Romania impartaseste raportul Mehlis asupra asasinarii premierului libanez Rafik Hariri si nu considera statul sirian ca fiind vinovat ci persoane din cadrul acestui stat, aceasta fiind si pozitia Consiliului de Securitate ONU, a declarat ieri sea
Romania impartaseste raportul Mehlis asupra asasinarii premierului libanez Rafik Hariri si nu considera statul sirian ca fiind vinovat ci persoane din cadrul acestui stat, aceasta fiind si pozitia Consiliului de Securitate ONU, a declarat ieri seara presedintele Basescu cu ocazia unei ceremonii organizata cu ocazia celei de a 60-a aniversari a ONU care a avut loc la Palatul Cotroceni. Presedintele Basescu a mai facut un apel la omologul sau sirian sa se implice pentru a grabi investigatiile in cazul Hariri.
Raportul ONU referitor la asasinarea premierului libanez Rafiq Hariri care analizeaza eventuala implicare a Siriei in acest caz a starnit reactii la cel mai inalt nivel in Romania, datorita faptului ca tara noastra detine presedintia Consiliului de Securitate. Presedintele Traian Basescu a subliniat duminica necesitatea unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU care sa cuprinda un avertisment adresat Siriei pentru ca aceasta tara sa inceteze a mai fi un factor de instabilitate in zona.
Basescu a spus ca punctul de vedere al Romaniei, care detine presedintia Consiliului de Securitate al ONU, este acela ca trebuie sa existe o rezolutie a CS desfasurata pe doua paliere. "Primul palier trebuie sa prevada continuarea investigatiilor, iar al doilea trebuie sa prevada un avertisment extrem de serios catre Siria sa inceteze a mai fi un factor de instabilitate in zona. Trebuie sa i se dea Siriei sansa de a proba buna credinta in perioada imediat urmatoare, in baza unei rezolutii ONU", a subliniat Basescu.
Consiliul de Securitate al ONU va delibera asupra raportului in cursul zilei de azi: cand Detlev Mehlis va prezenta o informare, care va fi urmata de o reuniune de consultari cu usile inchise a membrilor Consiliului, in care vor fi discutate modalitatile de reactie ale Consiliului fata de acest raport si masurile ce vor fi luate in consecinta. "Ca si ceilalti membri ai Consiliului, Romania analizeaza, in prezent, continutul raportului si evalueaza in profunzime concluziile si recomandarile acestuia in perspectiva discutiilor care vor avea loc la 25 octombrie", a anuntat MAE de la Bucuresti. (D.E.)
Raportul Mehlis la Consiliul de Securitate
Raportul inaintat de comisia condusa de Detlev Mehlis a ajuns la Consiliul de Securitate; astazi, membrii Consiliului de Securitate vor decide daca Siria va fi sanctionata si natura acestor sanctiuni. La Damasc zeci de mii de cetateni au fost scosi pe strazi pentru a manifesta impotriva "raportului mincinos". Pancardele purtate de demonstranti avertizeaza ca "Siria nu va fi al doilea Irak" si "Domnule Mehlis, noi nu suntem ucigasi". Intre timp, Parisul s-a pronuntat in favoarea elaborarii unei rezolutii a Consiliului de Securitate, care sa asigure deplina colaborare a autoritatilor de la Damasc in cadrul anchetei internationale asupra asasinarii premierului Hariri, dupa ce oficialii de la Bucuresti, ceva mai hotarati, au propus avertizarea Siriei prin intermediul unui document similar. Bashar al-Assad declara ca Siria e nevinovata, nici el, presedintele, si nici alti conducatori ai tarii nu sunt implicati in asasinarea fostului prim-ministru libanez Rafik El-Hariri. O scrisoare oficiala, in acest sens, semnata de presedintele Assad, a fost inmanata ieri de trimisul sirian la ONU, fiecarui membru al Consiliului de Securitate. Concomitent, Ministerul de Externe al Siriei i-a convocat pe toti ambasadorii acreditati la Damasc si le-a inmanat un protest, de fapt un act de dezvinovatire. Presedintele american George W. Bush si premierul englez Tony Blair s-au grabit sa-l si condamne pe Assad. "Raportul dovedeste cu claritate ca asasinatul politic al lui Hariri nu putea avea loc fara amestecul responsabililor de la Damasc", a declarat presedintele Bush, care a initiat intrunirea urgenta a Consiliului de Securitate. Sefa diplomatiei americane, Condoleezza Rice, si-a sustinut boss-ul: "Chiar din prima citire a Raportului apar probleme grave si ingrijoratoare. Exista dovezi a amestecului responsabililor sirieni in uciderea lui Hariri", afirma Condoleezza Rice.
