Producatorul suedez de cosmetice Oriflame intentiona sa investeasca intre 35 si 50 de milioane de euro pentru construirea unei fabrici in Romania, dar a preferat in cele din urma Rusia. "Au decis in final sa investeasca la Moscova, pentru ca la noi t

Producatorul suedez de cosmetice Oriflame intentiona sa investeasca intre 35 si 50 de milioane de euro pentru construirea unei fabrici in Romania, dar a preferat in cele din urma Rusia. "Au decis in final sa investeasca la Moscova, pentru ca la noi taxele si impozitele sunt foarte mari.
Cu cat costurile investitiei cresc, se majoreaza si pretul produselor, care nu mai sunt competitive, si nu poti supravietui cu o marja de profit mica", a declarat agentiei Mediafax Monica Tatoiu, directorul general al Oriflame Romania. Ea a precizat ca fabrica urma sa fie construita pe un teren situat in partea de nord a Bucurestiului, zona in care se afla si sediul companiei.
"Am vandut terenul pe care urma sa fie construita fabrica", a precizat Monica Tatoiu. Si in Rusia, grupul suedez s-a lovit de birocratie si a amanat cu un an si jumatate derularea proiectului.
Astfel, productia va incepe in prima jumatate din anul 2006, termenul pe care compania si-l propusese initial fiind sfarsitul anului 2004.

Daca nu e Rusia, e Ungaria

Potrivit oficialului Oriflame, grupul suedez a ocolit Romania si cand s-a luat in discutie deschiderea unui centru regional, fiind aleasa in loc Ungaria.
Pana in prezent, Oriflame a investit in Romania in jur de sase milioane de euro. Compania a deschis un nou centru de vanzare la Timisoara, un centru de comenzi zonale la Constanta, pentru Dobrogea, si a investit intr-un centru de vanzare la Iasi.
Anul trecut, Oriflame a inregistrat o cifra de afaceri de 28 milioane de euro, pentru acest an fiind estimata o crestere de 20-30 la suta.
Pe piata produselor cosmetice, cei mai importanti competitori ai Oriflame sunt Avon, Sarantis Romania (fosta Romsar), L'Oréal si Coty.

Sute de milioane de euro si mii de locuri de munca s-au dus la vecini

Romania a pierdut, in ultima vreme, mai multe proiecte importante in favoarea vecinilor sai.
Pe langa taxele si impozitele mari, ceea ce mai alunga investitorii straini sunt si posibilitatile reduse pe care le are statul roman in materie de facilitati acordate investitorilor, comparativ cu tarile vecine. Spre exemplu, Cehia ofera scutiri de taxe pe o perioada de 10 ani pentru companiile noi, sau reduceri de taxe pe aceeasi perioada pentru companiile deja existente, care se extind.
Din aceste cauze, constructorul german de autocamioane MAN, de exemplu, a renuntat, in luna aprilie a acestui an, la o investitie de aproape 40 de milioane de euro intr-o noua fabrica, alegand in schimb Polonia. ElcoBrandt, cel mai mare producator francez de electrocasnice, care indicase, initial, Romania drept tinta a unei investitii de 23 de milioane de euro, a mers, de asemenea, pe mana Poloniei. O alta firma franceza, Montupet, a ales Bulgaria pentru a investi 120 de milioane de euro, dupa ce autoritatile clujene au cerut companiei franceze sa plateasca terenul pe care urma sa fie amplasata fabrica de componente auto, in timp ce Bulgaria a oferit suprafata gratis.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.