Dupa Ceamurlia de Jos, localitatea Maliuc devine oficial cel de-al doilea focar de gripa aviara din Romania, dupa cum arata rezultatele sosite ieri de la laboratorul de referinta din Weybridge, Marea Britanie. Vestea nu reprezinta insa o mare noutate

Dupa Ceamurlia de Jos, localitatea Maliuc devine oficial cel de-al doilea focar de gripa aviara din Romania, dupa cum arata rezultatele sosite ieri de la laboratorul de referinta din Weybridge, Marea Britanie. Vestea nu reprezinta insa o mare noutate, intrucat autoritatile se asteptau la acest verdict. Virusul, identificat ca fiind de tipul H5 de catre expertii Laboratorului National din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, a fost izolat vinerea trecuta, pe data de 15 octombrie, suspectandu-se inca de atunci ca este identic cu cel de la Ceamurlia de Jos, adica H5N1, de inalta patogenitate. In acest interval de o saptamana, autoritatile au impus masuri stricte de carantina, de izolare si dezinfectie. La ora aceasta, in Maliuc, localitate tulceana mica, de pana la 70 de case, s-a incheiat operatiunea de ucidere si incinerare a pasarilor. "Se confirma cel de-al doilea focar al gripei aviare. Important este ca am actionat la Maliuc asa cum trebuia", a declarat, ieri dupa-amiaza, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. "Practic, din Ceamurlia si din Maliuc nu mai trebuie sa mai trimitem alte probe in Anglia, pentru ca nu se mai justifica cheltuielile. Daca vor aparea cazuri noi pe o raza de 10 km de la focare, atunci da", a adaugat ministrul. Intre timp, Comandamentul Antiepizootic Central va pastra legatura cu Oficiul International pentru Epizootii, iar patrularile in Delta au fost intensificate.

Alte trei posibile focare

Dupa C.A. Rosetti, unde au fost depistati marti anticorpii gripei aviare, trei noi posibile focare de gripa aviara este posibil sa fi aparut in zona Deltei Dunarii. De aceasta data nu in gospodariile oamenilor, ci in randul pasarilor salbatice.
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ieri dimineata ca, marti seara, au fost gasite moarte la Obretinu Mic 15 lebede, in Caraorman, 4 rate salbatice, iar pe insula Popina, aflata la mai putin de 10 kilometri de granita cu Ucraina, 30 de lebede.
Deocamdata probele sunt in lucru. In prezent nu exista semnale ca virusul gripei aviare s-ar extinde in partea de vest a tarii sau in judetul Tulcea, toate mortalitatile notificate pana in acest moment fiind din Delta Dunarii, a precizat, ca si cu o zi inainte, ministrul Flutur. In ultimele zile au fost recoltate probe din mai multe judete ale tarii, printre care municipiul Bucuresti, Alba, Arges, Bihor, Botosani, Arges, Dambovita. Rezultatele analizelor au fost negative.

Probe negative pentru Capitala

Ministrul Agriculturii a tinut sa linisteasca locuitorii Capitalei, care au semnalat in ultimul timp mortalitati inregistrate la porumbei si la alte pasari, afirmand ca "nu avem semnale sa fie probleme". Flutur a precizat totusi ca a dispus "verificarea de urgenta a tuturor probelor venite de la diferite pasari din Capitala, dar si amplasarea unor capcane in diferite zone ale Bucurestiului, pentru a vedea efectiv daca exista problemele semnalate de bucuresteni".

Pui de sacrificiu

Totodata, ministrul Gheorghe Flutur a anuntat ca la Ceamurlia de Jos si Maliuc a avut loc dezinfectia finala.
In termen de 7 zile va fi introdus un lot de "pui martori" in varsta de 4-6 saptamani, in gospodariile unde a fost depistat initial focarul de gripa aviara.
Daca puii supravietuiesc 4 saptamani, inseamna ca focarul este neutralizat si in 21 de zile va fi inchis, a mentionat Flutur. Daca puii mor, operatiunea de dezinfectie va fi reluata.
Rezultatele testelor de la Maliuc trimise la Laboratorul de Referinta din Weybridge, Marea Britanie, sunt inca asteptate.
Intre timp, se pare ca probele din Bulgaria au iesit negativ la testele efectuate la laboratorul comunitar.
Guvernul bulgar a prevazut insa peste 2,5 milioane de euro pentru adoptarea unor masuri suplimentare de protectie impotriva virusului.

Amenzi pentru cei care nu-si tin gainile acasa

In ceea ce priveste respectarea masurilor impuse in zonele monitorizate, ministrul Agriculturii a precizat ca in ultimele doua zile au fost date 32 de amenzi, in valoare de 316 milioane lei, locuitorilor care nu si-au supravegheat orataniile.
"In ultimele doua zile au fost aplicate doua amenzi in Constanta, cinci in judetul Calarasi, 15 in Galati, doua in Ialomita si opt in Tulcea pentru persoanele care nu isi supravegheaza pasarile si nu le tin in curte, asa cum a dat dispozitie in urma cu o saptamana Comandamentul central", a declarat Flutur.
Amenzile in aceste situatii sunt intre 5 si 10 milioane de lei vechi.

5 din 166 de ferme si-au vaccinat angajatii

De asemenea, incepand de miercuri, s-a hotarat efectuarea unor controale prin Inspectia Sanitara de Stat la fermele care au obligatia sa isi vaccineze angajatii, in caz contrar administratorii acestora putand primi amenzi de circa 20 milioane lei. "Din pacate, doar cinci ferme avicole din 166 si-au vaccinat pana in prezent oamenii", a spus ministrul Agriculturii, subliniind ca se va merge pana la "inchiderea fermelor care nu respecta legislatia. Nu avem jumatati de masura in aceasta perioada". Flutur a mai anuntat ca autoritatile vor verifica modul in care este facuta dezinfectia pe sosele si la punctele de trecere a frontierei. Intre timp, si in Portul Constanta se aplica masuri sporite de prevenire a raspandirii gripei aviare. Astfel, toate navele care pleaca sau vin in port trec obligatoriu printr-un filtru de dezinfectie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.