Cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) contesta, inca, momentul si abilitatea Guvernului de a emite ordonanta prin care a fost majorat pragul de detinere al actiunilor SIF. Prezenti, ieri, la dezbaterile purtate pe tema pietei de capital

Cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) contesta, inca, momentul si abilitatea Guvernului de a emite ordonanta prin care a fost majorat pragul de detinere al actiunilor SIF. Prezenti, ieri, la dezbaterile purtate pe tema pietei de capital din Romania, reprezentantii "altor organisme de plasament colectiv in valori mobiliare" au subliniat precedentul periculos realizat prin aceasta ordonanta.
"Prin aprobarea acestei decizii guvernamentale s-a demonstrat ca o entitate exterioara poate interveni in interiorul unei societati cu capital exclusiv privat. Intr-o piata reglementata acest lucru nu poate exista. Nimic nu ar trebui sa poata modifica hotararile adoptate de consiliile de administratie ale societatilor private", a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.

SIF-urile reprezinta una dintre potentialele atractii pe piata

In pofida cresterilor imediate, inregistrate la toate cele cinci societati, in zilele imediat urmatoare acestei decizii, reprezentantii SIF-urilor considera ca singurul efect vizibil in piata a fost reprezentat de transferurile efectuate de micii detinatori.
Cu toate ca decizia de majorare a pragului de detinere ar putea atrage investitorii "sofisticati", cei care actioneaza pe termen lung, exista si posibilitatea stimularii intrarii pe piata a investitiilor straine masive, dar pentru aceasta este necesara o restructurare reala a portofoliului societatilor de investitii si, mai mult, o evaluare justa a participatiilor.

Cuzman: Trebuie sa decidem daca vrem sa bem lapte sau sa mancam vaca

Dat fiind faptul ca SIF-urile se adreseaza investitorilor care nu au suficienti bani pentru a cumpara pachete de actiuni, dar dispun de suficiente fonduri pentru a investi intr-o astfel de societate, "cine a fost beneficiarul acestei ordonante", a intrebat Petre Pavel Szel, presedintele Muntenia Invest, pentru care singurii avantajati sunt cei care se inscriu anual in topul celor mai bogati romani. Nici impozitarea profitului nu creeaza mai putine probleme, in conditiile in care exista "impozit de 1 leu pentru un venit din dividende de doar 12 bani", sustine Cuzman.
O alta problema ridicata de reprezenatantii SIF-urilor a fost decizia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) de a obliga companiile sa raporteze orice tranzactie efectuata. Avand in vedere natura Societatilor de Investitii Financiare, care nu sunt alcatuite din actionari majoritari si minoritari, "aceste rapoarte ar trebui facute incepand de la un nivel limita al tranzactionarii si la intervale de timp rezonabile", considera Mihai Fercala.

SIF-urile trebuie percepute la valoarea justa

In acest moment, titlurile din portofoliile celor cinci SIF-uri sunt cele mai importante din piata, cu o capitalizare de peste 1 miliard de euro si o cota de aproximativ 50 la suta din tranzactiile efectate.
Pragul de detinere de unu la suta este, in acest moment echivalent cu 2,5-3 milioane de dolari. "Unul din putinele avantaje ale acestei ordonante este o usurare in consultarea actionariatului, care se ridica la peste 8 milioane de actionari", sustine Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana. Nemultumirea reprezentantilor SIF-urilor a fost si lipsa de dialog cu factorii legislativi.
"Intregul proces legislativ pare sa se desfasoare intre presiune si ratiune", sustine Cuzman, indignat de lipsa raspunsurilor din partea Guvernului cu privire la majoritatea problemelor cu care se confrunta in realitate pietei.
In sedinta din 14 iulie, Guvernul Romaniei aproba Ordonata nr.41, care hotara majorarea pragului de detinere pentru actiunile Societatilor de Investitii Financiare de la 0,1 la suta la unu la suta. Ordonanta a fost publicata pe 28 iulie in Monitorul Oficial, urmand sa intre in vigoare la data de 2 august, data care a creat confuzie la nivelul pietei. BVB a solicitat CNVM interpretarea acestei ordonante, iar Comisia a anuntat oficial ca data intrarii in vigoare a prevederilor acestei ordonante este 4 august 2005, chiar daca statutul SIF-urilor nu a fost inca modificat pentru ridicarea limitei de 0,1 la suta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.