Proiectul pentru Legea leasingului se afla intr-o faza avansata de elaborare. Urmeaza ca pana la sfarsitul anului sa fie adoptat de ambele Camere ale Parlamentului, a declarat, ieri, vicepresedintele Comisiei Buget, Finante din Camera Deputatilor, Eu

Proiectul pentru Legea leasingului se afla intr-o faza avansata de elaborare. Urmeaza ca pana la sfarsitul anului sa fie adoptat de ambele Camere ale Parlamentului, a declarat, ieri, vicepresedintele Comisiei Buget, Finante din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu. Proiectul de lege pentru reglementarea pietei financiare nebancare va stabili si clarifica notiuni specifice activitatii. Nicolaescu a aratat ca actul defineste si reformuleaza termeni care produc unele confuzii, clarifica diferenta dintre operatiunea de leasing financiar si cea de leasing operational, defineste valoarea reziduala, care va putea fi stabilita prin acordul partilor, rata de leasing si cum se stabileste aceasta.
Toate societatile de leasing vor fi obligate prin noua lege sa detina un capital social de 400.000 lei noi, iar cele care vor incheia contracte in valoare totala de peste cinci milioane de euro vor avea norme specifice de raportare a activitatii. "Finantatorul va avea posibilitatea sa verifice situatia financiar-contabila a utilizatorilor pentru a se proteja, iar acesta la randul sau va intra sub incidenta auditului financiar", a adaugat Nicolaescu.

Vosganian: Nu exista viziune unitara de supraveghere a pietei

O alta opinie este cea exprimata de presedintele Comisiei Buget, Finante, Banci a Senatului, Varujan Vosganian, care a apreciat ca, desi au fost definiti termeni importanti si au fost clarificate numeroase aspecte, nu exista inca o viziune unitara in privinta filosofiei de supraveghere a pietei.
"La nivelul autoritatilor nu avem pana la acest moment un punct de vedere unitar cu privire la modul in care va fi legiferata si reglementata piata leasingului", a spus Vosganian. Acesta considera ca protectia consumatorului si a prestatorului de servicii financiare este un criteriu nu doar pentru integrarea in Uniunea Europeana, dar si pentru o dezvoltare stabila si durabila a mediului de afaceri in Romania. Supravegherea activitatii societatilor de leasing ar putea fi incredintata, cel mai probabil, Bancii Nationale a Romaniei, fapt care prezinta mai multe avantaje, printre care reducerea costurilor si a birocratiei, a mai spus Vosganian.

Georgescu: Sistem unitar de evaluare a IFN

Continutul legii si principalele reglementari vor fi afisate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice peste cateva zile, a afirmat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR. Tot Florin Georgescu este cel care a prezentat la Conferinta nationala de leasing o lucrare in care se vorbeste despre reglementarea si supravegherea pietei financiare nebancare. Concluziile sunt absoluta necesitate a legiferarii activitatii de reglementare si supraveghere a institutiilor financiare nebancare (IFN), concomitent cu introducerea unui sistem unitar de raportare si evaluare a informatiilor privind activitatea de creditare a IFN. BNR doreste in acest fel sa stabileasca cerinte uniforme pentru toti operatorii de pe piata si sa monitorizeze piata IFN pe doua niveluri. Astfel, companiile cu volum mare de activitate vor fi supravegheate, in timp ce societatile cu un volum mai redus vor fi doar monitorizate.

Tepe gen MTS Leasing raman la ordinea zilei

Este posibila repetarea unui caz de felul MTS Leasing in orice moment, chiar si in conditiile noilor prevederi legale, sustine portalul ghiseulbancar, citand surse din BNR. Asta pentru ca noul proiect de lege are in vizor doar firmele romanesti, nu si filialele unor firme-fantoma din strainatate, asa cum era MTS Leasing. Orice alte firme-fantoma de leasing pot veni in Romania, unde vor efectua operatiuni de leasing fara acordul sau supravegherea BNR, tranzactii corecte sau tepe pe buzunare romanesti.

Piata de leasing internationala

- Majoritatea statelor membre ale UE practica un anumit tip de reglementare, autorizare si supraveghere a leasingului
- Nu exista un model standard la nivel european
- Activitatea de leasing este supravegheata de:
- banca centrala (Franta, Grecia, Portugalia, Spania, Suedia)
- o autoritate distincta (Germania, Belgia, Finlanda, Turcia)
- tari care nu dispun de o autoritate privind reglementarea si supravegherea activitatii de leasing: Marea Britanie, Austria, Irlanda, Olanda, Polonia, Rusia, Elvetia, Slovacia, Republica Ceha

Piata de leasing in Romania

- Cresterea de peste 10 ori a volumului operatiunilor de leasing intre 1998-2004
- Mentinerea trendului pozitiv de crestere si in 2005
- Tendinta de concentrare a operatiunilor de leasing intr-un numar restrans de firme
- Segmentul auto - rol major in dezvoltarea leasingului

Sursa: "Reglementarea si supravegherea pietei financiare nebancare", Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.