Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso (foto jos), a afirmat ca depistarea unor focare de gripa aviara in Romania si Turcia nu va afecta procesele de aderare a acestor state la Uniunea Europeana, transmite Rompres. "Nu cred ca a
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso (foto jos), a afirmat ca depistarea unor focare de gripa aviara in Romania si Turcia nu va afecta procesele de aderare a acestor state la Uniunea Europeana, transmite Rompres. "Nu cred ca ar trebui sa facem vreo legatura intre aparitia gripei aviare si aderare", a precizat Barroso in fata ziaristilor, la Stockholm. "Nu vad legatura", a subliniat seful executivului comunitar.
Cat priveste masurile pe care trebuie sa le adopte statele membre ale UE, Comisia Europeana, prin vocea purtatorului de cuvant al comisarului pentru Sanatate si Alimentatie Publica, a reluat ieri apelul pentru ca acestea sa-si sporeasca stocurile de medicamente antivirale, considerand ca rezervele actuale sunt insuficiente in cazul unei pandemii de origine aviara. Oficialul UE a mentionat ca sunt necesare rezerve de medicamente antivirale care sa fie suficiente tratarii unui sfert din populatia fiecarei tari, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Executivul UE a refuzat insa sa numeasca statele care nu au rezerve suficiente.
SUA considera ca nici un stat nu e pregatit pentru o pandemie
Ministrul american al Sanatatii, Michael Leavitt, aflat in Indonezia, a avertizat ca nici o tara nu este pregatita corespunzator pentru o pandemie de gripa de origine aviara, noteaza Reuters. Oficialul american, care a efectuat un turneu in mai multe tari asiatice consacrat eforturilor de combatere a gripei aviare, a apreciat ca "cele mai multe state iau masuri" si a precizat ca Statele Unite vor sa "creeze o retea de monitorizare pentru a putea stabili cu rapiditate cand si daca virusul devine transmisibil de la om la om". Pe de alta parte, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Mark Taplin, a informat autoritatile romane despre disponibilitatea Guvernului american de a finanta, prin Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID), o campanie de informare pentru populatia din regiunile unde a fost confirmata existenta virusului gripei aviare.
Alerta si in Macedonia
Sofia News Agency, citata de Rompres, anunta ieri ca peste 2000 de pasari domestice au fost gasite moarte in mai multe sate din Macedonia.
Dupa cum a indicat sursa amintita, aproximativ o mie de gaini si curcani au murit in satele Moghila si Germiyan, in apropiere de Bitola. In plus, alte o mie de gaini moarte au fost descoperite in satul Mikulyane, de langa Kumanovo, aflat la 50 km de granita cu Bulgaria. Probele prelevate de la aceste pasari urmeaza sa fie analizate in capitala tarii, Skopje.Totusi, un oficial macedonean a afirmat ca rezultatele testelor efectuate pana in prezent au fost negative.
Conform Rador, Bulgaria a infiintat deja un cartier general, format din sapte institutii, al operatiunilor de prevenire si combatere a gripei aviare. Serviciul National Veterinar a intarit controlul in zona de granita de nord-est cu Romania si de sud-est cu Turcia, unde au fost formate patrule mixte de politisti si medici veterinari. De asemenea, la Sofia au sosit doi experti ai Uniunii Europene care vor inspecta zonele de granita mentionate. Desi, pana in prezent, in Bulgaria au fost semnalate peste 500 de cadavre de pasari, nu a fost constatata existenta virusului H5N1. Si autoritatile ucrainene si-au intensificat actiunile de prevenire a extinderii virusului H5N1, mai ales in zonele de frontiera romano-ucraineana. Totodata, autoritatile de la Kiev iau in calcul interzicerea vanatorii in regiunile Transcarpatica, Ivana Franca, Cernauti, Nicolaev, Odessa, precum si in Republica autonoma Crimeea, unde au fost trimisi specialisti care vor recolta probe pentru examene de laborator de la pasari.
