Criza declansata in coalitie de respingerea, de catre Senat, a Legii minoritatilor a fost rezolvata. Compromisul a implicat trei parti, toti primind pana la urma ce si-au dorit: Alianta PNL-PD a vazut ieri votat regulamentul Camerei, UDMR a fost asig

Criza declansata in coalitie de respingerea, de catre Senat, a Legii minoritatilor a fost rezolvata. Compromisul a implicat trei parti, toti primind pana la urma ce si-au dorit: Alianta PNL-PD a vazut ieri votat regulamentul Camerei, UDMR a fost asigurata ca deputatii vor schimba soarta statutului minoritatilor, iar conservatorilor li s-a promis ca Legea electorala va fi modificata astfel incat romanii sa fie reprezentati si in comunitatile in care maghiarii sunt majoritari.
Decizia a fost luata luni seara dupa o intalnire la care au luat parte numai sefii celor patru partide aflate la guvernare, Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu reusind sa aplaneze prima cearta majora intre actorii secundari ai coalitiei, UDMR si PC.
Liderul Uniunii, Marko Bela, a iesit multumit de la intalnire, insa a avertizat ca formatiunea sa nu mai accepta pasi gresiti din partea PC sau a Aliantei. "Eu cred ca o data ai voie sa gresesti. De doua ori, insa, nu ai voie si sper totusi sa nu se greseasca", a amenintat udemeristul. Partidul sau insa a trebuit sa faca si o concesie, aceea de a sprijini modificarea Legii electorale.
Modificarea legislativa va fi astfel facuta incat, in localitatile in care comunitatile romanesti nu ajung sa treaca pragul de reprezentare la alegerile locale pentru consilieri, sa li se dea o minima reprezentare, in functie de un anumit procentaj, a explicat Tariceanu. "Probabil va trebui sa stabilim detaliile pentru ca, daca vor fi mai multe partide care candideaza, un singur partid va avea un reprezentant in CL", a mai spus premierul.
La randul sau, liderul PD, Emil Boc, a declarat ca "lucrurile au fost rezolvate, iar coalitia ramane unita, nefiind nici un pericol sa se destrame, asa cum unii ar fi dorit". El a subliniat ca in urma discutiilor de luni seara dintre liderii coalitiei situatia s-a deblocat, "coalitia functioneaza normal si nu exista pericolul neadoptarii bugetului pe 2006".

Regulamentul, votat de PRM

O data ce partidele de la putere au ajuns la o intelegere, noul regulament al Camerei a trecut fara probleme, votul de ieri dimineata inregistrand 181 de optiuni "pentru" si 94 "impotriva".
Spre deosebire de colegii lor de partid de la Senat, deputatii pesedisti au votat impotriva proiectului. In schimb, peremistii au votat pentru, ei spunand ca oricum o sa conteste la Curtea Constitutionala articolul 25, care vizeaza schimbarea presedintelui Camerei. "Am vrut sa salvam Alianta D.A. de santajul UDMR", a mai spus peremistul Ioan Manzana.
La randul sau, fostul sef al Camerei, Valer Dorneanu a precizat ca parlamentarii PSD au votat impotriva noului regulament nu pentru a apara scaunul presedintelui, ci pentru a apara democratia.
"Daca am format un mecanism prin care putem schimba presedintele Camerei cand ne suparam, atunci care este rostul Parlamentului? (...) Aceste texte (n. red. - din noul regulament) sunt neconstitutionale", a opinat Dorneanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.