Romania ocupa locul intai in "topul" celor mai corupte tari dintre cele candidate sau membre ale Uniunii Europene, obtinand doar 3 din 10 puncte, pe locul secund fiind clasata Turcia cu 3,5, se arata in studiul elaborat de Transparency International

Romania ocupa locul intai in "topul" celor mai corupte tari dintre cele candidate sau membre ale Uniunii Europene, obtinand doar 3 din 10 puncte, pe locul secund fiind clasata Turcia cu 3,5, se arata in studiul elaborat de Transparency International si dat, ieri, publicitatii. Potrivit studiului, tarile considerate mai corupte decat Romania sunt Albania, Armenia, Bosnia, Serbia, Moldova, Macedonia si cateva dintre fostele state sovietice. Ocupand locul 85 in lume in privinta "gradului de rezistenta la coruptie", Romania se afla la egalitate cu Mongolia sau Republica Dominicana, cu 3 puncte, in timp ce tara cea mai putin corupta, care a obtinut 9,7 puncte, este Islanda, iar cea mai corupta, cu 1,7 puncte, este Chad.
La nivelul Uniunii Europene si al tarilor candidate, Romania ocupa ultimul loc in ceea ce priveste rezistenta la coruptie, penultima clasata fiind Turcia cu 3,5 puncte, antepenultima Bulgaria cu patru puncte, in timp ce media punctajelor realizate de tarile din Uniunea Europeana este de 6,66. Printre fruntasii aceluiasi clasament se afla Finlanda, cu 9,60 puncte, si Danemarca, cu 9,7.

Parchetele si instantele nu actioneaza coerent

Conform documentului, lupta impotriva coruptiei realizata de autoritatile romane in 2005 este considerata un esec, cauzat de "proasta guvernare a tarii in perioada post-decembrista" si de politicienii, "care nu au avut niciodata politici publice concrete si coerente de lupta impotriva coruptiei".
"Interpretand datele, putem spune clar ca autoritatile romane nu fac, la modul concret, destule pentru a incerca sa lupte cu fenomenul coruptiei. Apreciem ca este timpul ca autoritatile cu atributii in domeniul prevenirii si combaterii coruptiei sa faca pasi concreti in acest sens si sa renunte la a actiona la modul declarativ", a declarat, citat de Mediafax, directorul executiv al TI Romania, Victor Alistar.
Pe de alta parte, Codru Vrabie, membru in forul de conducere al organizatiei TI din Romania, a criticat dur autoritatile abilitate sa lupte impotriva coruptiei, aratand inutilitatea unor organisme ca Parchetele, instantele sau autoritatile de control care "nu functioneaza coerent si convergent pentru a ajunge la un rezultat comun". "Asta ar insemna o politica publica reala, eficace si coerenta: corelarea eforturilor tuturor celor cu atributii in domeniul anti-coruptie", a conchis Vrabie.
Oferind exemplul Bulgariei, al carui indice de rezistenta la coruptie a crescut in ultimii doi ani cu 0,6 procente, Vrabie a explicat ca, fata de 2004, cresterea de 0,1 la suta a Romaniei este una "inertiala", nefiind un efect concret al vreunei politici publice determinante in efortul anticoruptie.
Conform TI, punctajul Romaniei a fost calculat in baza a 11 studii realizate la diverse institutii de sondare sau ONG-uri, clasamentul fiind intocmit in baza unor chestionare si al unor studii care reflecta pareri ale reprezentantilor mediului de afaceri, ale academicienilor si ale inaltilor functionari publici din fiecare tara despre situatia locala a coruptiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.