Expertii cauta raspunsuri in Asia
Pe de alta parte, expertii britanici se vor deplasa in sud-estul Asiei pentru a pune la punct un plan de cooperare globala privind combaterea gripei aviare si a altor infectii, a anuntat, ieri, Consiliul de Cercetare Medicala (MRC) organizatie considerata drept lider mondial in acest domeniu, transmite Reuters. Conform sursei citate, expertii britanici din MRC vor merge in China, Vietnam si Hong Kong pentru a discuta despre cercetarile privind infectiile cu potential epidemic sau pandemic, precum gripa, gripa aviara, sindromul respirator sever acut (SARS), sindromul imuno-deficitar dobandit (SIDA). Inainte de conferinta mondiala ce urmeaza sa aiba loc in luna decembrie. Decizia specialistilor intervine in contextul confirmarii, la finele saptamanii trecute, a virusului H5N1 al gripei aviare in Romania si Turcia, noteaza Reuters. In acelasi timp, Thailanda a anuntat ieri ca, din primavara anului viitor, va incepe testarea pe om a unui vaccin impotriva gripei aviare, informeaza Mediafax. Astfel, Ministerul Sanatatii din aceasta tara a fost ajutat de Universitatea din Osaka pentru a realiza un prim lot de 30.000-100.000 de doze dintr-un vaccin elaborat pe baza unor elemente furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Focar depistat in Siberia
Virusul gripei aviare a fost identificat in doua sate din Siberia, in timp ce alte 19 localitati au fost sub supraveghere, ca urmare a descoperirii unor cazuri suspecte, a anuntat, ieri, Ministerul rus al Agriculturii, informeaza Mediafax. Cele doua sate afectate sunt situate in vestul Siberiei, in provincia Kurgan, in timp ce localitatile puse sub observatie se afla in provinciile Novossibirsk si Altai, in est.
In schimb, trei alte provincii, Celiabinsk, Omsk si Tiumen, unde virusul a fost detectat in timpul verii, sunt considerate, deocamdata, in afara pericolului, dupa sacrificarea a sute de mii de pasari si indelungi perioade de carantina.
Un caz si in Grecia
Ministerul elen al Agriculturii a anuntat ieri ca un prim caz de gripa aviara a fost depistat in Grecia, in urma testelor efectuate asupra unor pasari domestice din Insula Chios, in sud-estul tarii. Esantioanele de sange care s-au dovedit pozitive fusesera trimise unui laborator de la Atena la data de 13 octombrie de catre proprietarul unei ferme de curci. Vor fi efectuate teste complementare pentru a determina daca este vorba despre virusul H5N1, cu potential letal pentru om, a precizat ministerul.
Virusul e tinut sub control
Foto: Mediafax Gheoghe Flutur, ministrul Agriculturii, a anuntat ieri ca nu s-au mai inregistrat probe pozitive, care sa indice prezenta virusului de gripa aviara in Romania. Pana acum au fost identificate doua focare, la Ceamurlia de Jos si Maliuc, in primul caz laboratorul de referinta de la Londra indicand prezenta celui mai periculos virus aviar, tipul H5N1, cu impact la oameni. Probele de la Maliuc au avut si ele un traseu destul de complicat pana sa ajunga la Londra, la fel ca cele de la Ceamurlia, plecarea probelor din Romania fiind intarziata.
Puii de incercare
Ceamurlia de Jos se pregateste de dezinfectie finala, urmand ca dupa aproximativ 7 zile in localitate sa fie adus un lot de pui in gospodarii, pentru a testa daca focarul de virus a fost eliminat, a declarat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. "Ne pregatim sa introducem un lot de pui santinela (cobai) sa vedem daca rezista. Daca puii nu rezista, continuam masurile de prevenire a raspandirii virusului", a spus Flutur. In pofida masurilor luate, exista locuitori din zonele unde riscul aparitiei unor focare de gripa aviara este prezent care continua sa lase pasarile libere, acestea putand veni in contact cu cele migratoare, a mai spus Flutur. In astfel de cazuri, amenzile variaza intre cinci si zece milioane de lei vechi. Pe de alta parte, ministrul a solicitat populatiei situate in afara zonelor de risc sa evite deplasarile in Delta.
