Alianta PNL-PD si-a luat din nou avant pentru modificarea regulamentelor si normelor care sa faca posibile debarcarile lui Nastase si Vacaroiu din fruntea Camerelor, precum si a pesedistilor sefi de consilii judetene. Reunita ieri in sedinta Consi
Alianta PNL-PD si-a luat din nou avant pentru modificarea regulamentelor si normelor care sa faca posibile debarcarile lui Nastase si Vacaroiu din fruntea Camerelor, precum si a pesedistilor sefi de consilii judetene. Reunita ieri in sedinta Consiliului National de Conducere (CNC), conducerea DA a decis sa continue procesul de modificare a Regulamentelor Parlamentului, respingand compromisul cu PSD. Liberalii si democratii au stabilit ca, in cazul in care votul pe articole nu se va finaliza pana "vinerea viitoare", Regulamentele sa fie adoptate in forma aprobata de comisia specializata. Deciziile luate de Alianta in privinta Regulamentelor si a Legii 215 urmau sa fie discutate, ieri seara, cu partenerii de Coalitie, UDMR si PC.
Planul de bataie la Regulamente
Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat ca Alianta isi mentine punctul de vedere referitor la schimbarea presedintilor Camerelor Parlamentului. "Dreptul constitutional de a face apel la Curtea Constitutionala nu poate fi contestat, dar nu putem fi de acord cu inscrierea unui termen pentru sesizarea Curtii", a subliniat liderul PNL. Tariceanu a precizat ca sesizarea Curtii Constitutionale se poate face in orice moment si ca nimeni nu ingradeste acest drept. La randul sau, purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a precizat ca a fost reiterata decizia luata de senatorii Aliantei ca Regulamentul Camerei superioare sa fie aprobat in forma propusa de Comisia de Regulament, daca articolele sale nu vor fi aprobate pana la sfarsitul saptamanii viitoare.
Nicolaescu a explicat ca este vorba ca articolele Regulamentelor sa fie aprobate fara dezbateri, daca nu se reuseste aprobarea lor pana vinerea viitoare. Referitor la aceeasi tema, liderul PD Emil Boc a apreciat ca Adrian Nastase a propus incheierea unui armistitiu politic pana la rezolvarea problemei gripei aviare deoarece ar dori, probabil, sa-si conserve cat mai mult pozitia la sefia Camerei Deputatilor. Boc i-a transmis lui Nastase ca autoritatile statului isi fac datoria in cazul gripei aviare, recomandandu-i liderului PSD sa accepte incheierea dezbaterilor la Regulamentul Camerei.
Schimbarea sefilor CJ, imediat dupa adoptarea legii
Tot ieri, conducerea Aliantei PNL-PD a decis sa solicite senatorilor sai introducerea cat mai rapida pe ordinea de zi a Senatului a votului final la proiectul de modificare a Legii 215, care vizeaza schimbarea presedintilor consiliilor judetene cu jumatate plus unul din votul consilierilor. Eugen Nicolaescu a explicat ca modificarile la Legea 215 inseamna schimbarea presedintilor consiliilor judetene cu votul a jumatate plus unu din numarul consilierilor "dupa adoptarea de catre Senat, care este Camera decizionala si publicarea in Monitorul Oficial".
La randul sau, liderul liberalilor bucuresteni Ludovic Orban a precizat ca in cadrul Aliantei s-a decis ca modificarile la Legea 215 sa fie adoptate, cel mai probabil, odata cu pachetul de legi privind administratia, in data de 28 octombrie.
Orban a admis ca pachetul normativ ar putea fi adoptat prin asumarea raspunderii Guvernului. Si Emil Boc a mentionat ca modificarile la Legea 215 isi vor produce efectele imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial. De retinut este faptul ca presedintele Traian Basescu s-a declarat, in urma cu o saptamana, impotriva schimbarii presedintilor de consilii judetene in timpul mandatului. "Nu sunt de acord cu legea schimbarii presedintilor consiliilor judetene in timpul mandatului. Este toxica", a afirmat Basescu, la intalnirea cu presedintii de CJ si cu primari din tara, desfasurata la Poiana Brasov si avand ca tema modificarea Legii administratiei publice locale. Ulterior, Basescu a afirmat mai explicit ca nu este de acord cu modificarea amintitelor reglementari si ca presedintii de consilii judetene pot fi schimbati doar acolo unde s-a modificat majoritatea.
