Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu (284-311) si era fiul voievodului cetatii Tesalonicului, botezat in taina de parintii sai, de frica cruntelor prigoane impotriva crestinilor. Acesta a invatat
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu (284-311) si era fiul voievodului cetatii Tesalonicului, botezat in taina de parintii sai, de frica cruntelor prigoane impotriva crestinilor. Acesta a invatat de la parintii lui toate tainele sfintei credinte, luminandu-i cunostinta despre Iisus Hristos. Mult mai tarziu, parintii tanarului au murit, lasand pe tanarul Dimitrie mostenitor nu numai al multor averi, ci si al bunului lor nume.
Maximian imparatul, auzind de moartea voievodului Tesalonicului, a chemat la dansul pe fiul acestuia si, cunoscandu-i intelepciunea, l-a facut voievod in locul tatalui sau. Si a fost primit Sfantul cu mare cinste de cetateni, iar el carmuia cu multa vrednicie poporul, propovaduind pe fata dreapta credinta si aducand pe multi la Hristos.
Nu dupa multa vreme, imparatul a aflat ca voievodul Dimitrie este crestin si s-a maniat foarte tare. Astfel, dupa ce s-a intors biruitor dintr-un razboi cu scitii, Maximian a poruncit sa se faca praznice in fiecare cetate in cinstea zeilor, iar el s-a dus la Tesalonic. Atunci, Dimitrie a marturisit cu indrazneala ca este crestin si a defaimat inchinarea paganeasca. Si indata, imparatul a poruncit sa-l inchida in temnita, pana la incheierea jocurilor in cinstea venirii sale.
Pe atunci, marea bucurie a imparatului era un luptator vestit, Lie, vandal de neam, inalt, puternic si infricosator la chip, care se lupta cu cei viteji si-i ucidea, aruncandu-i in sulite. Acolo a aparut si un tanar crestin, pe nume Nestor, cunoscut Sfantului Dimitrie. Cand Nestor a vazut ca Lie ucide fara crutare oamenii, mai cu seama crestini, s-a maniat si a vrut sa se lupte cu Lie. Astfel, el a alergat la Sfantul, in temnita, cerand de la dansul rugaciuni si binecuvantare ca sa-l poata birui pe acel ucigas de oameni. Si, insemnandu-l cu semnul crucii pe frunte, Sfantul i-a zis: "Du-te si pe Lie vei birui si pe Hristos vei marturisi!"
Izvoratorul de mir
Cand Nestor a intrat in lupta cu Lie, el a strigat: "Dumnezeul lui Dimitrie, ajuta-mi!" Si indata, trantindu-l jos pe vandal, l-a omorat. Foarte tare s-a suparat imparatul cand a auzit ce se intamplase, iar cand a descoperit ca Sfantul Dimitrie este cel care l-a indemnat pe Nestor sa se lupte cu Lie, el a trimis ostasi, poruncindu-le sa-l ucida in temnita, pentru ca a fost pricina mortii lui Lie. Astfel, Sfantul Dimitrie si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu. Noaptea, trupul fara viata a fost luat de un credincios si ingropat in taina. Deasupra mormantului sau a fost ridicata o mica biserica in care se savarseau multe minuni si nenumarati bolnavi si-au gasit tamaduirea. Un crestin din partile Iliricului, Leontie, cuprins de o boala grea a fost adus la mormantul Sfantului si s-a rugat cu credinta, primind tamaduire. Vrand sa multumeasca lui Dumnezeu pentru aceasta vindecare minunata, Leontie a promis sa zideasca o biserica mai mare pe locul celei mici. Daramandu-se prima bisericuta, au gasit moastele Sfantului Dimitrie pe care Dumnezeu le invrednicise cu darul neputrezirii, din care izvora mir placut mirositor ce s-a raspandit in toata cetatea. In noua biserica, Leontie a pus o racla ferecata in aur si pietre pretioase, in care a asezat trupul Sfantului. Plecand in patria sa, Leontie a luat cu sine giulgiul cel muiat in sangele Sfantului Dimitrie si a construit si acolo o biserica - asezand in alta racla acest giulgiu - care a vindecat pe conducatorul cetatii Iliric.
Multe minuni s-au savarsit in Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, izvoratorul de mir din Tesalonic. La rugaciunile credinciosilor, Sfantul a poruncit unor corabieri care transportau grau pe mare, sa-l aduca in Tesalonic, scapand cetatea de o foamete cumplita. Mai tarziu, in vremea imparatului Mauriciu, cetatea a fost izbavita in mod miraculos de impresurarea arabilor, la rugaciunile fierbinti ale unui crestin local, Ilustrie. Pe multi i-a eliberat din robia barbarilor, intre care un episcop pe care l-a dus nevatamat la Tesalonic si doua fecioare care cususera pe panza chipul Sfantului. Cetatea Sirmium a primit numele de Mitrovita conform traditiei ca aici ar fi murit Sfantul Dimitrie.
Mii de credinciosi au asteptat sa ajunga la moaste
Sfintele moaste ale Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, au fost scoase ieri dimineata, intr-o procesiune, din Catedrala Patriarhala si au fost asezate intr-un loc special amenajat pe Dealul Mitropoliei. Inca de la primele ore ale diminetii de ieri, cateva mii de oameni veniti din toate colturile tarii formau o coada ce se intindea pe mai bine de un kilometru. O situatie ce poate fi vazuta an de an.
Motivele acestora pentru care vin sa se inchine la moastele Sfantului Dumitru sunt dintre cele mai diverse. Majoritatea se roaga insa pentru sanatate sau pentru familie. Exista insa si oameni care isi doresc o viata mai buna si mai multi bani.
In afara de miile de credinciosi, Dealul Mitropoliei este ocupat si in acest an de comercianti. Icoane, carti de rugaciune, cruciulite sau casete cu muzica religioasa pot fi cumparate din corturile asezate unul langa altul. Comerciantii stiu insa ca si in acest an castigurile sunt garantate. "In fiecare an venim aici si castigam bani frumosi. Noi vindem flori si se cumpara bine de tot. Lumea vine, se uita, le cumpara, le sfinteste. Il maniem pe Dumnezeu daca spunem ca nu ne convine ceva", ne-a declarat unul dintre comerciantii instalati pe Dealul Mitropoliei. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.