Modulul spatial Shenzhou-VI si cei doi taikonauti au revenit cu bine pe Pamant, luni, la primele ore ale diminetii, dupa o misiune de cinci zile in spatiul cosmic, transmite agentia Xinhua. Capsula a aterizat cu putin inainte de momentul prevazut, la
Modulul spatial Shenzhou-VI si cei doi taikonauti au revenit cu bine pe Pamant, luni, la primele ore ale diminetii, dupa o misiune de cinci zile in spatiul cosmic, transmite agentia Xinhua. Capsula a aterizat cu putin inainte de momentul prevazut, la numai 1 kilometru de locul stabilit, din interiorul Mongoliei. Dupa primele controale medicale de rutina, cei doi cosmonauti au fost intampinati de oficialitatile chineze, deplasate la fata locului. ''Calatoria noastra in spatiu a fost foarte, foarte calma, conditiile de viata si de munca din laborator foarte, foarte bune. Suntem intr-o stare excelenta'', a declarat Fei Junlong in fata camerelor de luat vederi. ''Suntem extrem de recunoscatori patriei pentru toata dragostea si grija pe care ni le-a purtat'', a mai adaugat Fei Junlong inainte de plecare. In dimineata aceleiasi zile, cei doi taikonauti au fost primiti cu onoruri extraordinare la o baza militara din estul Beijingului, de catre ministrul Apararii, Cao Gangchuan. ''Nu v-a fost teama nici de pericole, nici de dificultati, ati dat dovada de curaj si de sange rece. Ati cucerit astfel gloria in numele poporului chinez'', le-a spus ministrul. De la centrul de control din Beijing, presedintele Parlamentului chinez, Wu Bangguo, a calificat misiunea drept o etapa majora din programul spatial chinez.
Lansata miercuri dimineata, de la baza spatiala Jiuquan, din Mongolia interioara, Shenzhou-VI a efectuat o misiune de 115 ore si 32 de minute, a transmis presa occidentala. Aceasta este cea de a doua misiune spatiala chineza cu echipaj uman, dupa ce in 2003 China a devenit al treilea stat mondial care si-a trimis oameni in spatiu. Directorul programului, Wang Yongzhi, a salutat la randul sau succesul misiunii si a declarat ca, din acest moment, China detine tehnologia necesara efectuarii de zboruri spatiale cu echipaj mult mai mare si pe o durata mult mai lunga. Pe termen mediu, obiectivul Chinei este acela de a construi o statie orbitala pentru ca, pana in 2017, sa organizeze primul zbor pe Luna. China, sublinia "The Cristian Science Monitor" dupa incheierea misiunii taikonautilor chinezi, si-a confirmat locul sau in "clubul mondial cel mai select al celor care s-au dovedit capabili sa trimita in spatiu navete cu echipaje umane". La cateva decenii dupa SUA si fosta URSS, mai releva publicatia americana amintita, China poate sa spuna lumii ca este a treia natiune ce si-a trimis, prin propriile forte, oameni pe orbita.
Dar, adauga aceeasi publicatie, succesul Chinei "este mai mult o demonstratie de tenacitate si prestigiu decat de putere tehnologica"; pare un semnal pentru alte puteri asiatice ca Beijingul intentioneaza sa dobandeasca o pozitie dominanta in ceea ce analistii prognozeaza ca va fi "Secolul Asiatic".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.