Cazul "Orban" face valuri
Declaratiile "de razboi" formulate duminica de liberalul Ludovic Orban, la adresa fostului lider al PD, Traian Basescu, acum sef al statului, l-a determinat pe democratul Emil Boc sa-l arate cu degetul pe "rebel", in sedinta de ieri a Aliantei. Boc i-a cerut lui Orban sa-si justifice afirmatiile, iar alti democrati i-au sugerat liberalului "sa-si puna limba-n ghips". Unii liberali au sarit in apararea lui Orban, intreband de ce presedintele poate critica ministrii Aliantei, pe liberali sau Guvernul, iar liberalii nu ii pot atrage atentia presedintelui asupra unor lucruri, spun surse din Alianta. Raspunsul democratilor a fost simplu: pentru ca Ludovic Orban nu e totuna cu seful statului.
Potrivit lui Nicolaescu, Alianta a apreciat ca declaratiile facute de Orban reprezinta "pareri personale". "Alianta a exprimat un punct de vedere unitar ca parerile lui Ludovic Orban sunt pareri personale, nu ale Aliantei", a spus Nicolaescu. Ulterior, Orban a sustinut ca in cadrul Aliantei nu s-a luat nici o decizie, declaratia lui Nicolaescu fiind "total falsa". Orban a explicat ca Alianta nu a decis absolut nimic in aceasta privinta deoarece nu putea decide ca punctul de vedere este personal. El a precizat, insa, ca a avut loc "o discutie" in sedinta, liderul PD Emil Boc solicitandu-i sa-si sustina punctele de vedere in cadrul CNC al Aliantei. Orban a precizat ca i-a raspuns lui Boc si si-a sustinut punctele de vedere in cadrul Aliantei, iar Alianta a si luat decizii pe aceste teme. "Eu reprezint punctul de vedere al Aliantei in tot ceea ce am spus", a subliniat Orban, precizand ca toate declaratiile sale sunt in conformitate cu deciziile Aliantei si ale Coalitiei. Reprezentantul PNL a afirmat ca isi mentine afirmatiile facute la Pitesti, aratand ca Alianta PNL-PD si Coalitia de guvernare au primit increderea populatiei pentru a face curatenie in Romania, "pentru a indeparta toate resturile PSD de la serviciile de informatii la consiliile judetene". Dupa CNC-ul Aliantei, democratii s-au reunit in propria sedinta reluand in dezbatere "cazul" Orban. Potrivit unor surse din PD, conducerea partidului a decis sa nu faca nici un fel de declaratii "agresive" la adresa liberalilor, apreciind ca o replica dura ar dauna imaginii Aliantei.
Basescu il trimite pe liberal la Constitutie
Amintim ca liberalul Ludovic Orban afirmase ca, in cazul in care presedintele Traian Basescu nu se va afilia deciziilor Aliantei DA, PNL trebuie sa-si pregateasca propriul candidat la Presedintie. Orban a mai spus ca presedintele Basescu trebuie sa-i schimbe pe procurorul general Ilie Botos, precum si pe sefii SIE, SPP si SRI, intrucat au avut legaturi cu pesedistii. In replica, seful statului a declarat, ieri, inaintea plecarii intr-o vizita in Coreea, ca-i recomanda lui Ludovic Orban sa mai citeasca Constitutia inainte de a face afirmatii privind afilierea presedintelui la deciziile Aliantei. Intrebat cum comenteaza declaratiile de la Pitesti ale liderului PNL Bucuresti, presedintele a spus: "Probabil toti trebuie sa mai citim Constitutia si cel care face afirmatia de afiliere a presedintelui si ziaristul care intreaba. Amandoi trebuie sa fie pregatiti". (Anca HRIBAN, Ovidiu BANCHES)
PD conditioneaza votarea Bugetului
Ei vor 5% din PIB pentru Educatie * In replica, Tariceanu ameninta iar ca demisioneaza
ZIUA Foto Conducerea PD a decis sa nu nominalizeze un inlocuitor al ministrului demisionar Mircea Miclea (foto) pana cand nu se vor acorda mai multe fonduri Educatiei. Democratii sunt decisi sa mearga pana la a nu vota proiectul de Buget daca fondurile alocate Educatiei nu se situeaza aproximativ la cinci procente din Produsul Intern Brut (PIB). Mai mult, Mircea Miclea nu va reveni asupra demisiei din functia de ministru al Educatiei, sustine presedintele democrat Emil Boc. Incapatanarea liderilor PD l-a iritat pe premierul Calin Popescu Tariceanu pana acolo incat acesta a spus clar ca ar putea renunta la functie daca democratii vor refuza sa voteze Bugetul pe 2006. Seful Executivului a spus nu s-a nascut premier si ca poate renunta la functie, daca PD va incerca sa provoace o criza pe tema adoptarii Bugetului. Pentru moment, liderii PNL si cei ai PD au cazut la pace dupa ce au decis suplimentarea bugetului Educatiei cu sumele provenite din reducerea bugetelor Camerei Deputatilor si Senatului. Vicepremierul PD Gheorghe Pogea a fost mandatat de conducerea democrata sa identifice si alte surse de crestere a banilor pentru Educatie.
