Cele patru confederatii sindicale reprezentative la nivel national, CNS Cartel Alfa, CNSLR-Fratia, Blocul National Sindical si Confederatia Sindicatelor Democratice, au hotarat sa isi suspende participarea in structurile de dialog social pana cand le
Cele patru confederatii sindicale reprezentative la nivel national, CNS Cartel Alfa, CNSLR-Fratia, Blocul National Sindical si Confederatia Sindicatelor Democratice, au hotarat sa isi suspende participarea in structurile de dialog social pana cand legea bugetului si salariului minim vor fi discutate in cadrul Consiliului Economic si Social.
Sindicalistii protesteaza fata de modul in care Guvernul intelege si aplica dialogul social. Acestia sunt revoltati ca proiectul legii bugetului, un act care sta la baza constructiei politicilor in toate domeniile, a fost aprobat de Guvern si inaintat Parlamentului fara a fi prezentat mai intai partenerilor sociali. Reprezentantii organizatiilor sindicale mai afirma ca valoarea salariului minim pe economie nu a fost dezbatuta in cadrul CES. "Actionand in aceasta maniera, Guvernul incalca atat principiile europene ale dialogului social, cat si legislatia romaneasca, care obliga Executivul sa obtina avizul CES pentru orice proiect de lege de interes pentru partenerii sociali", sustin sindicalistii. Potrivit acestora, Guvernul ar trebui sa tina cont de faptul ca practica dialogului este institutionalizata la nivel european. "Politicienii trebuie sa inteleaga ca dialogul social nu este un moft.
La intalnirile de la Snagov, premierul Tariceanu a asigurat ca se va tine cont de dorintele noastre, dar constatam ca in prezent se perpetueaza un obicei pe care guvernantii de acum au promis ca nu il vor repeta. Suntem tratati de parca nu am exista si din acest motiv am hotarat sa nu ne mai implicam in activitatea CES pana cand se va tine cont si de solicitarile noastre. Daca vor sa existe cu adevarat CES in Romania, atunci sa ne trateze cu respectul cuvenit de litera legii", ne-a declarat presedintele CNSLR-Fratia, Marius Petcu.
Vicepresedintele Cartel Alfa, Romulus Nita, a fost chiar mai transant, afirmand ca in perioada urmatoare va fi luata in calcul posibilitatea declansarii actiunilor sindicale de strada. "Este inadmisibil ce s-a petrecut dupa ce la ultima intalnire cu premierul am atentionat ca se apropie termenul la care proiectul de buget trebuie depus in Parlament doar dupa ce se discuta si cu partenerii sociali", a spus vicepresedintele Cartel Alfa. Organizatiile sindicale sustin ca vor inceta sa mai gireze cu prezenta lor decizii care sunt luate unilateral, care transforma dialogul social intr-un simulacru de democratie consultativa. Unii reprezentanti ai organizatiilor patronale sustin decizia sindicalistilor. Spre exemplu, presedintele Confederatiei Patronale a Industriei, Serviciilor si Comertului (CPISC), Adrian Izvoranu, a anuntat ca organizatia pe care o conduce se alatura initiativei sindicale.
"Sustinem decizia partenerilor din cadrul CES, ba chiar mai mult decat atat, vom urma exemplul lor", a spus Izvoranu. Intrebat cum apreciaza gestul confederatiilor sindicale, presedintele CES, Mihai Seitan, a spus ca exista o motivatie din partea Guvernului vizavi de hotararea sindicalistilor. "Nu a fost timp efectiv pentru consultari. Totusi, pana cand proiectul va fi aprobat in Parlament, partenerii sociali vor fi convocati la consultarile care vor avea loc saptamana viitoare la Ministerul Finantelor.
Guvernul are obligatia sa obtina avizul CES, dar nu este obligatoriu sa se si tina cont de el", a incheiat reprezentantul Guvernului in cadrul CES.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.