Comisia de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) va deschide, incepand de astazi, ofertele tehnice depuse de cele sapte banci, dupa care va analiza si ofertele financiare ale acestora, potrivit unui comunicat al Autoritatii pentru Valorificare
Comisia de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) va deschide, incepand de astazi, ofertele tehnice depuse de cele sapte banci, dupa care va analiza si ofertele financiare ale acestora, potrivit unui comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Cele sapte banci care au depus oferte pentru achizitia unui pachet de actiuni reprezentand 61,88% din capitalul BCR sunt Dexia, Erste Bank, BNP Paribas, Banco Comercial Portugues, Deutsche Bank, Banca Nationala a Greciei si Banca Intesa. Membrii comisiei de privatizare au deschis, pe 18 octombrie, la sediul AVAS, documentele de participare inaintate de cei sapte ofertanti, in prezenta reprezentantilor acestora. Dupa aceasta prima analiza comisia va comunica lista bancilor care au indeplinit conditiile eliminatorii de participare. Numele celor doi investitori clasati in fruntea clasamentului vor fi anuntate dupa deschiderea ofertelor tehnice si a celor financiare, asupra carora comisia de privatizare va aplica grila de punctaj. In criteriile de departajare a ofertantilor, pretul va detine o pondere de 90%, iar oferta tehnica va reprezenta 10%. Cei doi finalisti in cursa pentru privatizarea BCR vor trebui sa inainteze oferte financiare mai mari decat cele precizate in prima etapa, iar castigator va fi desemnat ofertantul care avanseaza cel mai bun pret pentru pachetul de 61,88% din actiunile BCR. Analistii estimeaza ca valoarea acestei tranzactii este cuprinsa intre doua si trei miliarde de euro. Statul controleaza, prin intermediul AVAS, 36,88% din capitalul BCR, si are dreptul sa rascumpere, in cadrul procesului de privatizare, participatia de 25% plus doua actiuni detinuta in mod egal de International Finance Corporation (divizia de investitii a Bancii Mondiale) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), din anul 2003. Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) detin circa 30% din actiunile BCR, iar angajatii bancii au in proprietate 8% din titluri. BCR este cea mai mare banca din Romania, avand active de 7,3 miliarde de euro la jumatatea acestui an.
Pretendentii CEC, departajati de pret
Ofertele preliminare neangajate pentru preluarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) vor fi depuse cel mai tarziu pe 21 octombrie, potrivit notificarii trimise de comisia de privatizare investitorilor interesati, transmite Mediafax. In competitia pentru cumpararea CEC se afla opt banci: Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A.; EFG Eurobank; National Bank of Greece; OTP Bank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft in consortiu cu Raiffeisen International Bank - Holding A.G; Societe Generale; Dexia si Erste Bank. Dupa depunerea ofertelor preliminare neangajate, bancile vor putea evalua inca o saptamana situatiile financiare ale CEC, prezentarea ofertelor finale fiind preconizata pentru intervalul 18-20 noiembrie. Surse apropiate tranzactiei sustin ca pretul va reprezenta intre 70% si 90% din punctajul pentru departajarea investitorilor. Daca punctajul dintre prima clasata si numarul doi indica o diferenta mai mica de 10%, atunci comisia de privatizare va solicita celor doi competitori sa-si imbunatateasca ofertele. CEC a incheiat primele noua luni cu un profit net de trei milioane lei (870.000 euro), rezultat sustinut de cresterea soldului creditelor. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.