Proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale ar putea fi considerat adoptat tacit, daca Senatul nu va ajunge astazi la votul final. Adoptarea legii a fost prelungita de la 45 la 60 de zile, iar termenul expira astazi. Este destul de gre

Proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale ar putea fi considerat adoptat tacit, daca Senatul nu va ajunge astazi la votul final. Adoptarea legii a fost prelungita de la 45 la 60 de zile, iar termenul expira astazi. Este destul de greu de crezut ca astazi senatorii vor reusi sa voteze toate articolele si sa ajunga sa dea si votul final, in conditiile in care din cele 78 de articole au fost discutate pana acum doar 16. Planul initial era ca proiectul sa fie discutat in plen joi si vineri, insa sedinta a fost suspendata inca de joi dupa-amiaza, din lipsa de cvorum.
Senatorului Gyorgy Frunda a anuntat deja ca se poarta discutii daca proiectul va fi considerat aprobat tacit in forma initiala ori cu amendamentele aprobate in Senat, iar apoi va fi trimis la Camera Deputatilor. "Nu are importanta cum se va aproba. Modificarile de la Senat sunt bune, ele sunt mai ales de calitate juridica, este o imbunatatire juridica a proiectului de lege. Schimbari de fond nu au avut loc pana acum", a declarat Frunda.

Opozitia voteaza impotriva

Daca totusi senatorii vor reusi sa treaca prin tot proiectul, opozitia a anuntat ca va vota impotriva. "PSD nu va fi de acord cu toate prevederile din proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale. Vom vota impotriva pana la limita la care putem sa cream efecte, fiind in opozitie si neavand majoritate", a afirmat vicepresedintele PSD, Ioan Rus. Pozitia PRM este previzibila, in conditiile in care reprezentantii acestei formatiuni au formulat peste 200 de amendamente, la un proiect de lege cu doar 78 de articole. Pentru cele mai multe articole, PRM a propus eliminarea din lege sau modificarea radicala.
Si PC inclina sa sprijine opozitia, mai ales ca relatiile cu UDMR sunt tot mai incordate. Conservatorii au conditionat sprijinirea Legii minoritatilor de promovarea unui proiect de lege prin care romanii minoritari din Harghita si Covasna sa fie reprezentati de drept in toate institutiile locale. Uniunea nu este insa de acord cu aceasta initiativa.

Expertii europenii au dat aviz favorabil

UDMR a obtinut insa un nou argument pentru promovarea statutului minoritatilor, si in special a prevederii privind autonomia culturala. Potrivit liderului Uniunii, Marko Bela, Comisia de la Venetia a dat "un aviz pozitiv, pertinent", iar cele mai apreciate prevederi ale proiectului au fost cele legate de autonomia culturala, perceputa ca "instrument eficace in relatiile interetnice". Marko Bela a explicat ca autonomia culturala va asigura participarea minoritatilor nationale in luarea deciziilor in ceea ce le priveste. El a spus ca membrii Comisiei de la Venetia au analizat toate aspectele proiectului impreuna cu reprezentantii minoritatilor nationale din Romania si ca au solicitat doar garantii pentru eventualele incalcari ale legii.
"Au fost probleme de tehnica legislativa, deoarece unele dispozitii au fost considerate prea generale", a explicat vicepremierul. El a aratat, insa, ca nu este nevoie de modificari esentiale in textul legii, ci doar de unele rectificari de ordin tehnic, in capitolul de dispozitii finale si tranzitorii.
Expertii Comisiei de la Venetia s-au pronuntat, la sfarsitul acestei saptamani, asupra prevederilor din proiectul de lege privind statutul minoritatilor, in urma unei sesizari a Guvernului de la Bucuresti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.