Romanii platesc, de cinci ani de zile, o taxa de un cent pe fiecare litru de benzina cumparat. Taxa, avand ca scop recuperarea datoriilor fostei Companii Romane de Petrol (CRP), in valoare de 663,384 milioane USD, nu a reusit sa acopere pana acum dec

Romanii platesc, de cinci ani de zile, o taxa de un cent pe fiecare litru de benzina cumparat. Taxa, avand ca scop recuperarea datoriilor fostei Companii Romane de Petrol (CRP), in valoare de 663,384 milioane USD, nu a reusit sa acopere pana acum decat o treime din aceasta suma.
Mai mult decat atat, Ministerul Economiei si Comertului, cel care gestioneaza acest fond, afirmase recent ca romanii mai au de "cotizat" inca sase-sapte ani "in contul" CRP pentru stingerea datoriilor. In doua materiale publicate in ziarul nostru pe acest subiect, ne-am pus intrebarea cum se va reusi acest lucru intr-un timp atat de scurt.
Solicitat a ne raspunde care a fost metodologia de calcul atunci cand a afirmat aceasta, Ministerul Economiei este insa cat se poate de ambiguu.
Iata raspunsul pe care l-am primit acum doua zile: "Estimarea privind acoperirea sumei de 663,384 milioane USD se face in functie de productia comunicata de unitatile producatoare si procesatoare de produse petroliere si pe baza raportarilor facute de acestea". Nadajduind ca cititorii sunt cat se poate de satisfacuti de aceasta explicatie, iata cum "calculeaza" MEC sumele ce sunt incasate pentru Fondul special pentru produse petroliere: "Suma virata de producatorii si procesatorii de produse petroliere (in conformitate cu OUG 249/2000) in contul MEC este de 169,034 milioane USD, la data de 17 octombrie 2005. Pe masura ce aceste sume intra in contul MEC, ele sunt virate imediat la Fondul Special pentru produse petroliere".

Socoteala INS nu se potriveste cu cea a MEC

Romanii au consumat, potrivit datelor INS, din 2001 pana la finele lunii septembrie, 24.256.000 de tone de benzina si motorina. Acest lucru inseamna 24,2 miliarde de litri, statul incasand un cent la fiecare litru cumparat. Adica exact 242,5 milioane de dolari.
Potrivit datelor MEC, din 2001 si pana la sfarsitul lunii septembrie a acestui an, a fost colectata la Fondul Special pentru produse petroliere suma de 167,8 milioane de dolari. Din cele doua valori, rezulta clar o diferenta de 74,7 milioane de dolari care nu se regaseste nicaieri. Si atunci am pus, firesc, o alta intrebare: unde sunt acesti bani?
Ministerul Economiei arunca "pisica" in curtea Ministerului de Finante, precizand ca, potrivit art. 5 din HG 1341/2001, obligatia de a calcula si de a vira sumele rezultate din instituirea acestei taxe revine producatorilor si procesatorilor de produse petroliere, iar obligatia de control asupra virarii sumelor revine Ministerului Finantelor Publice (MFP), prin directiile financiare teritoriale, conform articolului 7 din HG 1341/2001.
Daca lucrurile stau asa, atunci ii intrebam de aceasta data pe inspectorii MFP ce s-a intamplat cu banii pe care cetatenii i-au platit in plus pentru circa 7,5 miliarde de litri de benzina? In buzunarele cui au intrat?
Datoriile de milioane de dolari au fost acumulate in perioada 1992-1997, cand rafinariile, prin societatea Rafirom si mai apoi prin CRP, importau si prelucrau titei platit cu credite bancare, dar erau obligate de stat sa vanda ieftin produsele petroliere. Situatia de pe piata a condus, de altfel, la falimentul Bancorex, datoria rafinariilor care au primit si valorificat titeiul fata de aceasta banca fiind preluata de bugetul de stat, se arata intr-un raport al Curtii de Conturi pe anul 2000. Intrucat aceste rafinarii nu numai ca nu si-au platit vreo datorie, dar au si refuzat sa incheie cu fosta Bancorex conventii de rambursare a datoriei, prin OUG 249/2000 s-a stabilit ca recuperarea acesteia sa se faca dintr-un "fond special pentru produse petroliere", gestionat de Ministerul Industriei si Resurselor (actualul MEC).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.