Hopul nu a fost inca trecut. Astfel s-ar putea rezuma reactiile oamenilor politici la Raportul de monitorizare al Comisiei Europene. Totusi, n-au lipsit laudele, dar nici criticile. Pe de o parte puterea bifeaza in dreptul ei, primul raport european

Hopul nu a fost inca trecut. Astfel s-ar putea rezuma reactiile oamenilor politici la Raportul de monitorizare al Comisiei Europene. Totusi, n-au lipsit laudele, dar nici criticile. Pe de o parte puterea bifeaza in dreptul ei, primul raport european favorabil Romaniei. De cealalta parte, PSD, care a inchis negocierile in 2004, crede ca actuala putere nu a facut eforturi suficiente astfel incat amanarea aderarii sa nu mai fie pusa in discutie.
Traian Basescu sustine ca avem cel mai bun guvern din ultimii 15 ani. Asta nu-l va impiedica insa sa faca presiuni prin declaratii publice pentru aplicarea legii. Mai mult, seful statului afirma ca va veghea sa nu se instaleze grupuri de interese in jurul Guvernului, grupuri de interese care ar putea compromite lupta anticoruptie. "Din 11 steaguri rosii cate au fost pentru aplicarea clauzei de salvgardare, in prezent au ramas doar doua - securizarea frontierelor si lupta anti-coruptie. Voi continua sa exercit presiuni pe institutiile statului pentru ca legea sa fie aplicata. Sa devina egal aplicata, si celui care fura doua gaini si celui care fura o banca", a afirmat Basescu.
De asemenea, el a cerut totala responsabilitate celor care lucreaza in domeniile mentionate in raport ca fiind inca sensibile. "Toleranta zero la coruptie este ceea ce ne trebuie acum pentru a fi convingatori. Trebuie sa se treaca la aplicarea legilor Justitiei pentru ca acest domeniu sa devina performant, iar acest lucru nu este in mana Guvernului, ci a fiecarui judecator, procuror si politist", a mai spus Basescu.

Tariceanu: O radiografie obiectiva

"Raportul de tara este o radiografie obiectiva a situatiei actuale a Romaniei", este de parere premierul Tariceanu. El adauga ca Bucurestiul a facut suficiente progrese de substanta in ultimele zece luni, pentru ca aderarea la 1 ianuarie 2007 sa fie mai mult decat o data tinta.
"Aderarea la aceasta data este un obiectiv pe deplin realizabil. Comisia Europeana si-a exprimat increderea in legatura cu capacitatea Romaniei de a-si asuma pe deplin obligatiile de stat membru, din 2007, daca va continua reformele", a spus premierul.

CV Tudor: Mai multe bile negre

Nu la fel de optimist este Corneliu Vadim Tudor. Liderul PRM considera ca raportul Comisiei este "rau", cu mai multe "bile negre" decat "bile albe", dar corect si realist. PRM considera ca, daca regimul politic nu va fi schimbat prin alegeri anticipate, raportul din primavara lui 2006 va fi "catastrofal" si Romania "va iesi, total, de pe orbita procesului de aderare".

Voiculescu: Avem nevoie de stabilitate

Dan Voiculescu crede ca stabilitatea politica pe care au dorit sa o asigure conservatorii "isi arata intr-un fel roadele" in raportul Comisiei Europene. Presedintele PC a aratat ca partidul sau a intrat la guvernare pentru stabilitate si a dovedit acest lucru. "Consideram ca Romania are nevoie acum mai mult ca de orice de stabilitate politica si sutem dispusi sa facem unele compromisuri pentru a asigura stabilitatea", a mai spus el.

Geoana: Exigentele au crescut

Exigentele Comisiei Europene in ceea ce priveste evaluarea progreselor Romaniei si Bulgariei au crescut, acest lucru fiind demonstrat de tonul folosit de CE si de declaratiile politice ale comisarilor europeni, sustine presedintele PSD, Mircea Geoana. Potrivit fostului sef al diplomatiei romane, prima concluzie politica a raportului de tara prezentat marti de CE este aceea ca asupra "Romaniei va atarna sabia lui Damocles" privind riscul de amanare a integrarii la termen nu numai pana in luna aprilie 2006, ci pana in toamna anului viitor. Geoana si-a exprimat ingrijorarea cu privire la introducerea instrumentelor de control suplimentare fata de anul trecut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.