Rolul statului in sistemul de sanatate ar trebui limitat la reglementare si categorii defavorizate, iar serviciile medicale curente sa fie asigurate in regim privat, intrucat actualul model este falimentar, a declarat, miercuri, consilierul prezident
Rolul statului in sistemul de sanatate ar trebui limitat la reglementare si categorii defavorizate, iar serviciile medicale curente sa fie asigurate in regim privat, intrucat actualul model este falimentar, a declarat, miercuri, consilierul prezidential, Theodor Stolojan.
"Cred ca trebuie incredintata gestionarea banilor din sistemul de sanatate catre societatile private de asigurari, nu unor institutii publice care isi fac acum sedii in fiecare judet. Firmele private vor supraveghea managementul spitalelor mult mai eficient decat o poate face statul", a declarat, ieri, Theodor Stolojan.
Consilierul lui Traian Basescu propune, astfel, un model apropiat de cel american, mult mai liberal decat sistemele aplicate in tarile Uniunii Europene. In aceste conditii, populatia ar plati o contributie obligatorie catre sistemele private de asigurari de sanatate si ar avea posibilitatea si pentru polite suplimentare, tot in sistem privat, care ar acoperi pachete mai complexe de servicii.
El a amintit ca Uniunea Europeana nu a elaborat o directiva in acest sens, singura preocupare fiind legata de neingradirea liberei circulatii a persoanelor si fortei de munca in interiorul pietei comune.
Pe de alta parte, cetatenii statelor UE nu au nevoie de asigurari suplimentare de sanatate atunci cand circula in spatiul comun, iar mecanismele de plata se realizeaza prin compensatii semianuale intre bugetele publice de sanatate, nefiind implicate firmele private de asigurari. Potrivit lui Stolojan, inclusiv Uniunea Europeana va fi fortata sa adopte o decizie in privinta sistemelor sociale care trebuie adoptate pe viitor. "Sistemele sociale din Uniunea Europeana impiedica cresterea in competitivitate a statelor membre in comparatie cu ceilalti mari concurenti, Statele Unite, Japonia si China care vine repede din urma. UE va avea de ales intre a fi un El Dorado social si sa performeze prin competitivitate", a explicat Stolojan, la seminarul "Cine ia locul statului in asigurari de sanatate si pensii", organizat de Ziarul Financiar. El a amintit ca statele din UE au o fiscalitate care aduce venituri de 40% din PIB, in timp ce SUA si Japonia construiesc bugete pe 30% din PIB, ceea ce lasa la dispozitia firmelor si populatiei un plus de 10%. Tarile din zona UE aplica un sistem mixt, in care principala componenta o reprezinta segmentul de stat. Potrivit firmei de consultanta Roland Berger, sistemele private de asigurari de sanatate din Olanda, Belgia si Elvetia cuprind intre 52% si 92% din contribuabili, insa cheltuielile pe acest segment reprezinta doar 10 - 15% din totalul costurilor anuale. Consilierul presedintelui a afirmat ca in Romania nu exista date statistice privind cheltuielile efective anuale din sistemul de sanatate.
In opinia lui Stolojan, Romania a luat decizia politica de a avea o fiscalitate redusa cel putin pe partea de impozite directe, unde nu mai pot fi facute compromisuri. In ceea ce priveste taxarea indirecta, consilierul prezidential nu a exprimat o opinie ferma, aratand ca pe acest palier nu au existat angajamente la nivel politic.
Stolojan considera ca politica aplicata in sanatate a distrus principiul sistemului public, care se bazeaza pe contributia unei mase largi in beneficiul unui numar restrans de persoane, in situatia actuala fiind putini contributori si 21 de milioane de beneficiari. "Trebuie inteles ca serviciile de sanatate nu sunt gratuite si ca este nevoie de cresterea responsabilizarii individului pentru sanatatea sa", a adaugat Stolojan. In acelasi timp, oficialul prezidential apreciaza ca inevitabil un colaps al actualului sistem de sanatate in urmatorii ani, in conditiile in care numarul contributorilor este tot mai mic comparativ cu cel al beneficiarilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.