Pentru prima data in ultima perioada conducerea PSD are un obiectiv comun: convocarea unui Congres extraordinar al partidului in cadrul caruia sa se schimbe actuala echipa de conducere sau, dimpotriva, sa se prelungeasca mandatul celei prezente. C
Pentru prima data in ultima perioada conducerea PSD are un obiectiv comun: convocarea unui Congres extraordinar al partidului in cadrul caruia sa se schimbe actuala echipa de conducere sau, dimpotriva, sa se prelungeasca mandatul celei prezente. Chiar daca nimeni nu vrea sa-si asume riscul de a spune public acest lucru, fiecare dintre liderii importanti ai PSD urmareste interese mai mult sau mai putin ascunse care pot fi realizate prin provocarea unui Congres inainte de termen. Acum, mai mult ca niciodata, mai marii PSD nu vor sa mai joace in tandem sau in echipa, ci prefera sa-si consolideze actualele pozitii sau dimpotriva, aspira la alte functii, mai marete, in partid. Cele cateva actiuni si iesiri publice care s-au consumat sau se prefigureaza a avea loc dovedesc ca in PSD este rost de o campanie electorala, fiecare lider incercand sa castige simpatia pesedistilor. Nu mai departe de ieri, presedintele PSD Mircea Geoana s-a folosit de pretextul strangerii de semnaturi pentru votul uninominal pentru a tine discursuri politice si a face bai de multime. Pentru astazi, este programata iesirea in public, la Pitesti, a senatorului Ion Iliescu, la brat cu Petre Roman, pentru o lansare neoficiala a mai vechiului proiect comun privind coagularea unui pol social-democrat. Maine, presedintii Mircea Geoana si Adrian Nastase se vor duce la Iasi, pentru a lua pulsul filialelor din Moldova. Intamplator sau nu, toate aceste peripluri au loc exact in moment in care in PSD se acrediteaza tot mai des ideea convocarii unui Congres extraordinar.
"Sfatuitorul" Iliescu
Surse din PSD ne-au declarat ca absolut toti liderii importanti din partid sustin varianta unui Congres inainte de termen. Primul interesat de schimbarea actualei conduceri a partidului este Ion Iliescu. Aceleasi surse ne-au spus ca tot mai multi emisari ai fostului presedinte al partidului se deplaseaza in teritoriu si incearca sa mobilizeze organizatiile in vederea unei reformari serioase a partidului. De altfel, in toate iesirile sale publice din ultima vreme, Iliescu a aruncat sageti inspre actuala conducere, acuzand-o ca este incapabila sa-si construiasca un mesaj unitar al PSD. In privinta viitorului sau politic in partid, Iliescu nu a fost foarte clar. Daca miercuri seara senatorul PSD a spus ca nu exclude o candidatura a sa la sefia partidului, ieri a revenit cu noi completari. Iliescu a spus ca nu vizeaza o functie de conducere in PSD, ca vrea sa fie doar un "sfatuitor" la partid si ca ar putea sprijini pe altcineva in postul de presedinte. Intrebat daca ar sustine desfiintarea postului de presedinte executiv - detinut in acest moment de Adrian Nastase - senatorul PSD nu a spus nici da, nici ba, ci doar ca un Congres extraordinar poate decide acest lucru.
Liderul PSD vrea sa scape de DIP
Ioan Rus ar vrea si el un Congres extraordinar, nemultumit fiind de prestatia protejatului sau, Mircea Geoana. De altfel, Rus a admis intr-un interviu acordat recent unui ziar central ca "luna de miere" a presedintelui PSD a trecut. Realitatea actuala ii obliga pe reprezentantii "grupului de la Cluj" sa-si concentreze atentia spre liderul lor si sa urmareasca astfel o promovare a lui Ioan Rus in functii de conducere. Surse din partid ne-au spus ca, speriat de aceasta varianta, Mircea Geoana ar dori un Congres extraordinar pentru a-si consolida pozitia de lider si pentru a scapa eventual de persoanele incomode. Principalul pesedist vizat de Geoana ar fi liderul Organizatiei PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, pe care actualul lider al partidului nu l-a uitat pentru ca l-a dat afara din organizatie imediat dupa ce a pierdut alegerile pentru Primaria Capitalei. Geoana mai astepta ca Parchetul sa-si incheie ancheta inceputa pe marginea averii dobandite de Dan Ioan Popescu si imediat dupa, sa incerce "o exmatriculare" a pesedistului din partid.
O decizie, in decembrie
Cea mai arzatoare dorinta a lui Geoana este insa prelungirea mandatului sau in fruntea partidului de la doi la patru ani. Surse din partid ne-au dezvaluit ca liderul PSD ar vrea si sa-i ofere lui Rus un post de conducere. Aceleasi surse ne-au precizat ca Geoana ar opta pentru un tandem cu Rus pentru functia de presedinte-presedinte executiv, mai ales ca liderul de la Cluj vizeaza un post de prim-ministru intr-o viitoare guvernare PSD. Astfel, Geoana ar obtine liniste in partid si siguranta ca la un Congres extraordinar nu va fi lasat balta de grupul de la Cluj. De altfel, presedintele PSD a dat cateva declaratii oficiale pe marginea Congresului extraordinar, sustinand ca nu exclude varianta convocarii acestui for in conditii politice exceptionale. "Statutul PSD prevede posibilitatea convocarii unui Congres extraordinar in situatii deosebite. De aceea, nu exclud posibilitatea convocarii unui congres inainte de termen, in conditiile in care evolutia politica a Romaniei - alegeri anticipate, o situatie politica neprevazuta - ar putea s-o impuna", a explicat, miercuri, la Senat, Mircea Geoana. El a mentionat ieri ca o decizie in privinta convocarii unui Congres extraordinar va fi luata in decembrie la Consiliul National al partidului.
