Testele pentru depistarea virusului gripei aviare vor fi realizate pentru fiecare localitate din Romania, iar in judetele din estul si sud-estul tarii vor fi recoltate pana la 600 de probe de la pasari vii pe saptamana, a declarat, ieri, ministrul Ag

Testele pentru depistarea virusului gripei aviare vor fi realizate pentru fiecare localitate din Romania, iar in judetele din estul si sud-estul tarii vor fi recoltate pana la 600 de probe de la pasari vii pe saptamana, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.
"Vor fi recoltate saptamanal si analizate serologic 600 probe din cele noua judete situate in zona de supraveghere", a spus Flutur, precizat ca este vorba de localitati din judetele Tulcea, Constanta, Braila, Galati, Calarasi, Ialomita, Vaslui, Iasi si Botosani. El a explicat ca aceasta operatiune se va desfasura saptamanal, cel putin pana la sfarsitul anului, in functie de evolutia bolii.
In acelasi timp, va creste si numarul testelor realizate la nivelul intregii tari, urmand ca in fiecare sat sa fie prelevate circa 30 de probe pana la sfarsitul anului. "Vrem sa trimitem reactivi la directiile sanitar-veterinare din toate judetele, unde sa poata sa fie facute analizele serologice", a mentionat Flutur.
De la depistarea primului focar de gripa aviara, ministrul Agriculturii a declarat ca au fost efectuate peste 2.000 de teste de laborator pe probe recoltate de la pasari.

100 de miliarde ROL pentru ANSVSA

Pentru achizitionarea de reactivi si materiale de laborator, Autoritatea Sanitar-Veterinara a primit luna aceasta 40 de miliarde de lei. "Daca vor mai avea nevoie, atunci sigur ca aceasta suma va fi suplimentata. Ei au facut un necesar de 100 de miliarde", ne-a declarat ministrul.
Nu am reusit sa aflam cat va costa toata aceasta afacere, insa Flutur a afirmat ca va face zilele urmatoare un raport al costurilor. Din ceea ce stiam pana acum, un singur test costa in jur de 1 milion de lei vechi, dar s-a creat posibilitatea efectuarii si unor teste mai rapide. Asadar, cateva miliarde bune de lei se vor duce lunar numai pentru efectuarea acestor teste.
Ministrul Agriculturii a mai afirmat ca in urmatoarele zile vor fi trimise 10 loturi de pui si rate la Ceamurlia de Jos, unde a fost depistat primul focar de gripa aviara, pentru noi teste privind o eventuala prezenta a virusului. Dupa doua saptamani de supraveghere a puilor, se va stabili apoi daca focarul va fi stins. De asemenea, vineri se va face dezinfectia finala la Maliuc, celalalt focar de gripa aviara, urmand a se aplica apoi aceeasi strategie cu introducerea puilor martor. In ceea ce priveste probele de la lebada gasita langa localitatea C.A. Rosetti trimise pentru analize suplimentare in Marea Britanie, Flutur a precizat ca primele analize virusologice au iesit negative, insa se va face o noua verificare pentru a diagnostica tipul virusului.

Sprijin financiar american

Guvernul Statelor Unite a oferit Romaniei o asistenta financiara imediata, in valoare de jumatate de milion de dolari, pentru a sprijini eforturile de combatere a raspandirii gripei aviare, precizeaza Mediafax. Potrivit unui comunicat de ieri al Ambasadei SUA la Bucuresti, asistenta financiara va fi acordata prin intermediul Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), care va oferi echipamente si provizii pentru a ajuta Guvernul Romaniei sa izoleze si sa dezinfecteze zonele in care a fost identificat virusul gripei aviare si sa educe populatia pentru a preveni raspandirea bolii de la pasari la oameni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.