Comisia de privatizare a Bancii Comerciale Romane va primi luni ofertele pentru preluarea institutiei de credit. Pe lista investitorilor interesati se afla noua banci.
In competitia pentru achizitionarea a 61,8% din actiunile BCR s-au inscris

Comisia de privatizare a Bancii Comerciale Romane va primi luni ofertele pentru preluarea institutiei de credit. Pe lista investitorilor interesati se afla noua banci.
In competitia pentru achizitionarea a 61,8% din actiunile BCR s-au inscris Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank, Erste Bank, Dexia, KBC si BNP Paribas.
Pretul oferit va reprezenta 90% din grila de evaluare pentru departajarea competitorilor si numai 10% din punctaj va tine cont de criteriile tehnice. Comisia va selecta doi investitori pentru negocierile finale, care vor inainta oferte financiare imbunatatite, cu valori mai mari decat cele prezentate in prima etapa. Castigator va fi declarat ofertantul care va avansa cel mai mare pret pentru pachetul de actiuni. Intregul pachet de actiuni al celei mai mari banci din Romania este evaluat la 5,5 miliarde de euro. AVAS este principalul actionar al BCR, cu 36,8% din capital, dupa ce a vandut anul trecut un pachet de 25% plus doua actiuni BERD si diviziei de investitii in sectorul privat a Bancii Mondiale pentru 222 de milioane de dolari.
Ceilalti actionari sunt salariatii BCR, cu 8%, SIF Oltenia - 6,1%, SIF Banat-Crisana - 6%, SIF Transilvania - 6%, SIF Moldova - 6% si SIF Muntenia - 6%.

BCR reprezinta o oportunitate unica si irepetabila

Preluarea BCR reprezinta o "oportunitate unica si irepetabila", a afirmat Paulo Teixeira Pinto, directorul executiv al Banco Comercial Portugues, transmite Reuters. BCP este cea mai mare banca portugheza listata la bursa. Aceasta a obtinut, in primele noua luni ale anului, un profit net de 546,4 milioane de euro. Suma include si un castig de 116,3 milioane de euro, obtinut de pe urma vanzarii, in cursul lunii septembrie, a unui pachet de actiuni detinut la banca italiana Intesa.

Favoritii sunt Erste si Deutsche Bank

Banca italiana Intesa ar putea oferi pana la doua miliarde de euro pentru achizitionarea a 61,8% din actiunile Bancii Comerciale Romane, afirma redactorii de la Financial Times Deutschland. Tot acestia apreciaza ca prima banca a Germaniei, Deutsche Bank, este marea favorita la preluarea BCR. Pe de alta parte, banca de investitii KBW a evaluat BCR la 5,5 miliarde de euro, iar pachetul de actiuni scos la vanzare la 3,4 miliarde euro. Ei indica insa un alt posibil castigator: banca austriaca Erste.
BCR a obtinut in primul semestru un profit net de 443 de milioane lei (121 de milioane euro), la un total al activelor de 26,3 miliarde lei (7,18 miliarde euro).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.