Ministrul Justitiei a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa verifice respectarea distributiei aleatorii a dosarelor in instante, dupa ce, potrivit unui studiu al Transparency International, aproape jumatate dintre procurori au sustinut
Ministrul Justitiei a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa verifice respectarea distributiei aleatorii a dosarelor in instante, dupa ce, potrivit unui studiu al Transparency International, aproape jumatate dintre procurori au sustinut ca dosarele nu se distribuie intamplator.
Totodata, Monica Macovei a recomandat CSM ca posturile vacante de la Inalta Curte de Casatie si Justitie sa fie alocate Sectiei Civile, astfel incat sa se ajunga la un numar optim de 3.000 de dosare pe rolul acestei sectii, similar celorlalte sectii de la instanta suprema, a informat, ieri, Ministerul Justitiei.
Solicitarea ministrului Justitiei vine in urma convorbirilor cu oficialii europeni privind functionarea in bune conditii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, domeniu monitorizat, in continuare, cu atentie, de Comisia Europeana.
Mai mult, potrivit studiului realizat de Transparecy International (TI), judecatorii au declarat ca repartizarea dosarelor la instante se face aleatoriu, in timp ce 49 la suta dintre procurori au sustinut ca la Parchete nu se aplica niciodata distribuirea intamplatoare a cazurilor.
In ceea ce priveste perceptia magistratilor asupra independentei sistemului judiciar, din datele prezentate in acelasi studiu, reiese ca 93,7 la suta dintre judecatorii intervievati sustin ca intotdeauna se repartizeaza aleatoriu dosarele la instante, in timp ce doar 30,1 la suta dintre procurori spun ca se practica aceasta procedura.
Or, in acest caz, daca 49,3 la suta dintre procurori declara ca nu li s-au repartizat niciodata dosarele aleatoriu, ponderea judecatorilor care afirma contrariul este zero, pentru ca distribuirea acelorasi dosare nu se poate face aleatoriu si nealeatoriu.
La intrebarea daca actualul sistem de raspundere disciplinara a magistratilor le influenteaza in mod negativ independenta, si judecatorii, si procurorii au raspuns ca "in foarte mare masura".
Astfel, in timp ce 32,2 la suta dintre magistrati recunosc faptul ca repartizarea aleatorie a dosarelor este o solutie pentru evitarea eventualelor influente, 25,3 la suta spun ca "sigur nu".
Studiul TI arata ca 33,6 la suta dintre procurori afirma ca numarul de dosare aflate in rezolvarea unui anchetator nu le afecteaza independenta, iar 25,4 la suta dintre judecatori au raspuns pozitiv la aceasta intrebare.
Pe de alta parte, 32,9 la suta dintre procurori si 24,6 la suta dintre judecatori declara ca le este afectata independenta, prin numarul de dosare repartizate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.