Compromisul de marti dintre putere si PSD a dat semnalul unei curse contracronometru pentru deputati. Dupa ce si-au vazut implinita principala doleanta, aceea de a putea sesiza Curtea Constitutionala, pesedistii au incetat cu tergiversarile care tinu

Compromisul de marti dintre putere si PSD a dat semnalul unei curse contracronometru pentru deputati. Dupa ce si-au vazut implinita principala doleanta, aceea de a putea sesiza Curtea Constitutionala, pesedistii au incetat cu tergiversarile care tinusera in loc Regulamentul timp de o luna si jumatate. Asa ca s-au pus serios pe treaba cot la cot cu puterea, ritmul de lucru aratand ca proiectul va fi gata luni, cand este programat votul final.
Marti, intr-o sedinta de plen care a tinut pana seara tarziu, deputatii au reusit sa adopte 32 de puncte, inclusiv articolul vedeta al Regulamentului - cel ce permite debarcarea lui Adrian Nastase.
Acest articol, cu numarul 25, a suscitat cele mai vii dezbateri, insa pana la urma a fost adoptat cu 171 voturi "pentru" si 112 "impotriva".
Asa ca, daca si Curtea Constitutionala va fi de acord, presedintele Camerei Deputatilor va putea fi revocat inainte de expirarea mandatului, cu votul majoritatii deputatilor, prin vot secret, cu buletine de vot.
Dupa indelungi dezbateri, in care reprezentantii PSD si PRM au criticat introducerea conceptului "majoritate politica", a fost adoptat si alineatul care stabileste ca "revocarea din functie a presedintelui Camerei Deputatilor poate fi propusa, cand se schimba majoritatea politica din Camera Deputatilor, de catre majoritatea deputatilor".

Doar Stanciu s-a tinut tare

In rest, dezbaterile nu au fost tulburate decat de fostul peremist Anghel Stanciu, singurul care si-a sustinut in plen amendamentele respinse de comisia de specialitate.
Sedinta a fost intrerupta de cateva ori pentru scurte pauze, una dintre acestea fiind luata deoarece deputatul PD Ioan Oltean, tocmai cel care propusese prelungirea programului pana la ora 23.00, lipsea. Pana la urma, Oltean a revenit, dar sedinta a fost suspendata la ora 22.00, pentru ca cei mai multi dintre deputati plecasera acasa si nu mai erau destui pentru realizarea cvorumului. Programul prelungit si-a pus amprenta si asupra zilei de ieri, pentru ca lucrarile nu au inceput la 8.00, cum era programat, ci doar cu o ora intarziere. Desi s-au trezit mai tarziu, deputatii au reusit sa mai adopte dimineata 31 de articole in doar trei ore. Unul dintre textele aprobate, o noutate, stipuleaza ca ministrii vor trebui sa prezinte, o data pe sesiune, un raport de activitate si strategia ministerelor in fata comisiilor de resort ale Camerei. Din nou, principalul "sabotor" a fost Anghel Stanciu, care a incercat, in mod repetat, sa-si sustina amendamentele respinse de comisie. Stanciu a spus, de la tribuna Parlamentului, ca este "un soldat japonez care continua razboiul, desi acesta s-a terminat". Pana la urma, dupa ce a constatat ca interventiile lui de la tribuna Parlamentului ii deranjeaza pe colegii parlamentari, a parasit sala de sedinte.
Deputatii mai au de analizat in jur de 140 de articole din Regulament.

Nastase: Nu ma tin de scaun

Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, considera ca intelegerea privind deblocarea dezbaterilor la proiectul de modificare a Regulamentului Camerei este "un lucru intelept" si pretinde ca nu se "tine" de scaunul pe care il ocupa.
"Eu nu ma tin de acest scaun si am mai fost presedinte al Camerei. Ceea ce este important este, pe de o parte, sa se inteleaga ca, indiferent de pozitia mea viitoare in functie de decizia Curtii Constitutionale, grupurile parlamentare politice ale PSD din Camera si Senat raman cele mai importante grupuri", a declarat, ieri, Adrian Nastase. El a apreciat ca nimeni nu poate sa modifice rezultatul alegerilor de anul trecut, "chiar daca se incearca prin tot felul de aranjamente de culise tot felul de aranjamente care pot, intr-un fel sau altul, sa schimbe eventual niste locuri".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.