De asemenea, vor fi suplimentate actiunile de dezinfectare a cailor de iesire din judele Tulcea, Constanta, Braila, Galati, Calarasi si Ialomita, precum si a drumurilor din interiorul acestor judete. Flutur a mai afirmat ca vor fi monitorizatre pasarile migratoare la nivelul intregii tari, prin amplasarea de capcane, astfel incat sa fie prinse vii. In ceea ce priveste unitatile avicole, ministrul a cerut firmelor sa-si instruiasca personalul in mod corespunzator, iar pasarile din gospodariile angajatilor sa fie sacrificate pentru a preveni raspandirea virusului.
Laborator mobil de la americani
Romania a solicitat Statelor Unite ale Americii (SUA) un laborator mobil pentru realizarea mai rapida a testelor la pasarile din zona Delta Dunarii, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur, informeaza Mediafax. "Am convenit cu expertul olandez Harm Kiezebrink sa solicitam un laborator mobil pentru teren pentru a face cat mai rapid testele la probele recoltate. Avem discutii cu reprezentantii Ambasadei SUA", a spus Flutur. El a precizat ca, din informatiile avute de reprezentantii Ministerului Agriculturii, SUA au disponibil un laborator mobil care ar putea realiza testele din Delta intr-o singura zi. In ultimele zile, din Delta au fost aduse inca 424 de probe, rezultatele fiind pana acum negative.
Masuri pentru ferme
Membrii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) au elaborat un program de masuri impotriva gripei aviare. Aceasta industrie este puternic afectata de gripa aviara, pentru ca vanzarile au scazut drastic. "Masurile cuprinse in acest plan sunt aplicate de mai multa vreme in fermele industriale. El va fi prezentat Ministerului Agriculturii pentru a fi legiferat", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Ilie Van, presedintele UCPR, la care au participat si membri ai patronatului. Van a precizat ca are asigurari din partea Ministerului Agriculturii ca industria de profil va primi de urgenta subventiile ce se acorda (n.r. - 8000 de lei/kg), iar personalul din ferme, aproximativ 16.300 de angajati, vor fi vaccinati. UCPR a mai cerut si interzicerea importurilor din tarile care nu respecta legislatia UE in domeniu, dar statul nu a luat aceasta masura. Tocmai SUA si Brazilia, de unde provin 87% din importuri, fac parte dintre acele state, pentru ca utilizeaza fainuri proteice, biostimulatori si antibiotice interzise in UE.
Carne sanatoasa
Producatorii de carne de pasare au dat asigurari (n.r. - dupa conferinta de presa au si mancat carne de pasare) ca se poate consuma carnea de pasare din magazine, controlata sanitar veterinar. In plus, el a explicat ca pasarile din ferme sunt crescute in hale inchise si se aplica o serie de masuri speciale pentru ca virusul sa nu patrunda. Sunt aplicate masuri speciale, de la dezinfectarea aleilor si pana la limitarea circulatiei persoanelor si dezinfectarea transporturilor. De altfel, in planul de masuri, cel mai mare risc de raspandire apare la fabricile de nutreturi pentru pasari. Gheorghe Antochi a explicat ca de aici pleaca hrana in mai multe ferme, iar virusul poate fi transportat de camioane. In plus, in jur se strang foarte mute pasari salbatice, ce pot fi infectate cu acest virus si-l pot imprastia. El a dat asigurari ca hrana pasarilor in ferme trece, in mod obisnuit, printr-un procedeu termic, ceea ce inlatura posibiliatea ca hrana sa mai poarte vreo urma de virus.
Sefii fermelor, oficial 166 de agenti economici, in fapt aproximativ 250 de unitati, nu le mai dau voie angajatilor sa aiba pasari acasa. Ei le-au cerut sa-si mute pasarile in alte parti pana la eradicarea virusului sau sa le sacrifice, in cazul in care sunt sanatoase, si sa le foloseasca pentru autoconsum. Exista si varianta ca pasarile sa fie ucise, iar proprietarii-angajati sunt despagubiti.
