Peste aproape 3 ani, Romania va dispune de sistemul national de evidenta informatizata a cazierului judiciar, operatiune care costa statul nu mai putin de 30 milioane de euro. Aceasta baza de date automatizata va putea fi accesata chiar si de sefii d
Peste aproape 3 ani, Romania va dispune de sistemul national de evidenta informatizata a cazierului judiciar, operatiune care costa statul nu mai putin de 30 milioane de euro. Aceasta baza de date automatizata va putea fi accesata chiar si de sefii de post din comune.
Potrivit chestorului Dorin Mihaiasa procedura va incepe sa fie implementata la sfarsitul lui 2006, insa din cauza volumului imens de munca va fi necesara si o suplimentare a personalului din acest domeniu. "Este cea mai complexa aplicatie informatiza realizata de MAI, iar procedurile de achizitie au fost demarate deja de o luna. Incercam sa cream o baza de date performanta. Pe langa fisele de cazier, cu evidenta nominala a persoanelor, vom introduce si fisele dactiloscopice (amprentele - n.r.) existente, ceea ce ne va da posibilitatea sa identificam in timp foarte scurt persoanele care fac obiectul cercetarilor", a precizat, ieri, seful Directiei Cazier Judiciar, Statistica si Evidenta Operativa, chestorul Dorin Mihaiasa. Cele 2,5 milioane de caziere si aproape tot atatea amprente vor constitui o baza de date comuna cu evidentele sistemului AFIS 2000. Intrarea in vigoare a noii legi a cazierului judiciar a adus o serie de modificari, in special in beneficiul cetateanului. Asadar, s-a renuntat la trecerea in fisa de cazier a pedepselor reabilitate, a celor amnistiate si a suspendarilor. Pana in prezent, toate acestea se mentineau timp de 2 ani. De asemenea, nu vor mai fi trecute nici punerea in miscare a actiunii penale impotriva persoanei respective sau arestarea provizorie, operand prin aceasta prezumtia de nevinovatie. "Practic in certificatul de cazier judiciar se inscriu numai sanctiuni penale ramase definitive. In baza operativa a Politiei raman toate informatiile despre cei care au fost cercetati, insa atunci cand cetateanul solicita documentul nu vor aparea decat condamnarile definitive", a mai spus chestorul Mihaiasa.
Prin efectul Legii nr. 202/2005, durata de valabilitate a certificatului de cazier judiciar a crescut de la 30 de zile la 6 luni de la data eliberarii documentului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.