Toti cei sapte investitori care au depus oferte pentru cumpararea Bancii Comerciale Romane (BCR) indeplinesc conditiile de participare la aceasta privatizare, a anuntat ieri, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). "Acest fapt dem
Toti cei sapte investitori care au depus oferte pentru cumpararea Bancii Comerciale Romane (BCR) indeplinesc conditiile de participare la aceasta privatizare, a anuntat ieri, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). "Acest fapt demonstreaza atat interesul investitorilor pentru preluarea BCR cat si faptul ca ne aflam in fata unei competitii foarte stranse", a aratat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, seful comisiei de privatizare a bancii. Cei sapte ofertanti pentru BCR sunt Dexia, Erste Bank, BNP Paribas, Banco Comercial Portugues, Deutsche Bank, Banca Nationala a Greciei si Banca Intesa. Dupa analiza ofertelor tehnice ale fiecarui investitor, operatiune inceputa ieri, var fi deschise ofertele financiare. Dupa analiza ofertelor financiare, comisia va aplica grila de punctaj si va anunta numele celor doua banci clasate in varful clasamentului. In criteriile de departajare a ofertantilor, pretul va detine o pondere de 90%, iar oferta tehnica va reprezenta 10%.
Statul a scos la vanzare 61,88% din actiunile BCR, valoarea tranzactiei fiind estimata de analisti intre doua si trei miliarde de euro. Guvernul controleaza, prin intermediul AVAS, 36,88% din capitalul BCR, si are dreptul sa rascumpere in cadrul procesului de privatizare participatia de 25% plus doua actiuni detinuta in mod egal de International Finance Corporation si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), din anul 2003. Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) detin circa 30% din actiunile BCR, iar angajatii bancii au in proprietate 8% din titluri. BCR este cea mai mare banca din Romania, avand active de 7,3 miliarde de euro la jumatatea acestui an. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.