Romania reuseste sa obtina de la Comisia Europeana un scor mai bun decat Bulgaria. Este pentru prima data cand rezultatele monitorizarii anuale sunt favorabile Bucurestiului. Asta nu inseamna, insa, ca raportul pe care Comisia Europeana il va da publ

Romania reuseste sa obtina de la Comisia Europeana un scor mai bun decat Bulgaria. Este pentru prima data cand rezultatele monitorizarii anuale sunt favorabile Bucurestiului. Asta nu inseamna, insa, ca raportul pe care Comisia Europeana il va da publicitatii maine rezolva toate problemele. S-au facut progrese semnificative, insa nici unul dintre domeniile semnalate in scrisoarea de avertizare nu este pregatit suta la suta pentru integrarea prevazuta pentru 2007. Partea buna este insa ca de aceasta data nu se va lua decizia activarii clauzei de salvgardare. Amanarea sau nu a aderarii va fi hotarata in aprilie 2006, o data cu publicarea urmatorului raport de monitorizare. Pana atunci, Romania ramane sub presiunea Uniunii Europene.
Raportul de monitorizare pe care Comisia Europeana l-a pregatit semnaleaza progresele pe care Bucurestiul le-a facut. Insa, deopotriva, avertizeaza autoritatile in privinta restantelor pe care le au. Desi s-au facut pasi importanti in domeniile vizate, in scrisoarea de avertizare timpurie - in principal este vorba de crearea cadrului legislativ - se cer rezultate concrete. La 9 iunie, Comisia Europeana a atras atentia asupra deficientelor constatate in cazul implementarii normelor comunitare privind achizitiile publice, dreptului de proprietate intelectuala, in special in ceea ce priveste lupta impotriva pirateriei si marfurilor contrafacute, in domeniul concurentei, politicii agricole comune, sistemelor IT pentru asigurarea interoperabilitatii in sectorul impozitarii. De asemenea, s-au semnalat restante la capitolul protectia mediului, sectorul sanitar-veterinar si de siguranta alimentara, precum si in cazul aplicarii efective a cadrului legal anticoruptie existent si al intaririi managementului frontierei.
Potrivit BBC, in raportul Comisiei se spune ca Romania a facut progrese semnificative in reforma Justitiei, dar tribunalele lucreaza inca incet, iar magistratii sunt inca prost platiti. De asemenea, puncte bune se inregistreaza in aplicarea regulilor concurentei si combaterea coruptiei, insa se asteapta in continuare rezultatele.

Ce am facut si ce nu

In ultimul an, Romania a tratat foarte serios problemele semnalate de Comisia Europeana. Iar acest lucru a fost recunoscut de forul european, care a avertizat insa ca timpul trece si depinde numai de vointa Bucurestiului ca Romania sa se alature Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007.
In general, tara noastra si-a indeplinit obligatiile in privinta transpunerii acquis-ului comunitar in legislatia nationala; asta nu inseamna insa ca totul functioneaza in litera acesteia.
Printre punctele sensibile se numara inca libera circulatie a marfurilor si achizitiile publice.
Potrivit unei analize Euractiv, desi acquis-ul privind achizitiile publice a fost integral transpus in legislatia nationala, exista inca probleme in ceea ce priveste implementarea eficienta a acesteia printr-un proces transparent. Un exemplu nefericit in acest sens il constituie contractul atribuit companiei Bechtel pentru constructia autostrazii Brasov - Bors.

Dreptul de proprietate intelectuala

In Romania, printre cele mai mari amenintari in domeniul comertului electronic este securitatea, inca precara, a tranzactiilor. In acest caz, se afirma in studiul Euractiv, sunt necesare masuri suplimentare in vederea prevenirii urmatoarelor acte: frauda informatica, falsul informatic, fapte ce prejudiciaza datele sau programele pentru calculator, sabotajul informatic, accesul neautorizat, interceptia neautorizata, pirateria software, spionajul informatic, defaimarea prin Internet, distribuirea de materiale obscene in Internet si spam-ul.

