Situatia magistratilor recent pensionati, care nu primeau nici un fel de indemnizatie, a fost reabilitata, dupa ce Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) si cel al Justitiei au pasat de la unul la altul responsabilitatile. Probl
Situatia magistratilor recent pensionati, care nu primeau nici un fel de indemnizatie, a fost reabilitata, dupa ce Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) si cel al Justitiei au pasat de la unul la altul responsabilitatile. Problema a fost rezolvata de Executiv, care a adoptat, saptamana trecuta, normele metodologice privind aplicarea legislatiei referitoare la pensiile de serviciu. Proiectul urmareste adaptarea normelor la noul mod de stabilire a pensiilor de serviciu si clarificarea unor aspecte ce tin de aplicarea acestor dispozitii. Beneficiarii pensiei de serviciu prevazute de lege sunt judecatorii, procurorii, magistratii, asistentii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si ai Curtii Constitutionale, dar si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor. Actul normativ stabileste modul de calcul pentru pensia de serviciu - categorie de pensie nou introdusa prin modificarile aduse Legii nr. 303/2004 si prin Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei. Pensia de serviciu se acorda numai persoanelor care au o vechime de 25 de ani in functia de judecator si procuror, ca o recunoastere a activitatii indelungate si neintrerupte, dar si a fidelitatii fata de sistemul justitiei.
Cuantumul pensiei de serviciu este de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii. In veniturile brute nu se includ primele, premiile, decontarile, restituiri de drepturi aferente altei perioade si nici indemnizatia egala cu cele sapte indemnizatii de incadrare brute lunare ori alte drepturi fara caracter salarial.
Pentru judecatorii Curtii Constitutionale, cuantumul pensiei de serviciu este 80% din indemnizatia bruta lunara a judecatorului. La inceputul lunii octombrie, am incercat sa aflam de ce magistratii pensionati recent nu primesc nici un fel de indemnizatie. MMSSF si MJ pareau, initial, ca nu au habar despre ceea ce se petrece in propria "ograda" , insa, in cele din urma, la insistentele noastre, au reusit sa descurce "itele" proiectului comun de lege pe care il intocmisera.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.