Potrivit managerilor din industrie, dobanzile prea mari si blocajul financiar sunt unii dintre principalii factori care le ingreuneaza activitatea.
Opiniile formulate de managerii intreprinderilor participante la sondajul de conjunctura din l

Potrivit managerilor din industrie, dobanzile prea mari si blocajul financiar sunt unii dintre principalii factori care le ingreuneaza activitatea.
Opiniile formulate de managerii intreprinderilor participante la sondajul de conjunctura din luna octombrie, facut de BNR, indica totusi o evolutie favorabila a activitatii economice din industrie si constructii.
Similar lunii septembrie, productia va avea o tendinta ascendenta, fiind insa putin probabila o intensificare de ritm, avand in vedere usoara reducere a soldului conjunctural, cu 7 puncte procentuale, pana la +34 la suta. Perspectiva pe un orizont mai indepartat ramane optimista, in conditiile mentinerii nivelului ridicat al soldului conjunctural aferent portofoliului total de comenzi (+34 la suta).
In ceea ce priveste corelarea programului de productie cu capacitatile existente, circa 80 la suta dintre companiile industriale si de constructii dispun de dotari adecvate necesitatilor productive. Gradul mediu de utilizare a capacitatilor de productie va inregistra insa o reducere cu circa 5 puncte procentuale fata de luna precedenta, situatie care nu va fi probabil de durata, avand in vedere caracterul temporar al uneia dintre cauzele sale majore - intreruperea productiei pe un segment important din activitatea de prelucrare a petrolului, datorita efectuarii unor revizii tehnice si reparatii capitale.
In opinia a 86 la suta dintre companiile analizate, procesul de aprovizionare cu materii prime se va desfasura in conditii normale. Stocurile de produse finite vor consemna o posibila diminuare, sugerata de valoarea negativa a soldului conjunctural (-6 la suta, fata de zero la suta in septembrie).
Buna desfasurare a activitatii din industrie si constructii continua sa fie afectata in primul rand de insuficienta cererii (factor invocat de 31 la suta dintre companii) si, in masura mai mica, de blocajul financiar, evolutia cursului de schimb, nivelul ridicat al ratelor dobanzilor bancare, lipsa materiilor prime.

Tendinta de scadere a numarului de salariati

In luna octombrie, piata muncii se confrunta cu o posibila accentuare a trendului descendent al numarului de salariati, data fiind deteriorarea de la -5 la -18 la suta a soldului opiniilor. Circa doua treimi din totalul companiilor nu vor opera modificari de personal.

Preturile de productie se stabilizeaza

Preturile de productie isi vor atenua probabil ritmul de crestere, in conditiile in care soldul conjunctural a scazut semnificativ (de la +13 la suta la +3 la suta). Circa 58 la suta din numarul total al respondentilor nu intrevad variatii ale preturilor de productie. Luna octombrie va consemna noi acumulari de capital, soldul opiniilor situandu-se la un nivel ridicat (+39 la suta). O evolutie favorabila este anticipata si in cazul ratei profitabilitatii (sold conjunctural: +17 la suta, similar lunii precedente).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.