Embargo in Constanta
Mare problema pentru industria de profil o reprezinta Avicola Constanta, ce nu are abator propriu si unde exista aproximativ 750.000 de pui si 60.000 de gaini de producere. La acestea se adauga si 300.000 de oua de la Avicola Lumina, tot din Constanta, care nu pot parasi judetul. Ministrul Flutur a pus problema revitalizarii abatorului din Mangalia, operatiunea durand o luna. El nu vrea ca pasarile din Constanta, judet cu potential de infectare cu virusul gripei aviare, sa ajunga "in centrul tarii".
Nave fluviale monitorizate
Navele care tranziteaza sectorul mehedintean al Dunarii vor fi monitorizate de autoritatile implicate in activitatea antiepizootica. In medie, prin ecluzele sistemelor hidroenergetice Portile de Fier I si II trec, sub diferite pavilioane, trei convoaie de unitati transportoare, multe dintre acestea avand ca destinatie porturi din Serbia-Muntenegru si Germania. Impreuna cu Autoritatea Navala Teritoriala Drobeta Turnu Severin si Inspectoratul Politiei de Frontiera, vom institui un filtru, mai ales pentru navele care acosteaza in porturi pentru a se alimenta cu carburanti", a precizat ieri, pentru Rompres, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Mehedinti, Paul Adamescu. Conform sursei citate, la bordul navelor care transporta diferite marfuri pe Dunare se va urmari modul in care sunt colectate si depozitate resturile de carne care provin de la pregatirea hranei navigatorilor.
OMS in Romania
Foto: Mediafax Expertii apreciaza masurile luate de autoritati * Roche ne doneaza Tamiflu
Guenael Rodier (foto), consilier special pe boli transmisibile al Directoratului regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a apreciat ieri ca, pentru moment, gripa aviara este o situatie de tip veterinar in Romania, in aceste conditii recomandand populatiei din zonele unde au fost depistate cazuri de infectie sa evite contactul ca pasarile. "Este foarte important ca sectorul uman si veterinar lucreaza impreuna", a spus Rodier, prezent la Bucuresti ipreuma cu o echipa de specialisti OMS pentru a evalua planul de actiune pentru evitarea unei pandemii de gripa. Al doilea lucru important pentru Romania este faptul ca nu exista nici un caz de gripa aviara la om, a continuat Guenael Rodier.
Expertii OMS, impreuna cu specialisti in sanatate publica ai Ministerului Sanatatii (MS), cu cei ai Institutului de Sanatate Publica Bucuresti, ai Institutului Cantacuzino si cu reprezentantii comisiilor de specialitate ale ministerului au incept discutiile pe marginea Planului National de Actiune al MS de prevenire a unei pandemii de gripa, a declarat, ieri, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu. De asemenea, a mai fost supus analizei si Planul de actiune cu masuri de sanatate publica in zonele cu focar de gripa aviara la pasari. Expertii OMS au solicitat informatii despre sistemul de supraveghere a bolilor transmisibile pe care MS l-a organizat la nivel national. Expertii OMS si-au stabilit programul pentru aceasta saptamana impreuna cu reprezentantii MS si ai celorlalte institutii implicate in aceasta actiune. Cei trei experti sositi in Romania vor merge la Directia de Sanatate Publica Tulcea si la unitati sanitare din acest judet, vor merge la Institutul de boli infectioase "Matei Bals", la Institutul Cantacuzino si vor avea intalniri cu reprezentantii Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare si Pentru Siguranta Alimentara si alti reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Din delegatia OMS mai fac parte dr. Michael Perdue - expert al Programului Global pentru Gripa al OMS Geneva si CDC Atlanta SUA (centrul de control al bolilor) si dr. Carmen Varela Santos - veterinar-expert al CDC Europa (UE).
Se refac stocurile de vaccinuri
Vanzarile de vaccinuri antigripale prin farmacii au crescut in prima jumatate a lunii octombrie de cinci ori comparativ cu perioada similara de anul trecut, fapt care a dus la epuizarea stocurilor in mai putin de doua saptamani. Unitatile farmaceutice dau asigurari ca au luat masuri de reaprovizionare. "In contextul actual, in care exista o confuzie si totodata panica in privinta existentei gripei aviare in Romania, populatia are tendinta de a cumpara vaccinuri antigripale pentru a preveni o eventuala gripa aviara. Raportat la perioadele similare din anii precedenti au crescut cererile, datorita constientizarii profilaxiei afectiunilor, dar si din cauza informarii partiale cu privire la riscurile gripei aviare", au declarat farmacistii.
