Asociatia Editurilor cu Profil Pedagogic si Cultural (AEPC) si Asociatia Cartea Scolara (ACS), din care fac parte peste 50 edituri care asigura 95 la suta din productia si piata de carte scolara din Romania, se declara nemultumite de modul "defectuos
Asociatia Editurilor cu Profil Pedagogic si Cultural (AEPC) si Asociatia Cartea Scolara (ACS), din care fac parte peste 50 edituri care asigura 95 la suta din productia si piata de carte scolara din Romania, se declara nemultumite de modul "defectuos si pagubos" in care Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) gestioneaza domeniul manualelor scolare.
Cele doua asociatii pun aceasta situatie pe seama virusului "gripei manualelor", care, spun ele, "are focarul in MEdC si se transmite indiferent de guvernare". "In 2005, AEPC a sesizat, in repetate randuri, actualei conduceri a MEdC situatia grava a editarii, evaluarii si achizitiei de manuale, determinata de interventiile neprofesioniste si abuzive ale ministeriatelor Andronescu si Athanasiu in productia si piata de carte scolara", se arata intr-un comunicat al celor doua asociatii. Astfel, "sub sloganul promovat de MEdC - manuale ieftine si bune, in perioada 2001-2004 s-a realizat de fapt o protectie sociala cu banii editurilor, fortate sa-si minimalizeze profitul sau chiar sa nu-si recupereze investitia, atata vreme cat preturile nu reprezentau, in cea mai mare parte, decat costurile de tiparire.
Cele doua asociatii cer deschiderea unei veritabile piete libere, bazata pe competitie permanenta, in care concurenta sa impuna raportul calitate/pret performant si acceptabil. In opinia lor, printre cauzele "virusarii" sistemului se numara faptul ca MEdC nu a prezentat nici pana acum o strategie privind politica manualelor si exista un termen de numai 3 luni intre data aparitiei programelor scolare la clasa a XI-a si prezentarea manuscriselor pentru evaluare; licitatia M007 anuntata de MEdC in aceste zile are numeroase vicii de procedura, ministerul folosind sabloanele din anii anteriori.
De asemenea, potrivit afirmatiilor AEPC si ACS, nu exista garantii pentru profesionalismul evaluarii de continut, la aceasta data Consiliul National de Evaluare si Difuzare a Manualelor (cu un statut incert) este in reorganizare dupa ce a avut in ultimii 5 ani tot atatia directori care si-au inaintat demisia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.