Dorin Cocos (foto) si afacerile sale conexate de Palatul Cotroceni au fost in ultima vreme subiectele preferate ale mai multor ziaristi de investigatie din presa centrala care au incercat sa demonstreze, pe baza unor anchete jurnalistice, care ar put
Dorin Cocos (foto) si afacerile sale conexate de Palatul Cotroceni au fost in ultima vreme subiectele preferate ale mai multor ziaristi de investigatie din presa centrala care au incercat sa demonstreze, pe baza unor anchete jurnalistice, care ar putea fi traseul intereselor unui grup de afaceristi.
Prezent in emisiunea "Nasul" a postului de televiziune B1 TV, Dorin Cocos a incercat sa se apere de toate acuzatiile care i-au fost aduse de ziaristi. Trecand destul de repede peste milioanele pe care le-a facut din afacerile cu statul, Cocos a ajuns la un punct delicat: RAAPPS! Adica locul acela plin de vile, terenuri si afaceri de sute de milioane de euro. Referitor la acest subiect, dar mai ales la modul in care s-a facut desemnarea sefului Protocolului de Stat, sotul Elenei Udrea a declarat ca nu are nici o legatura cu numirea lui Cristian Vlaicu in functia de director general al acelei institutii.
Cand ZIUA a publicat dezvaluirile cu privire la acapararea de catre grupul de interese Cocos - Besciu - Vulpescu a Complexului Muntenia, aflat in patrimoniu RAAPPS, sotul Elenei Udrea a sustinut ca n-are nici o legatura. Asa cum nu are cu numirea lui Vlaicu. Randurile ce urmeaza demonstreaza cum doi sefi ai RAAPPS au fost doar simple cunostinte cu Cocos, iar acesta cu cei care au obtinut anumite contracte extrem de avantajoase.
Algoritm politic sau aranjament de ograda?
Acuzat ca impreuna cu sotia sa au determinat numirea lui Vlaicu in functia de sef al RAAPPS, Dorin Cocos a sustinut ca este vorba, de fapt, despre o decizie politica luata la nivelul conducerii Aliantei si ca nu avea cum sa influenteze el sau Elena Udrea aceasta hotarare. Declaratia lui Cocos este doar in parte adevarata, pentru ca este corect ca postul de sef al patrimoniului de stat a revenit PD-ului dupa victoria in alegeri. Numai ca Dorin Cocos uita sa spuna ca acest Vlaicu i-a fost "coleg de banca" in studentie, partener de afaceri in firma CRI DEL EXIM SRL. Daca memoria lui Cocos "patineaza" la acest subiect, partenera lor de afacere, Eugenia Chircef, care a detinut, conform informatiilor publicate in Evenimentul Zilei, numai 6% din societate, a declarat jurnalistilor despre actualul sef Vlaicu: "El ii cunostea pe Petrache si pe Cocos. Dar firma nu mai functioneaza acum. Cocos si Petrache au gasit afaceri mai bune, iar Vlaicu nu s-a priceput prea bine si s-a apucat de altceva". S-a apucat de RAAPPS! Ca tot nu se pricepea!
O alta coincidenta este legata de Eugen Bejinariu. Fost sef al RAAPPS pe timpul lui Nastase, Bejinariu a fost, tot intamplator, partener de tenis al lui Cocos, cenzor in firmele prietenilor lui Cocos si amic cu Elena Udrea. Daca stai sa analizezi, pana la urma Romania e o tara extrem de mica, in care partenerii de afaceri si sport, ca si directorii de regii ale statului nu au cum sa nu se regaseasca pe schemele de interese financiare.
Daca nu am fi suspiciosi cu privire la modul in care banii statului se duc spre anumite buzunare, am spune ca nu exista nici o legatura intre Bejinariu - Vlaicu si Cocos, cum nu exista niciuna intre Cocos - Besciu si Vulpescu. Din fericire, suntem! Din aceasta cauza, nu ne explicam cum a ajuns firma patronata de Vulpescu sa poata investi in Complexul Muntenia al RAAPPS.
Cocos acuza anumite interese de grup
Pentru a se apara de acuzatiile circumstantiale venite din partea unor ziaristi din presa centrala, Cocos a incercat sa explice criza care a aparut in luna mai a acestui an la RAAPPS. Despre acel eveniment, presa centrala scria: "numirea lui Vlaicu in fruntea RAAPPS a fost motivul unui conflict in interiorul coalitiei, conflict care a explodat in luna mai, cand sase reprezentanti ai PNL din conducerea RAAPPS si-au dat demisia, acuzand amestecul Elenei Udrea in politica regiei. Liberalii demisionari sunt ex-directorul general adjunct, Dan Petrescu, directorul juridic, Eugen Milea, directorul economic, Roxana Duta, directorul tehnic Ion Lazar si doi membri ai Consiliului de Administratie: Vlad Moisescu si Alina Gorghiu. PD a reactionat la vremea respectiva sustinand ca la baza conflictului din RAAPPS au stat doua hotarari de Guvern prin care atributiile penelistilor fusesera reduse. Surse liberale din Executiv afirma insa ca miezul scandalului se regaseste in intalnirile saptamanale dintre Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu, seful statului reprosandu-i in repetate randuri premierului ca liberalii ii pun bete in roate directorului general al RAAPPS, Cristian Vlaicu". Vlad Moisescu, unul dintre fostii reprezentanti ai PNL in RAAPPS a dezvaluit ca Dorin Cocos i-a sunat pe mai multi membri ai CA al RAAPPS si le-a spus: "Vedeti ca va trimit un baiat bun" cu doar putin timp inainte de numirea lui Vlaicu pe postul de director general.
Cocos a incercat sa explice motivul demisiei celor din RAAPPS: "Cine si-a dat demisia din cauza numirii lui Vlaicu? Domnul Vlad Moisescu, consilier al domnului prim-ministru, domnisoara Alina Gorghiu, logodnica lui Mihai Voicu (n.red. secretarul general al Guvernului), domnul Dan Petrescu, fost coleg de cabinet de avocatura cu doamna Ioana Tariceanu si doamna Andrusencu Camelia, nasa domnului Vlad Moisescu".
Dupa cum se poate observa, Cocos induce ideea ca numirea lui Vlaicu a produs o reactie de fronda din partea unor membri PNL inruditi.
Asta nu explica insa cum bunurile RAAPPS iau calea afaceristilor conexati pana de curand direct cu Elena Udrea si Dorin Cocos. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.