Romania nu a facut mari progrese in privinta problemei coruptiei, apreciaza o evaluare independenta. Raportul, realizat de revista Dilema Veche si site-ul EurActiv.ro asupra progreselor inregistrate de Romania de la aparitia ultimului Raport de tara

Romania nu a facut mari progrese in privinta problemei coruptiei, apreciaza o evaluare independenta. Raportul, realizat de revista Dilema Veche si site-ul EurActiv.ro asupra progreselor inregistrate de Romania de la aparitia ultimului Raport de tara al Comisiei Europene, noteaza Romania cu 4,9 la capitolul lupta anticoruptie.
Romania nu si-a facut temele fixate de Uniunea Europeana la capitolul preventia coruptiei, apreciaza Codru Vrabie, expert anticoruptie la Transparency International Romania (TIR), unul dintre cei zece experti consultati de Dilema Veche si EurActiv.ro.
"In ceea ce priveste sanctionarea coruptiei, neindemanarea este evidenta si se traduce prin cautarea disperata a marilor rechini. In privinta combaterii, modificarile aduse legislatiei, in sine, nu reprezinta decat un pas - pe jumatate sovaitor, din cauze interne, pe jumatate temator, din cauze externe", a adaugat expertul TIR.
El considera ca la nivelul clasei politice romanesti nu s-a inteles ca tema coruptiei nu este una independenta: "Coruptia afecteaza functionarea mediului de afaceri, pentru ca se traduce in competitie neloiala; coruptia diminueaza capacitatea administratiei publice de a aplica legislatia in vigoare, pentru ca se traduce prin ineficienta; coruptia impiedica reforma Justitiei, pentru ca arunca umbra indoielii asupra tuturor magistratilor", a subliniat Codru Vrabie. Radu Nicolae, coordonatorul Programului de Integritate Publica din cadrul Centrului de Resurse Juridice (CRJ), a apreciat progresele facute de Ministerul Justitiei prin legislatia si strategia anticoruptie care este mai coerenta si centrata pe prioritati.
Expertul CRJ considera pozitive, in perspectiva Raportului de tara al Comisiei Europene, si imbunatatirea semnificativa a formularelor declaratiilor de avere si de interese, legiferarea procedurii testelor de integritate in administratia publica, asigurarea independentei efective a procurorilor in activitatea de investigare.
Semnalele nu sunt prea incurajatoare nici in privinta celorlalte capitole. Progresele facute de Romania de la precedentul Raport de tara in domeniile reforma Justitiei, concurenta, mediu si agricultura au primit note cuprinse intre 4,6 si 7,5, pe o scara de la 1 la 10, potrivit evaluarii. Nota cea mai mare - 7,5 - a fost acordata pentru agricultura, cea mai slaba - 4,6 - fiind inregistrata la protectia mediului. Celelalte note sunt 6,7 pentru concurenta si 6,8 pentru reforma Justitiei.
Notele au fost acordate de zece experti independenti in functie de progresele facute in cele cinci domenii, de adaptarea legislatiei la cerintele din ultimul raport, gradul de implementare, capacitatea administrativa, vointa politica, realismul in angajamente.

PSD, vazut drept cel mai corupt partid

Desi acum este in opozitie, PSD apare in cele mai multe articole din ziare pe tema coruptiei. Potrivit unei monitorizari de presa facute de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie care a cuprins cele mai importante 18 publicatii nationale, inclusiv Curierul National, referirile despre liderii PSD privitoare la acte de coruptie insumeaza 77% din totalul stirilor despre politicieni acuzati de fapte de coruptie.
Monitorizarea a inregistrat, in perioada 1-15 ocombrie, 1.180 de articole de presa care fac referire la fapte de coruptie, din care 570 sunt in legatura directa cu oameni politici. Partea leului este luata de PSD (434 de articole), urmat la mare distanta de PNL (57 de articole). Lista continua cu PD (25 de articole), UDMR (17 articole), PC (8 articole) si PRM (5 articole).
Si in top 10 - politicieni acuzati de acte de coruptie, pesedistii domina clar, cu opt prezente, urmati de liberali si democrati, cu cate unul. Pe prima pozitie se situeaza fostul premier, Adrian Nastase, urmat de Rodica Stanoiu, Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea si actualul prim-ministru, Calin Popescu Tariceanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.