Agricultura

Una dintre cele mai mari probleme legate de agricultura este ponderea mare a populatiei angajate in acest sector, aproape 30 la suta din populatia activa. La aceasta se adauga faptul ca majoritatea exploatatiilor sunt individuale si abia daca ating nivelul de subzistenta. Potrivit recensamantului agricol, numarul exploatatiilor individuale este de aproape 4,5 milioane, in vreme ce doar 22 de mii au personalitate juridica.

Protectia mediului

Deficiente mari inregistreaza si sistemul de protectie a mediului. Potrivit Euractiv, in Romania, colectarea deseurilor nu este generalizata la nivelul tarii, iar doar 50 la suta din populatie este racordata la sisteme de salubritate, in special in zona urbana. De asemenea, nu exista in prezent solutii tehnice fezabile din punct de vedere economic care sa permita inlocuirea tehnologiei ce utilizeaza apa.
In ceea ce priveste poluarea industriala, in general avem de-a face cu instalatii complexe a caror modernizare necesita investitii mari si timp indelungat pentru demontarea, refacerea structurilor pe amplasamente, montarea si punerea in functiunea noilor instalatii. Totodata, se afirma in studiu, sursele de investitii sunt in majoritate asigurate din surse proprii, iar respectarea cerintelor comunitare implica cresteri majore si rapide ale preturilor produselor, care nu ar putea fi suportate de populatie, a carei putere de cumparare este scazuta.

Justitia si Afacerile Interne

Ca frontiera externa a UE, Romania ar trebui sa sporeasca, cu prioritate, facilitatile de pregatire din cadrul Politiei de Frontiera, concomitent cu elaborarea unor planuri de actiune coerente si realiste pentru a raspunde provocarilor in domeniul recrutarii si pregatirii profesionale.
In ceea ce priveste lupta impotriva fraudei si a coruptiei, sunt necesare masuri suplimentare pentru asigurarea implementarii efective a legislatiei in domeniu.

Restante la nivelul anului 2004

Politica in domeniul concurentei - Urgent trebuie ca legislatia in domeniul ajutoarelor de stat sa fie complet aliniata si sa fie imbunatatita considerabil performanta in domeniul ajutoarelor de stat.
Politica sociala si ocuparea fortei de munca - Trebuie acordata o atentie sporita promovarii dialogului social, imbunatatirii starii de sanatate a populatiei si consolidata cu prioritate capacitatea administrativa referitoare la gestionarea Fondurilor Economice si Sociale.
Mediul - Capacitatea administrativa continua sa fie limitata din cauza lipsei resurselor (personal+buget).
Justitie si afaceri interne - Capacitatea administrativa trebuie sa fie consolidata in continuare, iar cadrul legal revizuit trebuie aplicat. Capacitatea de aplicare trebuie sa fie consolidata in mod semnificativ in special in urmatoarele domenii: anticoruptie, lupta impotriva diverselor tipuri de crima organizata si gestionarea frontierei.
Uniunea vamala - Orice taxe vamale avand un efect echivalent asupra exporturilor in si importurilor din Uniune trebuie sa fie inlaturate. Capacitatea administrativa trebuie imbunatatita.

Minusuri semnalate in Raportul de tara din 2004

- Capacitatea administrativa ramane limitata, in special in sistemul judiciar.
- Reformele adoptate trebuie sa fie complet aplicate si puse in practica.
- Coruptia ramane o problema serioasa si raspandita la toate nivelurile societatii si statul de drept. Judecatorii continua sa raporteze incercari ale Executivului de a interveni in dosare punctuale. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a asigura independenta, eficacitatea si responsabilitatea PNA.
- Libertatea de exprimare - situatia economica a numeroase organizatii mass media ramane precara.
- Supraaglomerarea penitenciarelor - Tratamente rele in perioada de detentie.
- Traficul de fiinte umane.
- Discriminarea de facto a minoritatii rrome ramane larg raspandita.
- Inflatie crescuta.
- Privatizarile au fost accelerate in mod accentuat, dar procesul este inca nefinalizat.
- Acumularea de arierate.
- Reticente in utilizarea procedurilor falimentului.
- Probleme substantiale la nivel micro-economic, climatul afacerilor, coruptia.
- Cresterea rolului jucat de IMM-uri depinde de imbunatatirea climatului afacerilor si de accesul mai usor la finantare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.