Categoric lucru, presedintele Romaniei, Traian Basescu, stapaneste foarte bine arta "jocului la ofsaid". Mai ales cand este vorba despre actiunile Guvernului, in special ale premierului Calin Popescu Tariceanu. Aprobarea de catre Executiv a Proiectul
Categoric lucru, presedintele Romaniei, Traian Basescu, stapaneste foarte bine arta "jocului la ofsaid". Mai ales cand este vorba despre actiunile Guvernului, in special ale premierului Calin Popescu Tariceanu. Aprobarea de catre Executiv a Proiectului Bugetului pentru anul viitor i-a mai oferit presedintelui ocazia sa iasa, detasat, la rampa. "Nu voi promulga legea bugetului de stat daca nu va fi un buget care sa respecte promisiunile Aliantei in campanie. Am vorbit cu ei (reprezentantii Executivului - n.r.) si in pregatirea bugetului, si inainte de a le transmite mesaje prin presa. Cetatenii au dreptul sa stie pe ce se duc banii publici". Punct ochit, punct lovit. Aceasta deoarece s-a recunoscut public ca actualul Proiect bugetar este unul carpit, demonstrand, mai degraba, disperarea Ministerului Finantelor de a scoate bani din piatra seaca, mai exact din buzunarele romanilor. Modificarile recente ale Codului fiscal ne scutesc de orice alte comentarii deoarece ele au indepartat Alianta de la propriul program de guvernare anuntat in decembrie 2004. De altfel, "relaxarea fiscala", asa cum era ea proiectata anul trecut, nu mai respecta principiul ridicat la rang de lege si anume "conferirea mediului de afaceri din Romania a flexibilitatii, predictibilitatii si elasticitatii". Cat de "predictibil" este sistemul fiscal in Romania vedem si simtim fiecare dintre noi. Politica bugetara - un alt exemplu - clamata in 2004 nu mai are nici o legatura cu ceea ce se dorea atunci, adica, citam din programul de guvernare, " orice cheltuiala trebuie sa asigure informatii transparente pe baza carora sa se identifice traseul de utilizare a banului public, verigile de responsabilitate in aceasta cheltuire, precum si posibilitatile de recuperare in caz de frauda sau neglijenta". Ce sa mai vorbim despre dezvoltarea mediului de afaceri? "Viziunea Guvernului Romaniei in domeniul politicii fiscale este centrata pe asigurarea unui rol stimulativ si orientativ al impozitelor si taxelor, in scopul cresterii si dezvoltarii economice, al consolidarii fiscale si al dezvoltarii si intaririi clasei de mijloc"- se clama de la tribuna Parlamentului in data de 28 decembrie 2004. Ori aceste lucruri nu le-a uitat presedintele Basescu, ori cineva i le-a readus in atentie, dar acest lucru conteaza mai putin, si i-a fost oferita o noua ocazie de a se delimita de politica dusa de Guvernul Tariceanu, "ajutand" prin recenta declaratie la erodarea imaginii Executivului. Ca a facut acest lucru cu argumente, nici nu incape indoiala. Cu toate ca nu avem inca informatia daca administratia prezidentiala si-a facut un buget, asa cum cere, raspicat, presedintele.
Una peste alta, din aceasta "afacere" bugetara premierul a iesit din nou sifonat. Mai mult, incercand sa dea o replica palida sefului statului, premierul Tariceanu "si-a facut-o cu mana lui", recunoscand public ca nu are alta solutie, decat... cresterea, in continuare, a fiscalitatii. Aflat in Italia, primul ministru a spus ca modificarile proiectului de buget, in cadrul dezbaterii parlamentare, ar impune fie instituirea unor noi taxe, fie reducerea sumelor alocate altor institutii si ministere. Cu alte cuvinte, nu poate face nimic. Si iata ca presedintele mai puncteaza o data in "plasa" guvernamentala, asigurandu-si o iesire rezonabila din scena. Lucru recunoscut de Traian Basescu: "Daca Parlamentul voteaza bugetul din nou, trebuie sa-l promulg, pentru ca aceasta este Constitutia. Dar nu voi fi un presedinte care nu se va manifesta fata de buget".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.