Procesul impotriva fostului presedinte irakian, Saddam Hussein, si a sapte dintre principalii sai colaboratori s-a deschis, ieri, la Tribunalul special irakian (TSI) din Bagdad, au anuntat surse oficiale irakiene, citate de agentiile de presa interna
Procesul impotriva fostului presedinte irakian, Saddam Hussein, si a sapte dintre principalii sai colaboratori s-a deschis, ieri, la Tribunalul special irakian (TSI) din Bagdad, au anuntat surse oficiale irakiene, citate de agentiile de presa internationale. Saddam in boxa: un eveniment asteptat de opinia publica si analisti inca din decembrie 2003, cand ex-liderul Bagdadului a fost capturat, langa Tikrit, de catre fortele americane. Procesul a fost, chipurile, deschis, si absolut in panoplia justitiei irakiene. Practic, judecatorii nu au fost filmati "din motive de securitate", si, tot, pe acelasi considerent, televiziunile din intreaga lume au primit imagini la un decalaj de cateva zeci de minute.
Prima acuzatie: masacrarea siitilor
Impotriva lui Saddam au fost formulate sapte capete de acuzare, dar obiectul audierii de ieri l-a constituit doar masacrul de la Dujail, comis in 1982 impotriva siitilor care au atentat la viata sa. Operatiunea s-a soldat, atunci cu moartea a 143 de persoane si cu 399 de locuinte distruse. Toti cei opt inculpati au fost interogati in legatura cu acest macel. Cazul a fost ales ca punct de plecare al procesului, intrucat dispune de cele mai multe probe vizand implicarea directa a lui Saddam, afirma BBC.
Principalul avocat al apararii este fiica cea mare a lui Saddam, Raghad, in echipa fiind inclusi fiica liderului libian Mohammad Al Ghaddafi si fostul premier malayezian Mahathir Mohammad.
Saddam a refuzat sa se identifice in fata instantei
Saddam a comparut in fata tribunalului purtand un costum de culoare inchisa si o camasa alba, fara cravata.
Inaintea procesului, televiziunea oficial irakiana a difuzat un documentar privind vizita lui Saddam la Dujail. Imaginile, filmate de cameramanul personal al fostului presedinte, prezinta un grup de irakieni - barbati, femei si copii - tinut la distanta de fortele de securitate, aclamandu-l pe Saddam, care tocmai rostise un discurs. Inregistrarea nu arata atacul asupra convoiului presedintelui, care ar fi avut loc la incheierea vizitei sale in satul siit.
Sute de sateni au fost arestati, deportati sau ucisi. Nici pana in acum nu s-a aflat unde sunt inhumate cadavrele celor 143 de siiti asasinati.
Saddam Hussein a refuzat sa isi decline identitatea in fata instantei, afirmand ca procesul ce i-a fost intentat are vicii de procedura.
"Imi rezerv dreptul constitutional de a-mi exercita drepturile de sef de stat si de a refuza sa raspund (...) Nu va recunosc autoritatea, deoarece totul este nefondat", a afirmat Saddam, in fata tribunalului.
Suspendari legate de numele acuzatului
Ulterior, procesul a fost suspendat "pentru aproximativ zece minute", din motive tehnice legate de numele inculpatului. Presedintele tribunalului special irakian le-a comunicat, ieri, celor opt acuzati - inclusiv lui Saddam Hussein - acuzatiile formulate impotriva lor, avertizandu-i ca sunt pasibili de pedeapsa cu moartea in cazul in care vinovatia lor va fi dovedita.
"Sunt acuzati de crima, expulzari fortate, incarcerare, tortura si nerespectarea reglementarilor internationale", a declarat presedintele tribunalului, kurdul Rizkar Mohammed Amin. "Acuzatii au responsabilitati personale in acest caz", a adaugat el.
Atat Saddam, cat si ceilalti sapte inculpati au respins acuzatiile. "Repet ceea ce am mai spus: nu sunt vinovat. Sunt nevinovat", a spus fostul presedinte irakian. Ceilalti sapte acuzati s-au ridicat pe rand in picioare, la cererea presedintelui tribunalului, toti afirmand ca sunt nevinovati.
Doua obuze de mortier au vizat ieri "Zona verde", cea mai securizata zona din centrul Bagdadului, unde se afla sediul guvernului si ambasadele SUA si Marii Britanii, perimetru care a gazduit sediul instantei. Nu s-au inregistrat victime sau pagube materiale. Totusi, in vederea evitarii oricarui incident pe parcursul audierilor, se adoptasera masuri drastice de securitate.
28 noiembrie, urmatoarea infatisare
Tribunalul special irakian a stabilit data de 28 noiembrie pentru urmatoarea infatisare in procesul lui Saddam Hussein, dupa ce avocatul acestuia a cerut amanarea cu trei luni a procesului.
"Cer amanarea cu cel putin trei luni a procesului, pentru a putea intra in posesia documentelor", a declarat avocatul Khalil al-Dulaimi, presedintele instantei precizand ca "nu are nici o obiectie" in legatura cu aceasta solicitare. Ulterior, tribunalul a anuntat ca urmatoarea audiere va avea loc in data de 28 noiembrie.
Procuratura si apararea s-au angajat intr-un schimb dur de replici, dupa ce acuzarea a facut referire si la alte crime in care este implicat Saddam.
Conflictul a durat cateva minute, inainte de a fi intrerupt de presedintele tribunalului, care i-a cerut procurorului sa se limiteze la faptele incriminate in cazul Dujail.
Intr-un rechizitoriu foarte dur, procurorul - identificat de judecator drept "Jaafar" - a vorbit despre crime, acte arbitrare, masacre, incalcarea drepturilor si a onoarei populatiei, afirmand ca fostul regim este responsabil pentru "moartea a doua milioane de irakieni in razboaie si reprimari ale unor asa-zise comploturi".
El a acuzat fostul regim ca a "inghitit sume enorme" pentru achizitionarea de arme, inainte ca avocatul apararii sa precizeze ca "nu acesta este subiectul" respectivei audieri.
Procurorul, care a incercat sa continue lista crimelor pentru care este acuzat Saddam Hussein, a fost rechemat la ordine de presedintele instantei, care i-a cerut sa revina la dosarul Dujail. In timpul acestui schimb de replici, Saddam Hussein, asezat alaturi de fostul sau vicepresedinte, Taha Yassin Ramadan, a parut total indiferent si nu a manifestat nici cel mai mic interes fata de declaratiile procurorului si ale avocatului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.