Perspectivele deschiderii catre Uniunea Europeana au facut ca mare parte din tinerii romani sa beneficieze de programe de formare realizate la standardele internationale. Multi dintre cei care au beneficiat de astfel de programe, fie in tara, fie pes

Perspectivele deschiderii catre Uniunea Europeana au facut ca mare parte din tinerii romani sa beneficieze de programe de formare realizate la standardele internationale. Multi dintre cei care au beneficiat de astfel de programe, fie in tara, fie peste hotare, au ajuns astazi in posturi cheie ale unor mari companii internationale. Unul dintre acesti tineri, care a cunoscut succesul si in tara, este Mihai Nicula, pe care l-am cunoscut in urma cu doua saptamani, la intalnirea de zece ani de la absolvire a primei promotii de cursanti Asebuss. Atunci a acceptat sa impartaseasca o parte din experientele care i-au marcat cariera, fiind dovada a abilitatii de adaptare la conditiile unei piete economice in continua schimbare.
Dupa studiile de arhitectura incepute in anul 1990 la Institutul Ion Mincu din Bucuresti, cariera tanarului Mihai Nicula a intrat intr-un domeniu aparent fara nici o legatura, in prezent lucrand pentru o companie americana care se ocupa de Payroll, ADP Inc, prezenta in multe tari din lume.
Proiectul in care este implicat in acest moment, Globalview, are ca scop pregatirea unei solutii globale de calcul al salariilor. "Rolul meu in acest proiect este adaptarea solutiei la nivel national pentru Canada", a declarat Mihai Nicula. In planurile de dezvoltare ale acestui proiect este inclusa si Romania.
Pe Mihai Nicula l-am cunoscut in urma cu doua saptamani, la intalnirea de zece ani de la absolvire a primei promotii de cursanti Asebuss. Atunci a acceptat sa impartaseasca o parte din experientele care i-au marcat cariera, fiind dovada a abilitatii de adaptare la conditiile unei piete economice in continua schimbare. Dupa cum marturisea, in 1992 a obtinut o slujba cu jumatate de norma la Ministerul Tineretului si Sportului, datorita careia a avut numeroase deplasari, in tara, sarcina sa fiind controlarea modului de cheltuire a fondurilor alocate de minister. In vara anului 1993, in timpul unei astfel de deplasari, a auzit pentru prima data de Asebuss, in acelasi an fiind admis la cursurile pe care avea sa le absolve doi ani mai tarziu.
Dupa absolvirea cursurilor, a fost recrutat de SAP AG, producator de ERP Business Software, fiind angajat pe postul de consultant financiar. "Interesant este faptul ca firma romaneasca partenera, care a efectuat selectia, imi refuzase initial aplicatia", isi aminteste surazand Mihai Nicula.
"Selectarea mea s-a datorat reprezentantului SAP AG, student si el intr-un program MBA in Germania". Dupa stagiul de pregatire urmat in Germania, a fost angajat la rafinaria Arpechim, unde s-a ocupat de implementarea software-ului SAP R/3.
In 1996 devine consultant financiar la compania americana Oracle, participand la un proiect-pilot implementat la SNCFR.

Decizia emigrarii am luat-o in timpul unei vacante de studiu

O data ajuns la Toronto, a ales compania SAP Canada, datorita unui program de certificare intr-un domeniu din ce in ce mai cautat, Human Resources.
In acest timp, pe langa proiecte de implementare proprii companiei, s-a specializat in functionalitatea CATS a modulului (Cross Application TimeSheet), ajungand sa predea cursul de pregatire in marile orase din SUA. "Asa am ajuns sa imi pot vizita prieteni si fosti colegi romani aflati in Statele Unite", declara Nicula.
In 2001 devine director de servicii de consultanta la CGI Group in Toronto, moment in care obtine certificarea pe Peoplesoft, cel de-al treilea software major dupa SAP si Oracle. Acum lucreaza in colaborare cu Guvernul Federal canadian si Ministerul Lucrarilor Publice. Doi ani mai tarziu se reia proiectul independent din Laguna Beach, care consta in implementarea unei solutii globale SAP HR/Payroll. In vara anului trecut, a inceput un nou proiect de implementare de solutii HR pentru Agentia de Impozite si Taxe din Ottawa.
In afara de titlul EMBA, obtinut la Asebuss, Mihai Nicula a obtinut in anul 2002 certificatul de Contabilitate Manageriala, devenind membru al Societatii canadiene de Contabilitate Manageriala. "Cele doua titluri imi ofera acces la o catedra universitara, cariera pe care mi-as dori sa o incep intr-un viitor nu foarte indepartat", ne-a marturisit Mihai Nicula.

Activitati paralele

Incepand din 2003, Mihai Nicula a inceput dezvoltarea unui software, un mini-ERP denumit HCM-Soft. Aplicatia este online si va fi prezentata luna aceasta la un targ international de Business Process Outsourcing la New York. HCM-Soft este utilizat de o firma-pilot in Romania si urmeaza sa fi lansat treptat in mai multe tari din lume printre care si Romania.

Viata de familie conteaza intr-o cariera

"Acum locuiesc impreuna cu sotia si fiica (acum in varsta de aproape 10 ani), la Toronto. In momentul in care s-a nascut Maria eram in masina de serviciu a rafinariei cu care faceam zilnic naveta de la Bucuresti la Pitesti, incercand sa ajung cat mai repede la maternitate", isi aminteste Mihai Nicula zambind. "In viata te intalnesti cu multe momente dificile, dar dupa ce trec ramai doar cu amintirile placute".
Sotia sa Mihaela si-a echivalat diploma de medic din Romania, si-a terminat rezidentiatul si lucreaza la un spital din centrul orasului, fiind totodata si profesor asistent la clinicile universitare din zona.
"Un alt moment deosebit a fost casatoria, care a avut loc in timpul studiilor pe care le urmam la Asebuss, astfel ca imediat dupa pranz am fugit de la cursurile de dupa-amiaza ca sa pot ajunge la ofiterul starii civile", a marturisit in final Mihai Nicula.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.