Democratii, nemultumiti ca nu se respecta linia Cotroceni
Surse din conducerea democrata au precizat ca ministrii PD au fost mustruluiti serios pentru faptul ca nu au discutat cu liderii partidului despre sumele alocate ministerelor pe care le conduc inainte ca proiectul de Buget sa fie aprobat in Guvern. Liderii PD au apreciat, in sedinta Biroului Permanent ce-a urmat reuniunii Aliantei, ca Bugetul nu respecta prioritatile din Programul de guvernare, una din cele mai grave situatii inregistrandu-se la Educatie.
Emil Boc a refuzat sa confirme iritarea premierului, mentionand ca in sedinta Aliantei a avut loc "o discutie politica si tehnica", pentru a se gasi solutii, primii pasi facandu-se deja. Intrebat daca PD ar putea sa nu voteze Bugetul in Parlament in cazul in care nu se vor gasi resurse suplimentare pentru Educatie, Emil Boc a sustinut ca aceasta decizie nu se afla pe agenda PD. Liderul democrat a admis, insa, ca PD nu va nominaliza titularul portofoliului Educatiei pana nu se rezolva problema de fond a acestui domeniu, respectiv alocarea a unei sume care sa reprezinte in jur de 5% din PIB. (Anca HRIBAN)
Geoana despre "visele erotice" ale Aliantei
Presedintele PSD Mircea Geoana a apreciat ieri, referitor la propunerea reprezentantilor puterii de a se da vot pe articolele la Regulament fara dezbatere, ca este vorba, probabil, de "vise erotice" ale unor tineri politicieni din Alianta, acest lucru nefiind posibil conform regulilor parlamentare. "Sunt fanteziile unor neaveniti (...) Sunt probabil vise erotice ale unor tineri politicieni din Alianta", a spus Geoana, citat de Mediafax, aratand ca acest lucru nu este posibil, intrucat exista o regula cu privire la dezbaterile asupra proiectelor de legi si a amendamentelor, care trebuie respectata. "Nimeni nu poate sa-si bata joc de Regulamentul celor doua Camere", a mai spus el. Referitor la aceasta propunere, si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a spus ca nu se pot vota articolele fara dezbatere, atata vreme cat in privinta acestora se fac redactari si in plen. (R.G.)
Parlamentul lucreaza pana la ora 23.00
Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Miron Mitrea, a anuntat ieri ca lucrarile acestui for legislativ se vor prelungi, in cursul acestei saptamani, pana la ora 23.00, pentru a dezbate modificarile aduse Regulamentului, decizia fiind luata in Biroul Permanent, prin votul reprezentantilor coalitiei. Mitrea a catalogat decizia luata prin votul majoritatii membrilor Biroului Permanent drept una "foarte ciudata".
El a aratat ca membrii Biroului Permanent apartinand Coalitiei guvernamentale au respins convocarea unei sedinte comune a celor doua Camere, vineri, cand trebuia sa fie prezentat proiectul bugetului de stat, votand in schimb propunerea ca programul de lucru sa fie prelungit pana la ora 23.00 pentru dezbaterea modificarilor Regulamentului.
Miron Mitrea a precizat ca bugetul de stat, precum si bugetul Camerei Deputatilor urmeaza a fi dezbatute ulterior, avand in vedere ca reprezentantii Coalitiei au dovedit, prin preocuparea pentru dezbaterea Regulamentului, ca bugetul nu reprezinta o prioritate pentru Romania. "De data aceasta, a fost un vot impotriva discutarii chiar a bugetului, atat in Biroul Permanent, cat si in Comitetul Ordinii de Zi (COZ). Am fost convins ca la inceputul acestei saptamani vom putea sa deblocam situatia. M-am trezit astazi cu un numar de colegi extrem de intoleranti pe aceasta directie, si anume li s-a tansmis clar de la factorii politici, domnul Tariceanu a fost un factor foarte important, sa nu discute nimic altceva prioritar decat Regulamentul", a mentionat Mitrea, citat de Mediafax. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.