Bank Austria prognozeaza pentru Romania o crestere economica de 4,7% in 2005. Ritmul de crestere a economiei romanesti va continua sa scada si in trimestrul trei al acestui an.
Involutia este determinata de pagubele provocate de inundatiile d
Bank Austria prognozeaza pentru Romania o crestere economica de 4,7% in 2005. Ritmul de crestere a economiei romanesti va continua sa scada si in trimestrul trei al acestui an.
Involutia este determinata de pagubele provocate de inundatiile din ultimele luni, se precizeaza intr-un raport al Bank Austria Creditanstalt.
Economia romaneasca a pierdut din avantul de dupa alegeri. Dupa un avans de 5,9%, motoarele economiei au scazut la putin peste 4%, in cel de-al doilea trimestru. Ritmul de crestere economica a ajuns la 4,9% in prima jumatate a anului, fata de 8,3% in primul semestru al anului trecut.
Raportul austriecilor explica aceasta evolutie prin declinul major al agriculturii. Totodata, si productia industriala a fost afectata de inundatii, astfel ca sectorul a fost caracterizat de o crestere de doar 3,6% in prima parte a anului 2005, fata de 6,2% in aceeasi perioada a anului precedent.
Singurul sector care inregistreaza o crestere este cel al serviciilor, 6,9% in aceasta perioada, fata de 6,1% in 2004. Motivele ar fi, spun austriecii, sporirea consumului intern, cu 11,7% in primul semestru al anului.
Estimarile pesimiste, in ansamblu, sunt bazate pe consecintele negative ale celui de-al doilea val de inundatii care au avut loc in lunile iulie si august asupra sectorului agricol si industrial.
Estimarile Bank Austria indica pentru anul 2005 un deficit de cont curent de 6,8 miliarde de euro sau 8,9% din PIB, fata de 7,75% din PIB cat este obiectivul autoritatilor de la Bucuresti.
Totodata, cresterea pretului petrolului si al produselor alimentare ca efect al inundatiilor din acest an, precum si ajustarile tarifelor energiei vor permite doar o usoara reducere a presiunii inflationiste in ultimele luni ale anului.
In studiul austriac este prognozata mentinerea deficitului bugetar la nivelul de 1% din PIB, in conditiile in care in primele sase luni ale anului, bugetul general a consemnat un excedent de 0,4% din PIB, iar autoritatile si-au propus pentru anul viitor un deficit bugetar de 0,5% din PIB.
Estimarile analistilor pentru 2006 indica o crestere economica de 6,3%, un deficit de cont curent de 9,4% din PIB, un nivel mediu al inflatiei de 7% si un deficit bugetar de 1% din PIB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.