Ieri dimineata, celor peste 60 de salariati ai societatii bucurestene Titan Masini Unelte le-a fost interzis accesul in halele in care in mod normal ar fi trebui sa isi desfasoare activitatea. Situatia a fostla un pas sa degenereze intr-un conflict c
Ieri dimineata, celor peste 60 de salariati ai societatii bucurestene Titan Masini Unelte le-a fost interzis accesul in halele in care in mod normal ar fi trebui sa isi desfasoare activitatea. Situatia a fostla un pas sa degenereze intr-un conflict cu reprezentantii administratiei, daca la fata locului nu ar fi intervenit un echipaj de politie.
Liderul sindical, Alexandru Mirica, a declarat ca patronatul i-a anuntat pe salariati, in cursul saptamanii trecute, sa nu mai vina la serviciu incepand de luni, ei neprimind preaviz referitor la concediere, asa cum prevede legea. Oamenii au venit totusi la lucru, luni dimineata, cand au gasit hala sigilata, ceea a starnit protestele angajatilor. Sindicalistii acuza patronatul ca nu a respectat prevederile Codului Muncii si nici pe cele ale contractului colectiv de munca la nivel de unitate referitoare la disponibilizare. Ei sustin ca nu au primit preaviz cu privire la desfacerea contractelor de munca si nici cele sase salarii compensatorii impuse de lege. Mai mult, ei nu au putut preda bunurile pe care le-au preluat pe inventar si nu si-au putut lua obiectele persoane din hala, inainte ca aceasta sa fie sigilata. "A vandut-o unui turc, care dupa ce a ajuns proprietar, a spus ca nu mai are de gand sa continue activitatea. A afirmat ca nu mai are nevoie de salariati pentru ca a cumparat activele societatii", ne-a declarat Mirica. Sindicalistii au chemat politia, ei reclamand ilegalitea interzicerii accesului lor in hala. La fata locului a venit un echipaj format din doi politisti de la Sectia 23, dar acest fapt nu a dus imediat la ridicarea interdictiei de a intra in spatiile de productie. Sindicalistul sustine ca se asteptau ca noul patron sa sisteze orice activitate in intreprindere, insa nu inainte de a respecta reglementarile legislatiei muncii. "Situatia ne-a bulversat complet, iar ceea ce s-a intamplat in aceasta dimineata reprezinta un abuz. Am fost supusi unui tratament care nu se aplica decat infractorilor. Ne-au pus lacate pe usi fara ca unii dintre noi sa mai putem avea acces la lucrurile personale. Avem in hale utilaje si scule aflate in gestiune. Se poate intampla orice cu aceste utilaje si ne este teama sa nu fim invinuiti in cazul in care acestea dispar sau sunt distruse", a mai adaugat liderul sindical Alexandru Mirica.
Angajatii il considera pe lichidator principalul vinovat de situatia actuala, ei sustinand ca exista comenzi, dar ca nu sunt lasati sa lucreze. Salariul mediu pe societate este de opt milioane de lei, dar de trei ani nu au mai fost majorari salariale, afirma Mirica. Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical, confederatia la care este afiliat si sindicatul societatii Titan Masini Unelte, ne-a declarat ca situatia petrecuta ieri dimineata la sediul unitatii este specifica economiei de tranzitie din Romania. "Din nefericire, in Romania inca se mai practica rudimentarismul economic", a declarat presedintele BNS. De partea cealalata, reprezentantii societatii nu au dorit sa comenteze in nici un fel acuzatiile sindicalistilor. Dupa discutii cu reprezentantii conducerii, liderii protestatarilor au primit asigurari ca halele urmeaza a fi desigilate, luni dupa-amiaza, iar ca salariatii vor avea acces inauntru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.