* 20 febr./5 mart. N. Iorga prezinta comunicarea "Dreptul la viata a statelor mici".
* 14/27 apr. La deschiderea anului academic 1915/16, presedintele dr. C.I. Istrati afirma ca "Academia Romana, care a contribuit mult la ridicarea constiintei
* 20 febr./5 mart. N. Iorga prezinta comunicarea "Dreptul la viata a statelor mici".
* 14/27 apr. La deschiderea anului academic 1915/16, presedintele dr. C.I. Istrati afirma ca "Academia Romana, care a contribuit mult la ridicarea constiintei nationale ..., nu poate astazi, fara o emotie adanca, insufletita de o convingere si incredere si cu aleasa inaltare sufleteasca, sa nu-si ridice inima in credinta ca ziua de maine va aduce mult asteptata indeplinire a visului de aur al atator generatiuni si fericirea neamului romanesc". Regina Romaniei, Maria Alexandra Victoria de Saxa Coburg (1875-1938) este aleasa ca membra de onoare a Academiei Romane.
* 8/21 mai Constantin Giurescu prezinta comunicarea "Legatura lui Mihai Viteazul si vechimea rumaniei in tara Romaneasca".
* 19 mai/1 iun. Istoricul si omul politic Ion I. Nistor si geograful Simion Mehedinti sunt alesi membri titulari ai Academiei Romane. Ca membri corespondenti sunt alesi filosoful si omul politic Petre P. Negulescu (1872-1962) si istoricul, juristul si diplomatul Ion C. Filitti (1879-1945). Simion Mehedinti prezinta studiul "Dreptul natiunilor mici din punct de vedere al stiintelor exacte".
* 25 mai/7 iun. Se aproba prevederile testamentului lui A. Robescu, care lasa mosia sa ca, din venitul ei, sa se subventioneze si sa se intretina doi tineri studiosi in strainatate.
* 26 mai/8 iun. Istoricul Nicolae Docan (1874-1933) este ales membru corespondent al Academiei.
* 28 mai/10 iun. I.C. Negruzzi este ales secretar general al Academiei Romane pentru sapte ani. Folcloristul si etnograful Arthur Gorovei (1864-1951) este ales membru corespondent al Academiei.
* 30 mai/12 iun. Se alege Biroul Academiei format din dr. C.I. Istrati, presedinte, Barbu Stefanescu Delavrancea, D. Onciul si Ludovic Mrazec, vicepresedinti.
* 2/15 oct. Dr. Gh. Marinescu sustine comunicarea "Neurologia pe campul de razboi".
* 11/24 dec. C. Giurescu prezinta comunicarea "Despre rumani".
(Selectie din lucrarea "Istoria Academiei Romane in date", de Dorina Rusu)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.