Consiliul Concurentei este de partea farmacistilor in ceea ce priveste cererea de eliminare a restrictiilor geografice si demografice prevazute in proiectul Legii farmaciei, aflat in dezbatere publica timp de o luna. "Am avut mai multe discutii cu re
Consiliul Concurentei este de partea farmacistilor in ceea ce priveste cererea de eliminare a restrictiilor geografice si demografice prevazute in proiectul Legii farmaciei, aflat in dezbatere publica timp de o luna. "Am avut mai multe discutii cu reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) si le-am sugerat de mai multe ori ca orice restrictii pe criterii geografice sau demografice sa fie eliminate din Legea farmaciei'', a declarat, ieri, presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde. De asemenea, consultam pachetul de legi intocmit de MS si vom elabora avizele noastre in legatura cu propunerile din aceste proiecte", a adaugat Berinde. Proiectul Legii farmaciei prevede ca ''vor functiona patru farmacii din toate lanturile la 400.000 de locuitori, iar distanta intre doua farmacii trebuie sa fie de minimum 250 de metri''. Totodata, proiectul prevede ca, in cazul in care farmacistii nu respecta aceste prevederi, unitatile farmaceutice vor fi concesionate sau inchise. In acelasi timp, reprezentantii MS au propus ''interzicerea desfacerii medicamentelor prin farmacii proprii de catre producatori, importatori sau distribuitori'' si vor ca ''proprietarii si membrii Consiliilor de Administratie ale farmaciilor sa fie in majoritate de profesie farmacisti autorizati''. Toate aceste prevederi au starnit nemultumiri, indeosebi in randul reprezentantilor lanturilor de farmacii.
Nici de aceasta data, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu nu a ratat ocazia de a veni cu un ''drept la replica'' la declaratiile facute de conducerea Consiliului Concurentei. El se arata ''surprins'' de ''graba cu care reprezentantii Consiliului Concurentei si-au exprimat un punct de vedere in privinta proiectului Legii farmaciei, desi nu i s-a solicitat inca avizul''. Totodata, Nicolaescu ''isi exprima surprinderea unei astfel de decizii, avand in vedere ca in tari din Uniunea Europeana se practica, in prezent, restrictii ca cele continute si de noul proiect''. ''Consider ca aceste probleme nu se rezolva prin declaratii de presa si imi exprim toata disponibilitatea de a discuta pe aceasta tema cu conducerea Consiliului Concurentei'', afirma Nicolaescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.