Una dintre cele mai complexe cauze economice judecate de Tribunalul Bucuresti (TB), dosarul privind prabusirea Fondului National de Investitii este foarte aproape de final. Si asta dupa ce judecatorul Nicoleta Cristus, de la Sectia 1 Penala a tribuna
Una dintre cele mai complexe cauze economice judecate de Tribunalul Bucuresti (TB), dosarul privind prabusirea Fondului National de Investitii este foarte aproape de final. Si asta dupa ce judecatorul Nicoleta Cristus, de la Sectia 1 Penala a tribunalului a dat o hotarare demna de scris in cartea de istorie: aproape un secol de puscarie pentru toti inculpatii din aceasta cauza. Pe langa pedepsele de natura penala, judecatorul a decis ca tuturor pagubitilor din acest caz, aproape 130.000 de oameni, sa le fie restituite sumele investite, indexate in functie de inflatie, din 2000 si pana in prezent. Deloc surprinzatoare decizia magistratului, avand in vedere ca nu este pentru prima data cand acesta da dovada de curaj si obiectivitate in pronuntarea deciziilor, un alt exemplu fiind condamnarile date in cazul fratilor Camataru. Decizia nu este insa definitiva si poate fi atacata cu apel in termen de zece zile.
Nicolae Popa, cea mai grea pedeapsa
Fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, acuzata de savarsirea infractiunilor de inselaciune complexa in forma continuata, fals in inscrisuri si abuz in serviciu contra intereselor publice, a fost condamnata la mai multe pedepse cu inchisoarea, dintre care o va executa pe cea mai mare, de 20 de ani. De asemenea, Ioanei Maria Vlas ii vor fi interzise, timp de cinci ani de la executarea pedepsei, drepturile prevazute in articolul 64 din Codul Penal.
Cea mai grea pedeapsa a primit-o fostul director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al SOV Invest, Nicolae Popa. El a fost acuzat de inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata si va trebui sa isi petreaca urmatorii 24 de ani in puscarie. Desigur, asta doar in situatia in care se va reusi aducerea sa in tara, deoarece Popa este dat in urmarire internationala inca din 2000, pe numele sau fiind emis si un mandat de arestare preventiva. In plus, instanta i-a interzis lui Popa, pe o perioada de cinci ani de la executarea pedepsei, drepturile prevazute de articolul 64 din Codul Penal.
Magistratul Cristus le-a "acordat" si celorlalti inculpati din aceasta cauza "ocazia" de a plati pentru "crimele economice" comise. Astfel, Marian Petrescu, fostul presedinte al SOV Invest, acuzat de inselaciune si fals in inscrisuri isi va petrece urmatorii opt ani in spatele gratiilor. De asemenea, ex-directorul economic al SOV Invest, Mihaela Sima, acuzat de savarsirea acelorasi infractiuni ca Petrescu, a primit cinci ani de puscarie. Timpul petrecut de cei doi in starea de arest preventiv va fi dedus din pedeapsa. Cate sase ani de beci au primit si fostul cenzor extern independent al SOV Invest, Marius Andrei, precum si ex-membrii ai Consiliului de Administratie al societatii, Gravil Batran si Ioan Dita, gasiti vinovati de complicitate la inselaciune in forma continuata.
Totodata, a fost condamnat la cinci ani de puscarie Gheorghe Negura, membru al Consiliului de Incredere al FNI, acuzat de inselaciune. Alti ex-membri ai Consiliului de Incredere al FNI, Ionescu Muscel-Ianculescu Mircea si Mircea Costescu, gasiti vinovati de savarsirea infractiunii de inselaciune, vor fi "cazati" la puscarie timp de patru ani.
Fostul presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Imobiliare, (CNVM), Stefan Boboc, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru neglijenta in serviciu, in timp ce Cezara Cecilia Bebis, comisar coordonator al Departamentului de reglementare a pietei si intermediere financiara din cadrul CNVM, a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru aceeasi fapta.
CEC-ul ramane parte in dosarul "pagubitilor"
In alta ordine de idei, actiunea penala impotriva fostului presedinte al CEC, Camenco Petrovici, a incetat in urma decesului acestuia, dar institutia are in continuare raspundere civila in dosarul referitor la despagubirea investitorilor FNI. In legatura cu acest aspect, instanta a dispus disjungerea cauzei, in data de 2 decembrie urmand sa se ia in discutie situatia mostenirii lui Petrovici. De asemenea, au fost mentinute masurile asiguratorii asupra conturilor SOV Invest deschise la Banca Comerciala Romana si asupra depozitelor bancare ale Mariei Vlas si ale celorlalti condamnati.
Dosarul privind prabusirea Fondului National de Investitii a ajuns pentru a doua oara pe masa magistratilor TB in decembrie 2004, dupa ce procurorii au completat, la cererea instantei, aceasta cauza. In anul 2000, Vlas si cele 12 persoane inculpate, si in prezent condamnate in cauza, au fost deferite justitiei, insa, dupa doi ani de dezbateri, magistratii au hotarat restituirea dosarului la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru completarea urmaririi penale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.