Schimburi de focuri si explozii au zguduit, ieri dimineata, orasul Nalcik, capitala republicii caucaziene ruse Kabardino-Balkaria. Persoane inarmate au atacat scoala primara numarul 5, din localitate. Potrivit unui profesor din respectiva institutie
Schimburi de focuri si explozii au zguduit, ieri dimineata, orasul Nalcik, capitala republicii caucaziene ruse Kabardino-Balkaria. Persoane inarmate au atacat scoala primara numarul 5, din localitate. Potrivit unui profesor din respectiva institutie de invatamant, copiii au fost evacuati. Cea care a relatat tragedia a fost o fetita in varsta de sapte ani. Scoala atacata se afla in spatele unui comisariat de politie, de unde iesea fum provocat de un incendiu. Centrul orasului Nalcik a fost impanzit de forte politienesti, iar masini dotate cu porta-voce au cerut localnicilor sa evacueze cartierul, a declarat un responsabil al administratiei regionale, sub acoperirea anonimatului.
Potrivit agentiei Rompres, care citeaza Interfax, surse ale politiei din capitala republicii caucaziene ruse Kabardino-Balkaria, anunta ca barbati inarmati au atacat comisariatul de politie si alte cateva cladiri. Autoritatile din Nalcik afirmau, ieri dimineata, ca au preluat in totalitate controlul in oras.
"Situatia din Nalcik s-a normalizat si se afla sub controlul deplin al fortelor guvernamentale si al organismelor statale", a declarat Nikolai Liapin, ministru adjunct pentru Comunicatii din Kabardino-Balkaria, citat de Interfax.
Aeroportul, politia, armata si securitatea, sub tirurile atacatorilor
Cu toate acestea, potrivit politiei, atentatorii au mai atacat aeroportul, comisariatul de politie si cel militar si o cladire a Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Nalcik, o inchisoare de detentie preventiva, precum si mai multe magazine ce vindeau arme de vanatoare.
In cursul dupa-amiezii, in oras se mai auzeau tiruri sporadice si explozii de grenade. Liniile telefonice au fost intrerupte, inclusiv telefonia mobila si de inalta frecventa, utilizata pentru convorbirile guvernamentale.
Atacatorii erau presupusi extremisti apartinand fortelor de gherila, care incercau sa elibereze alti membri aflati in arest in comisariate, potrivit unui oficial al Ministerului de Interne din Kabardino-Balkaria.
Trei dintre atacatori, ucisi in cursul unei operatiuni de captura intr-o localitate din apropiere de Nalcik, aveau asupra lor cinci arme automate Kalasnikov, 20 de grenade si o mare cantitate de munitie, care au fost confiscate. Aproximativ 50 de atacatori si 12 localnici au fost ucisi in atacurile care au vizat fortele de securitate din Nalcik, a declarat presedintele republicii caucaziene, Arsen Kanokov.
Luna trecuta, intr-o fabrica abandonata din Nalcik, politia a descoperit jumatate de tona de explozivi, peste o mie de proiectile si mai multe lansatoare de grenade, aceasta fiind cea mai mare captura de explozivi inregistrata de la inceputul anului in Kabardino-Balkaria.
Putin: Ucideti orice persoana inarmata
Un site internet al cecenilor, Kavkaz-Center, a anuntat ca a primit un scurt comunicat care revendica atacul din Nalcik, in numele combatantilor ceceni si impotriva fortelor de securitate ruse, relateaza Rompres.
Presedintele rus, Vladimir Putin, a adoptat rapid o atitudine extrem de dura : "Orice persoana inarmata care se opune fortelor de securitate in orasul Nalcik trebuie ucisa", a ordonat personal liderul Kremlinului.
"Presedintele a dat instructiuni conform carora nici un atacator nu trebuie sa paraseasca orasul , iar cei care sunt inarmati si opun rezistenta trebuie nimiciti", a informat adjunctul ministrului rus de interne Aleksandr Cekalin dupa o intrevedere cu seful statului rus, citat de Rompres. "Acest ordin va fi aplicat", a adaugat el.
Precedentul Beslan
Seria atentatelor de la Nalcik readuce in memoria opiniei publice si a mass-media tragedia produsa toamna trecuta la Beslan. Liderul cecen, Samil Basaiev, a revendicat, atunci, asediul in care si-au pierdut viata peste 320 de persoane, in majoritate copii. Declaratia a fost publicata pe Internet de gruparea Riyadus-Salikhin, care isi asuma responsabilitatea si pentru alte atentate.
Samil Basaiev a fost dat in urmarire de catre autoritatile ruse, fiind considerat inamicul numarul unu al Rusiei si principalul suspect in cazul Beslan.
Gruparea anunta ca a organizat atacul de la Beslan, atentatul asupra a doua avioane rusesti, precum si un atac produs, cu putin timp inainte, la Moscova. Anchetatorii au ajuns la concluzia ca gruparea Riyadus-Salikhin este autoarea unui mare numar de atacuri teroriste comise in Rusia in ultimii 10 ani, noteaza BBC.
Samil Basaiev este comandant cecen, cunoscut pentru duritatea cu care actioneaza. In 1995, a organizat asediul de la spitalul din Budionovsk, din nordul Ceceniei si ar fi planuit si luarea de ostatici la teatrul din Moscova, acum doi ani.
Basaiev vrea o Cecenie total independenta. Moscova a oferit 300 de milioane de ruble (10 milioane de dolari) drept recompensa pentru orice informatie care va duce la arestarea liderilor ceceni, Samil Basaiev si Aslan Mashadov.
Politica Kremlinului incurajeaza terorismul
Oficialii rusi sustin ca asaltul sangeros asupra scolii din Beslan a inceput in momentul in care cecenii au re-aranjat materialele explozive din sediul institutiei de invatamant, unul dintre acestea fiind detonat dintr-o eroare.
Potrivit Kremlinului, cecenii care au luat ostaticii s-au adunat intr-o padure din apropiere de Beslan inainte de 1 septembrie, anul trecut.
Apoi s-au indreptat spre scoala, deplasandu-se intr-un camion si doua masini tip jeep, incarcate cu materiale explozive.
Copiii participau la ceremonia de deschidere a unui nou an scolar, in momentul in care au fost luati ostatici impreuna cu parintii si profesorii lor. Violentele de la Beslan, puse pe seama cecenilor, au ridicat semne de intrebare asupra strategiei presedintelui Putin in republica independentista.
Presedintele Putin a tinut ieri o sedinta de urgenta cu responsabili din Ministerul de Interne si Serviciul de Informatii Secrete.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.