Dar si producatorii de profil se confrunta cu probleme, dupa ce au distribuit o mare parte din stocul de vaccinuri antigripale catre zonele afectate de inundatiile din vara.
"Asteptam ca dozele comandate de noi sa soseasca in tara. In cazul in care vor fi necesare mai multe doze, vom incerca sa apelam la o procedura de urgenta, astfel incat sa obtinem o cantitate mai mare de vaccinuri antigripale", spun producatorii.
Pana in prezent, vaccinarea antigripala nu a fost una dintre prioritatile romanilor, doar 10% din populatie apeland anul trecut la aceasta metoda de prevenire a imbolnavirii. In 2004, consumul de vaccinuri antigripale s-a situat la 2,8 milioane de doze, dintre care 1,3 milioane au fost achizitionate de MS.
Cel mai eficient tratament impotriva gripei aviare s-a dovedit a fi Tamiflu, produs de compania elvetiana Roche. Autoritatile din mai multe tari au inceput sa constituie rezerve, ca urmare a temerilor privind raspandirea virusului H5N1, care a ucis in Asia peste 60 de persoane din 2003. Roche a anuntat, ieri, ca va dona Romaniei 2400 de doze de Tamiflu, medicamentul urmand sa fie utilizat pentru protejarea angajatilor directiilor sanitar-veterinare care vin in contact cu pasarile infectate.
MS va vaccina gratuit 1,5 milioane de romani
In ceea ce priveste campania de vaccinare antigripala gratuita, MS da asigurari ca se deruleaza normal. Pentru acest an, MS si-a asumat responsabilitatea de a vaccina gratuit 1,5 milioane de persoane cu risc (sinistrati, persoane care intra in focarul de gripa aviara, copii, batrani, persoane cu afectiuni cronice etc). Deja au fost vaccinate gratuit aproape 100.000 de persoane aflate in zonele cu focare de gripa aviara si in zonele sinistrate; iar circa 340.000 de doze de vaccin antigripal au fost distribuite catre directiile de sanatate publica. MS s-a aprovizionat cu 520.000 de doze de la Institutul "Cantacuzino", pentru diferenta de doze fiind in derulare o licitatie publica. Mai mult, se fac demersuri pentru a majora numarul celor vaccinati in programul gratuit la 2 milioane de persoane.
De asemenea, in zonele cu focare de gripa aviara au fost trimise, inca de saptamana trecuta, medicamante antivirale. Nu in ultimul rand, ieri s-a incheiat un nou triaj epidemiolog al populatiei din Ceamurlia de Jos si din Maliuc.
Ziaristii ar trebui consemnati in zonele infectate
Expertul olandez Harm Kiezebrink a avertizat ziaristii romani care s-au deplasat in zonele unde a fost semnalat virusul gripei aviare ca trebuie sa ramana in localitatile respective pentru dezinfectare evitand astfel riscul contaminarii altor zone. "Cea mai mare temere a mea este ca virusul sa nu fie mentinut in aceasta zona si sa contamineze si in alte parti", a afirmat, ieri, la Bucuresti, Kiezebrink. El a precizat ca in regiunile unde virusul gripei aviare a fost depistat toata lumea trebuie sa respecte aceleasi masuri de precautie (haine de protectie, vaccinuri etc.). "Ziaristii care merg sa filmeze in zonele cu risc se expun pericolului despre care doresc sa informeze opinia publica. Trebuie sa ramaneti in zona respectiva pentru a va asigura ca sunteti dezinfectati, ca nu veti transmite virusul mai departe, in alte zone ale tarii", a spus Kiezebrink. Kiezebrink a fost consilier in ministere ale Agriculturii din China, Vietnam si Thailanda, state in care au fost descoperite cazuri de gripa aviara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.