Tezaurul Romaniei la Moscova ramane inca subiect de discutii intre autoritatie romane si cele ruse. Ministrul Afacerilor externe, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, la intoarcerea din vizita in Federatia Rusa, ca are motive sa spere ca se va putea a
Tezaurul Romaniei la Moscova ramane inca subiect de discutii intre autoritatie romane si cele ruse. Ministrul Afacerilor externe, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, la intoarcerea din vizita in Federatia Rusa, ca are motive sa spere ca se va putea ajunge, destul de repede, la o solutie agreata atat de partea romana, cat si de cea rusa in problema Tezaurului.
Seful diplomatiei romane a precizat ca, in urma intrevederii avute la Moscova cu omologul sau, Serghei Lavrov, s-a convenit accelerarea ritmului de lucru al comisiei mixte romano-ruse, constituita pe problema Tezaurului.
Potrivit lui Ungureanu, activitatea acestei comisii va beneficia de impulsul politic adus de catre cei doi ministri de Externe. "Atata vreme cat mecanismul lucreaza si este pus in functiune de acordul dintre Rusia si Romania, putem spera ca vom ajunge la un rezultat clar si lipsit de echivoc in ceea ce priveste soarta Tezaurului", a afirmat ministrul de Externe.
Tezaurul Romaniei a luat calea Moscovei la sfarsitul lui 1916, in timpul primului Razboi Mondial. Supusa presiunilor cauzate de evolutia evenimentelor militare, Banca Nationala, care gestiona tezaurul, decide transportarea acestuia la Moscova, unde urma sa ramana la adapost pana la finalul razboiului.
Potrivit unui studiu al prof. univ. dr. Constantin Closca, cu acordul Guvernului, au fost trimise in Rusia valori estimate la suma de 9.416.417.177 lei aur.
Acestea erau gestionate de BNR si Casa de Depuneri si proveneau de la particulari, institutii publice si private. Din lucrari de specialitate rezulta ca au fost expediate in Rusia valori de tezaur, artistice si istorice estimate la suma de 9.416.417.177 lei aur, gestionate de Banca Nationala a Romaniei si de Casa de Depuneri (bunuri si valori provenite de la particulari, institutii publice si private). Guvernul rus s-a obligat sa inapoieze integral tezaurul, insa declansarea revolutiei proletare din octombrie 1917 duce la nerespectarea conventiei incheiate intre cele doua state. Valoarea tezaurului Romaniei ajuns la Moscova a fost estimata, in 1938, la suma de 432 miliarde lei, adica bugetul Romaniei pe 14 ani. Ceva, insa, s-a intors. In 1935, Romaniei i-a fost restituita o mica parte din valori, si anume arhive ale statului si ale unor institutii particulare, precum si documente-manuscris ale Academiei Romane. In 1956, s-au restituit, de asemenea, aproape 40 de mii de piese, constand in cea mai mare parte in monede si medalii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.