Este absolut evident ca intreg spatiul post-sovietic a traversat o serie intreaga de crize dupa dezmembrarea URSS. Iar acum a inceput, obiectiv vorbind, procesul noii integrari a perimetrului ex-sovietic sau, mai corect din punct de vedere istoric, a
Este absolut evident ca intreg spatiul post-sovietic a traversat o serie intreaga de crize dupa dezmembrarea URSS. Iar acum a inceput, obiectiv vorbind, procesul noii integrari a perimetrului ex-sovietic sau, mai corect din punct de vedere istoric, a spatiului celei mai extinse civilizatii rusesti, unde prin cuvantul Rusia se subintelege, fireste, nu atat rusii si nu doar Rusia, si cu atat mai mult nu doar Federatia Rusa. Intr-un fel sau altul, fiecare participa la acest, repet, proces obiectiv, dar unii se vor opune, alegand o varianta proprie de plutire in interiorul acestui proces general.
Pe mine, personal, ma bucura, intotdeauna am crezut ca asa va fi, am considerat ca, mai devreme sau mai tarziu, acest spatiu se va reintegra. Problema e cat de constienti si de consecventi vom fi ocupandu-ne de acest proces. Fireste, in acest caz trebuie excluse orice abordari partinitoare, orice tentative de a influenta prin forta acest proces. Fireste, Rusia, ca centru al sistemului in discutie, un centru obiectiv, fie ca place sau nu acest lucru, trebuie sa manifeste initiativa, nu una ascunsa, cum se intampla in Rusia, ci una absolut deschisa, publica, proclamata.
Nu voi spune cat de important este acest proces pentru ceea ce se intampla in general in lume, despre confruntarea intre civilizatii, conflictul intre civilizatii, exact acolo unde se afla Rusia. Exista tendinta ca Rusia sa tot fie lasata undeva la granita Euroestului, daca cineva se va lupta cu altcineva, de preferat, normal, nu in capitalele lor, nici chiar pe teritoriile lor, ci tocmai pe aceste teritorii de frontiera. Iar daca nu ne reintegram intr-o formula noua, vom fi priviti ca zona tampon sau de granita a Europei sau a lumii islamice, sau a lumii orientale, oricum doriti sa-i spuneti. Si toate aceste razboaie si conflicte ale viitorului apropiat, care cu siguranta vor fi, se vor derula pe teritoriul Rusiei, nu pe teritoriul acelor state concurente, opozante, si de multe ori, din pacate, beligerante. Pentru propria securitate, rusii trebuie sa devina, din postura de perimetru marginas fata de nu stiu cine, un subiect puternic si independent al civilizatiei mondiale, al politicii mondiale.
Dupa parerea mea, Rusia trebuie sa proclame faptul ca o structura precum Comunitatea Statelor Independente se apropie de sfarsitul misiunii ei istorice si ca, in urmatorii 50 de ani, aceasta misiune va fi definitiv incheiata, si ca Rusia intentioneaza, in acest sens, ca, peste 5 - 10 ani - poate fi fixata o data special calculata - sa creeze un nou stat unional, o noua alianta interstatala. Nu indic formule concrete. Rusia trebuie sa propuna celorlalte doua puternice formatiuni interstatale euro-atlantice, si anume Statele Unite ale Americii, cu toate protectoratele lor, si Statele Unite ale Europei sub numele incorect de Uniunea Europeana, o colaborare in cadrul unei unice civilizatii euro-atlantice a acestor trei principali subiecti, independenti, concurenti, dar prieteni.
In acelasi timp, conducerea rusa trebuie sa ridice public problema ca natiunea rusa - ma refer concret la rusi - este, incepand din 1991, cea mai mare natiune divizata din Europa si una dintre cele mai mari natiuni divizate din lume. Desi, poate, se mai gasesc vreo doua-trei la fel. Este o chestiune reala, neinventata de nimeni, nu este o speculatie. Fara indoiala, natiunea rusa, ca si toate celelalte natiuni divizate, va tinde catre refacerea ei. Nemtii au dorit reunificarea si rusii i-au ajutat sa se reunifice. Procedand ca atare, rusii nu au pierdut nimic, probleme mari are Germania, iar Rusia se simte absolut confortabil dupa aceasta reunificare. Dupa ce formula se va desfasura reunificarea rusilor este alta chestiune, dar este scopul strategic al politicii ruse.
Comentariu publicat pe Kreml.org, preluat de Agentia "Rusia la zi"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.