Astazi vom afla rezultatele testelor de patogenitate din Marea Britanie pentru probele recoltate de la Maliuc, judetul Tulcea, identificate ca fiind de tipul H5.
Laboratorul de Referinta de la Weybridge, Marea Britanie, a confirmat sambata, in

Astazi vom afla rezultatele testelor de patogenitate din Marea Britanie pentru probele recoltate de la Maliuc, judetul Tulcea, identificate ca fiind de tipul H5.
Laboratorul de Referinta de la Weybridge, Marea Britanie, a confirmat sambata, in jurul orei 16:30, ceea ce se presupunea deja: virusul H5 descoperit in probele de la Ceamurlia de Jos este de subtip N1, inalt patogen, similar celor recent identificati in Asia Centrala si Turcia. Sambata noaptea au fost trimise, pentru confirmare, in Marea Britanie si analizele celor doua probe din localitatea Maliuc, judetul Tulcea, identificate vineri de laboratorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala ca fiind de tipul H5. "Maine dimineata (astazi, n.red.) vor intra in lucru si probele de la Maliuc. Probabil in cursul zilei de maine vom afla si rezultatele", a declarat, ieri, de la Galati, cu prilejul unui briefing de presa, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.
El a mai declarat ca, astazi, la Suceava, se va intalni cu oficiali ai Republicii Moldova si ai Ucrainei, pentru a discuta situatia regiunii si a Deltei Dunarii. Potrivit unor surse din cadrul ANSV, citate de Mediafax, exista indicii ca ar putea sa fi aparut primele cazuri suspecte de gripa aviara si in partea ucraineana a Deltei.

Supraveghere aeriana a focarelor

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a dispus supravegherea aeriana a localitatilor in care a fost depistat virul H5N1, urmarind totodata respectarea cu strictete a masurilor de carantina.
Prin decizia Comandamentului Antiepizootic Central, au fost stabilite doua zone de supraveghere in actiunea de prevenire si combatere a gripei aviare, respectiv Zona 1 - Dobrogea, cu judetele Tulcea si Constanta si Zona 2 - zona de tampon cu judetele Galati, Braila, Ialomita si Calarasi.
S-a dispus constituirea de filtre pe caile de acces dinspre Zona 1 inspre Zona 2, pentru interzicerea transportului de pasari, dezinfectia mijloacelor de transport, precum si pentru aplicarea masurilor sanitar-veterinare privind restrictiile instituite la miscarea animalelor in cele doua zone de supraveghere.
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a survolat ieri cu elicopterul zona de protectie pana la podul de la Vadu Oii, care leaga Constanta de Ialomita, pentru a verifica cum sunt respectate masurile de carantina. "Trebuie sa va spun ca, din pacate, am vazut inca pasari, rate si gaini, lasate la balta. Este regretabil ca unii oameni nu doresc sa stie de responsabilitatea pe care o au, de a-si tine pasarile in curte. Daca nu vor sa inteleaga, am decis ca vom impune sanctiuni", a informat Flutur.

Nicolaescu:''Nu a fost inregistrat nici un caz de gripa aviara la om''

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a declarat, ieri, ca "nu s-a inregistrat nici un caz de gripa aviara la om" si ca "la nici un spital sau cabinet medical nu s-au prezentat oameni cu gripa umana". Acesta a adaugat ca MS s-a aprovizionat cu 520.000 de doze de vaccin antigripal de la Institutul National "Cantacuzino", dintre care 340.000 de doze au fost deja distribuite in zonele de risc pentru vaccinarea gratuita a populatiei. Totodata, ministrul Sanatatii a anuntat ca "se fac demersuri pentru a majora numarul celor vaccinati in programul de vaccinare gratuita de la 1,5 milioane la doua milioane, astfel incat sa fie vaccinata gratuit 10 la suta din populatia tarii". De vaccinare gratuita beneficiaza sinistratii, locuitorii din zonele cu focare de gripa aviara, copiii, batranii, bolnavii cu afectiuni cronice. Din pacate, licitatia pentru achizitionarea restului de doze de la 520.000 la 1,5 sau doua milioane de doze "se va incheia in primele zile ale lunii noiembrie", dupa cum sustine Nicolaescu. El a refuzat sa dea informatii referitoare la pretul de achizitionare al acestor produse "avand in vedere ca licitatia este in curs de desfasurare" si nici nu a precizat daca este "licitatie nationala sau internationala". Cat despre lipsa vaccinului antigripal din farmacii, Nicolaescu a declarat ca "MS nu are atributii in ceea ce priveste aprovizionarea farmaciilor sau a societatilor de distributie, cu vaccin antigripal. Acestea sunt unitati private care lucreaza pe risc comercial si decid modul in care isi conduc afacerile". Aceasta in conditiile in care, la sfarsitul lunii septembrie, Nicolaescu declara ca "MS va centraliza necesarul de vaccin gripal de care farmaciile estimeaza ca vor avea nevoie, astfel incat sa existe stocuri suficiente pentru cei care doresc sa cumpere vaccinul". In ceea ce priveste eficienta vaccinului homeopat, el nu a stiut sa dea prea multe informatii: "Am inteles de la specialisti ca produsul homeopat poate fi asimilat unui vaccin antigripal. Cred ca oamenii pot discerne si alege ce e mai bine pentru ei". Totodata, incepand de astazi se va face un triaj epidemiologic al persoanelor din Maliuc si Ceamurlia de Jos care au nevoie de tratament antiviral. Deja au fost trimise in Ceamurlia de Jos 13.200 de capsule de Tamiflu pentru tratamentul profilactic antiviral al locuitorilor. In farmacii, 10 pastile de Tamiflu costa aproape 719.000 lei. Astazi, la Bucuresti sunt asteptati trei experti ai OMS. Ieri, Nicolaescu a declarat ca "Institutul Cantacuzino a confirmat rezultatele de la Londra".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.