Consens pe Congres
Viorel Hrebenciuc este un alt personaj dornic de un Congres extraordinar. Dorinta cea mai arzatoare a deputatului PSD este de a-si castiga teritoriul pierdut la Camera Deputatilor o data cu asezarea in posturi cheie a lui Adrian Nastase si Miron Mitrea. Prin prezenta celor doi, Hrebe nu se mai poate desfasura in voie si nu mai poate juca ca in trecut rolul de maestru al tuturor combinatiilor. In consecinta, potrivit surselor noastre, deputatul PSD ar fi pornit deja prin organizatii in ideea de a le convinge de necesitatea convocarii unui Congres inainte de termen. Miron Mitrea si Adrian Nastase sunt interesati la randul lor de un Congres extraordinar. Primul ar dori un post de conducere, poate chiar de presedinte executiv, mai ales ca in ultima vreme se afla din ce in ce mai des in apropierea lui Mircea Geoana. Nastase, in schimb, mizeaza pe nemultumirile acumulate in teritoriu pe marginea slabei prestatii a presedintelui PSD si ar incerca o repozitionare de forte in partid. Situatia sa este cea mai delicata, pentru ca cel mai bun lucru care i se poate intampla lui Nastase este sa-si pastreze functia pe care o are. (V.D.)
Geoana, in campanie
Piata Obor, ora 10.30. Atmosfera demna de o campanie electorala. Imbracat scortos si afisand o atitudine pretins degajata, Geoana se cazneste sa le vorbeasca oamenilor despre importanta si necesitatea introducerii votului uninominal in Parlament. "Cine-i ala? Primarul, cin'sa fie! Sa trati dom' primar!", comenteaza prin piata mai multi cetateni, la vederea presedintelui PSD. Oamenii il asculta cuminti, se uita pe buletinele de vot culese de prin corturile PSD si asteapta. Cativa cetateni, mai constiinciosi, se duc si isi pun semnatura pentru sustinerea votului uninominal. Multi dintre ei nu stiu pentru ce isi trec numele in tabel, dar se gandesc ca nu poate fi de rau. O babuta tine strans la piept un buletin de vot. O alta, mai intepata, incepe s-o ia la rost: "Matale cu cine esti? Cu PSD-ul, nu?". Cea interogata da din umeri a indiferenta si incearca un zambet sfios: "Cu cine da mai mult la pensii!". De fapt, alocatiile si gripa aviara sunt probleme la zi, nu votul pentru Parlament. "Eu de unde sa stiu ce-i cu buletinul asta? Pensie la pensionari nu s-a dat, dar ei in Parlament si-au marit salariile. Sa se voteze ei intre ei, ca eu nu-i mai vreau", comenteaza iritat un pensionar. In secunda doi, oamenii incep sa se adune in grupuri-grupulete si sa-si planga de mila: au zeci de ani vechime si o alocatie mizerabila.
"Sa traiti dom' primar!"
Geoana se uita in jur, intelege ca e rost de un discurs politic si uita rapid de votul uninominal. "Aveti dreptate! Lumea-i saraca! Au mintit, dom'le cei de la Putere! Prin tot ce au spus au mintit!", le transmite liderul PSD celor dispusi sa-l asculte. De altfel, si pliantele imprastiate prin Piata amintesc de o campanie electorala: au poza lui Geoana care zambeste maiestru, iar in interior, langa propunerile PSD pentru votul uninominal, sta scris numele presedintelui partidului peste care este aplicata stampila votat. Liderul PSD o da inainte cu alocatiile mici, cu saracia din Romania si le spune ca are el semnale ca n-ar fi vorba chiar despre gripa aviara, ci de un virus nu foarte puternic. "Daca a fost alarma falsa, tare mi-e ca nu mai da statul banii pe gaini", continua precipitat presedintele PSD. Un nene, picat langa cortul PSD, citeste ce sta scris pe cort: "Par-ti-dul So-ci-al De-mo-crat. Sustinere pentru votul u-ni-no-mi-nal. Hm! Pai ce crede PSD-ul asta? Ca-l mai voteaza cineva pe Nastase sau Geoana?". Intre timp, o femeie bine-facuta se posteaza in fata camerelor de luat vederi: "Am 32 de ani la matura si primesc putini bani acum! Despre pensii e vorba aici, nu?!" Intrebata cu cine a votat in alegeri, femeia se pierde. Ar vrea sa-i zica numele, dar l-a uitat. Nu e nici Nastase, nici Vadim. Ca sa explice mai bine, incepe sa clipeasca precipitat dintr-un ochi. "E ala...ala...mai sasiu", spune bucuroasa ca acum, in sfarsit, toata lumea s-a prins despre cine-i vorba. Dupa vreo jumatate de ora in care s-a plimbat prin multime, Geoana porneste catre Piata Obor. Oamenii, incarcati cu sacose, se mirau sa-l vada pe presedintele PSD printre ei, in timp ce altii se intrebau curiosi daca e campanie electorala si e rost de un mic si-o bere. Un cetatean mai indraznet, care se afla in apropiere, ii striga voios lui Geoana: "Prostanacule!". Si trece mai departe. La fel si un tanar cu bunica sa: "Hai mamaie, ca noi nu suntem cu PSD-ul!". (Roxana ANDRONIC)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.