Plangerea penala formulata de Ina Voinea, redactorul sef al Gazetei de Sud, impotriva ziaristului Constantin Preda, pe-atunci directorul literar artistic al Editiei speciale, s-a "ratacit" pe drumul dintre
Sectia 1 de Politie Craiova si Judec

Plangerea penala formulata de Ina Voinea, redactorul sef al Gazetei de Sud, impotriva ziaristului Constantin Preda, pe-atunci directorul literar artistic al Editiei speciale, s-a "ratacit" pe drumul dintre
Sectia 1 de Politie Craiova si Judecatoria municipiului, cu toate ca de la depunerea ei au trecut aproape sapte luni si instanta a solicitat Politiei, pentru a doua oara, sa-i fie remisa pentru a putea fi pusa pe rol. Credem ca IGPR trebuie sa se autosesizeze in acest caz, mai ales ca la Inspectoratul Dolj conducerea s-a schimbat, dar naravurile chestorului Codita s-au pastrat. Este vorba de obiceiul de a tine la sertar lucrarile penale care privesc unele persoane... Daca va fi nevoie, vom reveni cu exemple concrete.
Problemele, in acest caz, au inceput la data de 25 februarie a.c., cand echipa redactionala a "Editiei speciale" a acceptat publicarea unui articol insultator la adresa redactorului sef al Gazetei de Sud, pe care o acuza de relatii dubioase cu procurorii locali.
Semnatarul, pe-atunci director literar artistic al asa-zisului ziar european fondat de Adrian Mititelu,insinua ca redactorul sef al Gazetei se folosea de farmecele sale pentru a atrage atentia autoritatilor.
Cum e si firesc, in urma acestui articol, Ina Voinea a adresat presedintelui Judecatoriei Craiova o solicitare de "punere in miscare a actiunii penale impotriva numitului Preda Constantin sub aspectul savarsirii infractiunii de insulta, prevazuta si sanctionata de art. 205 Cod penal".
Ina Voinea isi motiva actiunea prin faptul ca, pe aproximativ 80 la suta din prima pagina a Editiei speciale din data de 25 februarie, "sub expresia <>, numitul Preda Constantin a recurs la lezarea onoarei si demnitatii subsemnatei, prin inserarea titlului <>, prezentand si o fotografie pe care o consider proprie doar vietii mele private".
In sprijinul actiunii sale, redactorul sef al Gazetei de Sud invoca faptul ca "este o persoana publica doar sub acest aspect" si ca "prin formularea titlului articolului si prin prezentarea fotografiei", cat si a explicatiei acesteia, s-a "adus atingere dreptului la propria imagine, la demnitate si reputatie" intrucat nu a acceptat sa i se reproduca prin fotografiere sau filmare chipul si, mai ales, sa fie oferit cititorilor cotidianului Editie speciala.

Din "greseala" in "greseala"

Solicitand instantei sa trimita o adresa Biroului de Evidenta a Politiei din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Dolj "pentru a se confirma veridicitatea numelui si a se oferi datele de identificare ale numitului Preda Constantin", Ina Voinea isi incheia actiunea in baza prevederilor art. 279 Cod de procedura penala, art. 205 din Codul penal, art. 998 din Codul civil, art 8 din Conventia Europeana privind drepturile omului si art. 26 din Constitutia Romania.
Plangerea a fost inregistrata la Judecatoria Craiova sub numarul 905/A/2005 din 23 martie.
Trei saptamani mai tarziu, la data de 11 aprilie 2005, instanta trimite Sectiei 1 Politie Craiova o adresa prin care solicita datele de identificare ale lui Preda, anexand la aceasta si plangerea penala a Inei Voinea. Si-au asteptat... cinci luni.
Atat le-a trebuit urmasilor chestorului Constantin Codita ca sa scotoceasca in baza de date pentru a gasi codul numeric personal, starea civila si adresa "directorului literar artistic" al Editiei speciale. In fine, la data de 6 septembrie, Sectia 1, a carei conducere este formata din comisarul sef Jan Dobrescu si adjunctul sau, comisar Grigore Pauna, trimite Judecatoriei datele personale ale lui Preda, dar... fara plangerea penala. Din greseala, desigur, avand in vedere volumul imens de munca pe care l-au depus in cele cinci luni.
Ulterior, la data de 29 septembrie, pentru ca fara plangerea cu pricina judecatorii nu puteau pune pe rol procesul, instanta trimite o alta adresa Sectiei 1 prin care-i solicita returnarea plangerii. Politistii tac, dar neoficial sustin ca aceasta s-a pierdut. Mai mult, conducerea Sectiei trimite "soli de pace" la redactia Gazetei de Sud pentru a o convinge pe Ina Voinea ca "n-a fost ceva voit" si "nimeni nu vrea sa faca pierduta plangerea", numai ca "nu o mai gasesc".
Avem o veste proasta pentru fostul director literar artistic al Editiei speciale, care incearca, probabil, sa tergiverseze judecarea dosarului: nu va scapa de proces. Conform legii, data la care se poate prescrie dosarul este de cinci ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.