Nemultumita de intentia Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) de a ii impune reducerea tarifelor de interconectare, compania a precizat ieri ca isi va reevalua intreaga strategie de investitii si va majora cu 2-3 euro tarifele l
Nemultumita de intentia Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) de a ii impune reducerea tarifelor de interconectare, compania a precizat ieri ca isi va reevalua intreaga strategie de investitii si va majora cu 2-3 euro tarifele la abonamente in cazul in care ANRC va persista in aceasta intentie.
Pieter Bakker, Director Executiv Comercial, a sustinut de altfel ca Romtelecom se simte discriminata de ANRC si a avertizat ca daca operatorului i se va impune sa reduca aceste tarife si, prin consecinta, sa scumpeasca abonamentele, firma se va confrunta cu un val masiv de deconectari.
"Pierdem clienti pentru prima oara in istoria acestei companii. Iar daca vom majora tarifele estimez ca vom ajunge sa pierdem intre 500.000 si un milion de clienti. Daca ANRC insista in aceste intentii ne vom revedea investitiile planificate la suma de o jumatate de miliard de euro pentru echipamentele de acces in banda larga la Internet. De altfel, in acest moment am oprit discutiile cu furnizorii de echipamente pentru aceste investitii", a mai spus Bakker.
Romanii ar putea afla destul de curand daca Romtelecom va proceda sau nu conform celor anuntate de Bakker, si aceasta pentru ca exact ieri seara era programata la ANRC o intalnire a Consiliului Consultativ, ce urma sa ia in discutie tocmai fundamentarea pe costuri a tarifelor de interconectare ale Romtelecom. Subiectul discutiei urma sa fie, evident, intentia ANRC de a impune Romtelecom de a reduce cu aproximativ 10% tarifele locale de interconectare pentru apelurile originate (initiate) catre alte retele de telefonie in orele de varf.
Asa cum ziarul nostru a mai scris, nici operatorii Connex sau Orange nu agreeaza intentiile ANRC de a le impune o fundamentare pe costuri a tarifelor de interconectare. De altfel, fara a face publicitate acestui lucru, cei doi operatori au decis sa-si apere interesele actionand in judecata ANRC.
Connex si Orange au depasit termenul initial impus de ANRC pentru prezentarea unui model de calcul al tarifelor de interconectare, motiv pentru care ar trebui sa plateasca zilnic o amenda de 15 milioane de lei vechi aplicata de autoritate. Plata sanctiunii este insa suspendata pana cand nu va exista o sentinta in procesele mentionate.
Diferita in nuante, motivatia acestei respingeri a proiectelor ANRC este in buna parte comuna pentru Connex, Orange si Romtelecom: nevoia de a face investitii, pentru care sunt necesari bani.
Investitie cu atat mai necesara cu cat rata de penetrare a telefoniei fixe si mobile din Romania este net inferioara celei din UE, in ciuda sclipitoarelor cresteri ale numarului de clienti ai operatorilor. Singurul operator vizibil pe piata care se alatura, intr-o oarecare masura, ANRC, este Zapp, care, dupa cum spunea presedintele sau, Cuneyt Turktan, este "cel mai mare client Orange si Connex" din cauza tarifelor de interconectare. Aceeasi atitudine o au, previzibil, si toti ceilalti operatori nou-veniti pe piata care ar dori sa plateasca tarife de interconectare cat mai mici.
Operatori alternativi care, in alta ordine de idei, au reusit in sfarsit sa produca o surpriza: in decurs de doar sase luni - primul semestru al anului 2005 - numarul de abonati prin reteaua proprie a crescut de aproape 3 ori, cota de piata detinuta de furnizorii alternativi atingand 3,86% (in ceea ce priveste abonatii in reteaua proprie).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.