Contradictiile dintre declaratiile lui Ovidiu Musetescu ar trebui sa dea de gandit autoritatilor, avand in vedere ca, aflandu-se in postura de eventual cercetat de procurorii anticoruptie pentru contractele pe care le-a semnat in calitate de presedin

Contradictiile dintre declaratiile lui Ovidiu Musetescu ar trebui sa dea de gandit autoritatilor, avand in vedere ca, aflandu-se in postura de eventual cercetat de procurorii anticoruptie pentru contractele pe care le-a semnat in calitate de presedinte al APAPS, acesta afirma initial ca "nu a gestionat nici o privatizare in care sa fi fost implicat Omar Hayssam", pentru ca ulterior sa precizeze ca "nu stia ca firma este a lui", cu toate ca, potrivit procurorilor, acesta a participat la negocieri.
Fostul presedinte al APAPS, Ovidiu Musetescu, a declarat, miercuri seara, in cadrul emisiunii "Nasu" televizata de B1 TV, ca nu a stiut ca firma Ogharit Trading SRL este a lui Omar Hayssam si nici ca actionarul principal este mama acestuia. Mai mult, intrebat fiind de ce nu a solicitat ajutorul serviciilor secrete pentru a verifica autenticitatea documentelor depuse la dosar, Ovidiu Musetescu a spus ca firma cu pricina nu era "una importanta" astfel incat sa aiba motive sa cerceteze.
Mentionam ca emisiunea a avut loc la numai o zi dupa ce declarase: "Omar Hayssam n-a cumparat pe vremea mandatului meu, direct sau prin firmele lui, nimic de la APAPS. El personal, direct sau prin firmele lui, nu a fost implicat in nici o privatizare. Stiu din acte". Tot atunci a sustinut ca l-a cunoscut pe Omar Hayssam, pentru prima data in 1995, la un forum de afaceri. Musetescu a precizat ca l-a intalnit pe Hayssam in 1997 si in 2000 si ca ultima data a vorbit cu el in luna octombrie 2004.
Musetescu a precizat ca a aflat din presa ca numele lui a aparut in acest scandal. "Eu nu stiu nimic, nu am fost anuntat de nimic. Nu am nici o legatura", a mentionat Musetescu.
Cu toate acestea, potrivit unui comunicat remis presei la data de 28 august 2003, adica in timpul mandatului lui Musetescu, APAPS anunta urmatoarele: "Joi, 28 august, in cadrul sedintei de negocieri desfasurate la sediul APAPS pentru SC Baneasa SA Voluntari, investitorii interesati de achizitionarea pachetului de actiuni de 51,40%, SC Ogharit Trading din Siria si SC Tender SA impreuna cu SC Data Tim SA, au depus ofertele finale, imbunatatite si irevocabile. In urma aplicarii grilei de punctaj, castigatoare a fost desemnata firma SC Ogharit Trading din Siria, cu care, in perioada urmatoare, va fi incheiat contractul de vanzare-cumparare de actiuni.

Functionari, cercetati pentru fals si uz de fals

Pentru improspatarea memoriei lui Ovidiu Musetescu, mentionam ca incheierea contractului dintre firma Ogharit Trading si APAPS a fost semnata la data de 29 septembrie 2003, valoarea tranzactiei fiind de 3 milioane de dolari.
Mai mult, potrivit unui comunicat al Parchetului General referitor la dosarul 547/D/P/2005, "procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au dispus inceperea urmaririi penale fata de numitul Omar Hayssam, precum si fata de mai multi functionari din cadrul APAPS implicati in procesul de privatizare a SC Baneasa SA, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, spalare de bani si inselaciune". Ministerul Public anunta continuarea cercetarilor "pentru a se stabili daca activitatea persoanelor implicate intruneste elementele constitutive ale infractiunii de subminare a economiei nationale".
Invocand prevederile HG nr. 938/2002, privind strategia de privatizare a unor obiective industriale aflate in patrimoniul APAPS situate pe platformele industriale Baneasa si Pipera, anchetatorii au stabilit ca vanzarea pachetului de actiuni a fost realizata necorespunzator, avand in vedere ca aceasta trebuia efectuata "doar catre investitori strategici al caror obiect principal de activitate sa fie in domeniul de varf al tehnologiei, informatiei si comunicatiilor" si ca, la timpul respectiv, "SC Baneasa era unic producator national pentru componente electronice cu semiconductori in tehnologia bipolara" si "unic furnizor in Romania pentru aplicatii militare, electronice si de telecomunicatii".

