Asociatia Retelelor de Farmacii din Romania (ARFR) protesteaza fata de Proiectul Legii Farmaciilor, lege pe care o considera anti-constitutionala, anti-concurentiala si cu implicatii sociale si economice majore, care pot afecta grav imaginea Romaniei
Asociatia Retelelor de Farmacii din Romania (ARFR) protesteaza fata de Proiectul Legii Farmaciilor, lege pe care o considera anti-constitutionala, anti-concurentiala si cu implicatii sociale si economice majore, care pot afecta grav imaginea Romaniei in contextul aderarii la Uniunea Europeana. Conducerea ARFR a anuntat ieri ca va actiona in judecata Ministerul Sanatatii (MS), in cazul aprobarii noii legi si este decisa sa mearga pana la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Presedintele ARFR, Ovidiu Buluc spune ca forma propusa descurajeaza investitorii si este discriminatorie fata de retelele de farmacii definindu-le drept monopol. "Ce monopol vrem sa instituim noi, daca preturile produselor farmaceutice sunt impuse de minister? Lanturile de farmacii practica chiar reduceri prin cardurile de fidelizare. O mare contradictie este ca organul abilitat sa ia masuri impotriva instituirii monopolului este Consiliul Concurentei si nu MS", afirma Buluc. In acest sens, ARFR a sesizat Consiliul Concurentei pentru a-si expune punctul de vedere cu privire la noul proiect de lege. Potrivit presedintelului ARFR, retelele de farmacii nu controleaza piata, ele detinand o cota de circa 30%, in conditiile in care cel mai mare lant de farmacii (120 de unitati) are o cota de 3%. Potrivit noului proiect de lege, farmaciile infiintate in temeiul altor legi isi vor continua activitatea, urmand ca in termen de sase luni de la data intrarii in vigoare a acestui act sa se reorganizeze. Proiectul de lege prevede existenta a doar patru farmacii apartinand unor retele la un numar de populatie de 400.000 de locuitori. Daca numarul de farmacii dintr-o retea depaseste proportia mentionata de lege, acestea se vor cesiona sau se vor inchide. In consecinta, in cazul unor orase cu pana la 400.000 de locuitori, doar patru companii cu retele de farmacii vor putea fi autorizate, fiecare cu cel mult o unitate. "Legea are efecte retroactive, ceea ce e in discordanta cu principiile dreptului roman. Este de fapt o intentie de expropriere cu valoare de nationalizare, care afecteaza o serie de investitori europeni cu afaceri pe piata romaneasca de profil. In plus, noi avem multe spatii inchiriate, iar rezilierea contractelor aduce dupa sine despagubiri", a afirmat Buluc. Legea propusa de minister prevede si restrictii demografice, geografice si interzice sistemul de autoservire a produselor parafarmaceutice si cosmetice, prin promovarea farmaciei de ghiseu.
ARFR arata ca impactul asupra retelor de farmacii va fi mare, presupunand inchiderea a aproximativ 1.000 de unitati in toata tara, pierderi de milioane de euro si concedierea a 15.000 de angajati.
MS nu vrea spectacole mediatice
MS a precizat ieri ca nu este de acord ca dezbaterile asupra pachetului legislativ privind reforma in sanatate - proiecte lansate la inceputul acestei saptamani in dezbatere publica - sa se transforme "in spectacole mediatice, ele neavand rezultate constructive menite sa rezolve problemele din sistemul sanitar". Ministrul Eugen Nicolaescu afirma ca nu este impresionat de "amenintarile publice si nici de presiunile exercitate prin intermediul media. Am declansat o reforma intr-un sistem de sanatate care nu mai putea functiona ca pana acum si suntem decisi sa ducem aceasta reforma pana la capat".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.