Documentul ii acuza pe sirieni
"Raportul Mehlis" a fost intocmit pe baza a 60.000 de documente si anchetarea a 400 de oficiali, militari, ziaristi si politicieni libanezi, sirieni si occidentali. Mehlis spune ca in pofida unei atat de profunde cercetari, ancheta nu s-a incheiat. Totusi, Raportul dezvaluie dovezi care indreptatesc acuzatiile dupa care decizia de asasinare a fostului premier libanez nu s-ar fi luat fara aprobarea responsabililor serviciilor secrete siriene, in stransa colaborare cu responsabili ai securitatii din Liban. Walid El-Moalam, adjunctul ministrului de Externe al Siriei, al carui nume a fost amintit in "Raportul Mehlis", a denumit aceste acuzatii "povesti de adormit copiii". Mualam a fost el insusi cercetat in legatura cu amenintarea adresata lui Hariri. La 2 februarie 2005, cu 13 zile inainte de asasinarea premierului libanez, un anume serviciu secret l-a inregistrat pe Mualam cum il ameninta pe Rafik El-Hariri, in cursul unei convorbiri cu acesta. Discutia se referea la Assad decis sa-l sustina pe presedintele libanez Emil Lahoud, pentru o noua cadenta. Sa nu care cumva sa indrazneasca cineva sa saboteze alegerea lui Lahoud. In caseta inregistrata, care a ajuns in mainile anchetatorilor ONU, se aude clar amenintarea lui Mualam: "Noi si serviciile de securitate siriene te-am impins cu spatele la zid; nu te juca cu focul". Amenintarea era urmarea declaratiei premierului libanez, care de fapt i-a adus si moartea: "Niciodata Libanul nu va trai sub ocupatia Siriei. Acest lucru nu poate sa continue". Vorbele acestea curajoase au fost spuse de Hariri in august 2004 cu prilejul unei intalniri a acestuia cu presedintele sirian Assad. Cu acel prilej, Assad i-a comunicat lui Hariri hotararea siriana de a prelungire a mandatului presedintelui Lahud. "Daca te vei opune, voi sparge Libanul deasupra capului tau", l-a amenintat Assad pe Hariri. Premierul libanez nu s-a speriat atunci. Acum, Mualam spune ca el nu a vrut disparitia lui Hariri, cele spuse nu reprezentau o amenintare la moarte, ci un dialog politic "prietenesc": "Am dorit sa colaboreze cat mai strans cu mine, la reusita alegerii presedintelui Emile Lahoud. Eram prieteni", explica Mualam. Caseta dezvaluie un Mualam amenintator, violent, razbunator, in contrast cu responsabilul sirian care vrea sa para "painea lui Dumnezeu" in fata anchetatorilor ONU. Mualam acuza pe anchetatorii ONU de a fi "servitorii Statelor Unite" si "preocupati de a pune pe piata un Raport politic, defaimator la adresa Siriei, cu scopul de a izola Siria si de a oferi Consiliului de Securitate motiv pentru a sanctiona Siria, poate chiar si de a declansa un razboi impotriva ei".