Actele pentru constituirea firmei Ogharit, falsificate de angajatii APAPS

Asa cum se arata si in comunicatul APAPS, licitatia a fost adjudecata de firma Ogharit Trading din Siria. Numai ca, desi Musetescu nu-si aminteste sau nu vrea sa recunoasca, procurorii sustin ca firma a fost reprezentata la negocieri de Omar Hayssam, "care nu intrunea nici una din conditiile impuse de lege pentru investitorii strategici, respectiv obiectul principal sa il constituie o activitate in domeniul tehnologiei, informatiei si telecomunicatiilor, experienta de minim 5 ani in acest domeniu si realizarea unei cifre de afaceri de 500.000 de dolari in ultimul exercitiu financiar incheiat".
Anchetatorii au stabilit ca "pentru a indeplini toate aceste conditii documentele privind constituirea societatii Ogharit precum si documentele financiar contabile care sa ateste solvabilitatea acesteia au fost falsificate (...) de functionarii din cadrul Directiei Secretariat, Protectie, Date, Arhiva din cadrul APAPS". Datele erau furnizate de Centrul de Informatii si Afaceri din Romania, precum si de Ambasada Romaniei din Damasc, iar "aspectele erau cunoscute si de conducerea Directiei Privatizare din cadrul APAPS".
Din relatiile furnizate de aceste institutii si confirmate de Ministerul Afacerilor Externe - Directia Relatii Consulare rezulta ca "firma Ogharit nu era cunoscuta ca avand sediul in localitatea Homs-Siria, Tinutul Tiir Maala, strada Principala pe langa depozitele Omar, nefiind cunoscuta nici la bancile locale sau in reteaua de telefonie publica si nu figura in nici un catalog de firme sau produse".
"Pentru favorizarea firmei siriene, membrii Comisiei de negociere, au acceptat, contrar prevederilor legale, documente transmise in xerocopie, prin fax, desi toate documentele trebuiau depuse in original si supuse procedurii de certificare conform prevederilor OUG nr.66/1999 si Conventiei de la Haga incheiata la data 5 noiembrie 1961", se mai arata in comunicat, precizand ca acest contract, de vanzare-cumparare de actiuni reprezentand 51,40 la suta din capitalul subscris si varsat al SC Baneasa, a fost semnat de catre APAPS si Ogharit Trading din Siria la data de 29 septembrie 2003. Contractul a fost semnat, potrivit procurorilor, "in conditiile in care de la negocieri au fost eliminate sub diverse pretexte firme de renume precum Siemens, Motorola, Texas Instruments si Elmefa Bedrijven Olanda, prejudiciul cauzat fiind de 3 milioane de euro, reprezentand diferenta dintre oferta finala imbunatatita si irevocabila prezentata de Elmefa Bedrijven Olanda si 2,5 milioane de euro - contravaloarea suprafetei de 15 ha de teren, instrainata ulterior de Omar Hayssam, aflat in zona rezidentiala Baneasa, din Municipiul Bucuresti".

Mukhles Omar, invinuit in dosarul 276/P/2004

Desi nu recunoaste, Mukhles Omar, fratele cel mai mic al lui Hayssam, este urmarit penal din data de 1 - 2 noiembrie 2004, in dosarul 276/P/2004, invinuit fiind de savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, crima organizata si spalare de bani.
Intervenind, miercuri seara, in cadrul aceleiasi emisiuni, Mukhles Omar a declarat ca nu este cercetat in nici un dosar penal si ca nu a avut de-a face cu afacerile fratelui sau, Hayssam.
Or, potrivit rechizitoriului remis presei de catre Ministerul Public la data de 4 iulie 2005, procurorii au stabilit ca Mukhles Omar a initiat, alaturi de fratii lui Hayssam si Mohammad, precum si El Assal Emile Raja, un grup infractional la care au aderat si alte persoane, "grup care prin societati in care membrii sai detin calitatea de asociati si/sau administratori, ori pe care le controleaza prin persoane interpuse, a actionat in mod coordonat in scopul comiterii de infractiuni grave, urmarind obtinerea de beneficii materiale sau financiare".
"Grupul astfel format are o structura ierarhica bine definita, membrii sai avand roluri prestabilite ce imbraca forma unor atributii specifice fiecarui palier", se mai arata in rechizitoriu, precizand ca sarcina lui Hayssam era de "a planifica si organiza actiunile desfasurate de grup in calitate de presedinte al Grupului de firme Manhattan", Mohammad "asigura in mod obisnuit transpunerea in practica a ordinelor lui Hayssam si raspundea de desfasurarea activitatilor concrete ale multora din firmele controlate, fiind cel care in mod curent angaja si tinea legatura direct cu persoanele executante din grup", iar Mukhles "raspundea de punerea in aplicare a ordinelor lui Hayssam, dar cu privire la un segment mai redus de activitate". Nasta Bassam era "inginerul finaciar" al grupului, iar El Assal Emile Raja facea parte din "palierul de executie", subordonandu-i-se lui Mohammad si contribuind la activitatile ilegale ale grupului prin intermediul SC Rocas Impex 93 SRL, societate in care detine calitatile de asociat unic si administrator".
Persoanele in cauza actionau in toate situatiile in care erau realizate operatiuni bancare atat pe conturile firmelor cu existenta reala, cat si pe cele apartinand societatilor cunoscute generic cu denumirea de << fantoma >>, utilizate din dispozitia lui Mohamad Omar sau a lui Bassam Nasta, indeosebi in lipsa primului, iar in situatia efectuarii de retrageri in numerar, banii ridicati din banci erau ulterior predati persoanelor care coordonau aceste activitati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.