Localitatea vasluiana Falciu - in apropierea careia a fost gasit un batlan mort la care a fost identificat virusul gripei aviare H5 - nu se afla in carantina, intrucat nu este vorba despre un focar in regiune, a declarat secretarul de stat in Ministe
Localitatea vasluiana Falciu - in apropierea careia a fost gasit un batlan mort la care a fost identificat virusul gripei aviare H5 - nu se afla in carantina, intrucat nu este vorba despre un focar in regiune, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Mugur Craciun. "Nu este o zona de carantina, pentru ca pasarea a fost gasita izolat, pe camp, pe malul Prutului, in imediata apropiere de granita cu Republica Moldova", a spus Craciun, precizand ca batlanul face parte dintr-un lot de pasari migratoare din Siberia. Autoritatile de la Chisinau au fost deja instiintate cu privire la acest fapt, iar un expert roman se afla in Republica Moldova. Localitatea Falciu se afla la o distanta de circa patru kilometri de locul in care a fost identificata pasarea, potrivit oficialului din Ministerul Agriculturii, care a insistat asupra faptului ca nu este vorba despre un nou focar de gripa aviara. Cu toate acestea, autoritatile au stabilit o serie de restrictii atat pentru Vaslui, cat si pentru judetele invecinate, Suceava, Botosani si Iasi. Printre acestea se numara recensamantul si supravegerea clinica a pasarilor, in special in localitatile unde exista un risc major de contaminare, dar si interzicerea organizarii de targuri si oboare. De asemenea, populatia trebuie sa tina pasarile inchise in adaposturi, pentru a nu intra in contact cu cele migratoare, iar unitatile avicole sunt obligate sa respecte masurile de biosecuritate. In acelasi timp, va fi intensificata monitorizarea pasarilor migratoare in toata tara si in special in zonele de granita, a mentionat Craciun. Autoritatile au anuntat, vineri, 21 octombrie, ca la o proba prelevata de la un batlan mort gasit pe malul Prutului, in judetul Vaslui, in aval de podul feroviar care leaga Romania de Republica Moldova, a fost identificat virusul gripei aviare H5. Pentru a se stabili daca este de tip H5N1, cel care provoaca cea mai periculoasa forma de gripa aviara, probele prelevate urmeaza a fi analizate de Laboratorul Weybridge din Marea Britanie. Astazi vom afla probabil si rezultatele analizelor de la pasarile gasite moarte in zona Deltei, la C. A. Rosetti, Obretinu Mic, Caraorman si Popina. Intre timp, restrictiile de circulatie impuse in Delta Dunarii se mentin.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.