Cosmetizarea Raportului
Cu o zi inainte de a preda Raportul Consiliului de Securitate, germanul Detlev Mehlis a decis sa stearga cele cinci nume de inalti responsabili sirieni acuzati de infaptuirea asasinatului. Inca nu se stie exact ce anume s-a intamplat, si de ce Mehlis a decis in ultima clipa sa renunte la incriminarea nominala. Intre cele cinci personalitati siriene care erau incriminate se aflau Maher Assad, fratele presedintelui sirian, Asaf Shaukat, ginerele lui Assad, si nr. 2 al regimului sirian, Hassan Halil, fostul comandant al serviciului de informatii siriene, demis patru zile dupa savarsirea asasinatului, Bahgat Soliman, ofiter superior in serviciile secrete, si Giamil El-Said, comandantul serviciilor de securitate interne ale Siriei. Stergerea numelor celor cinci responsabili sirieni din "Raportul Mehlis" nu diminueaza gravitatea acuzatiile care vizeaza Siria. Numele fratelui si cumnatului presedintelui Siriei nu ar fi trebuit mentionate in raportul comisiei de ancheta a ONU asupra asasinarii lui Hariri, din cauza prezumtiei de nevinovatie, a motivat, Mehlis, vizibil jenat de indiscretia comisa.
Dupa "Raportul Mehlis", "Raportul Larsen"
Va aproba Consiliul de Securitate sanctiuni impotriva Siriei? Personal nu cred. In pofida vorbelor grele rostite de presedintele american Bush, Statele Unite nu vor "apasa" asupra aliatilor sai din Consiliul de Securitate pentru a obtine sanctiuni. Cel putin asa apreciaza multi analisti politici, inclusiv israelienii. Ierusalimul prefera un Assad "slab", infricosat de posibile sanctiuni ale comunitatii internationale, in frunte cu Statele Unite, unui "mostenitor mai curat" capabil sa revendice cu mai multa legitimitate Podisul Golan, teritoriu sirian cucerit si anexat de statul evreu. Un Assad bantuit de spectrul letal al procesului lui Saddam Hussein, pus la colt si in imposibilitate de a actiona, este cum nu se poate mai de dorit la Ierusalim. Si cum o nenorocire nu vine niciodata singura, tot astazi, trimisul special al lui Kofi Annan, secretarul general al ONU, in Orientul Mijlociu, va inainta Raportul sau privind modul cum indeplineste Siria hotararea nr 1559 care prevede retragere a trupelor siriene din Liban. Nici Larsen nu e mai milos ca Mehlis, el dezvaluie ca Siria permite transporturi masive de armament spre campurile de refugiati palestinieni din Liban, amenintand astfel echilibrul si independenta Libanului. Raportul lui Larsen cere guvernului libanez sa actioneze imediat impotriva acestei contrabande cu arme destinate militiilor palestiniene. Intamplator a predat Larsen Raportul sau, tocmai astazi cand se discuta in Consiliul de Securitate posibile sanctiuni impotriva Siriei? Se pare ca nu, desi Kofi Annan se face luntre si punte sa convinga cercurile diplomatice si mass-media de contrariul. Evident, "Raportul Larsen", burdusit de acuzatii anti-siriene, pare prelungirea artificiala a "Raportului Mehlis", dar, cine stie, poate ca si intamplarea sa-si fi jucat zarurile. Larsen nu pierde ocazia sa sublinieze importanta descoperirii si pedepsirii a adevaratilor ucigasi ai fostului premier libanez Rafik El Hariri. Arestarea si condamnarea lor ar crea o atmosfera mai respirabila in lumea politica libaneza si ar face posibila masuri complexe si dure impotriva militiilor inarmate, inclusiv trupele Hezzbollah. Ierusalimul si-a manifestat satisfactia fata de una din concluziile "Raportului Larsen", dupa care Hezzbollah nu mai are nici-o legitimitate de a pastra arme dupa ce armata israeliana s-a retras din sudul Libanului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.