Farmacistii, importatorii si distribuitorii de medicamente asteapta noutati despre plata de catre autoritati a restului de 80 la suta din datoriile la produsele medicamentoase.
Mai mult, importatorii si distribuitorii de medicamente au trimis

Farmacistii, importatorii si distribuitorii de medicamente asteapta noutati despre plata de catre autoritati a restului de 80 la suta din datoriile la produsele medicamentoase.
Mai mult, importatorii si distribuitorii de medicamente au trimis, ieri, o scrisoare ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prin care ii atrag atentia asupra faptului ca despre ordonanta de urgenta privind plata restului de 80 la suta din datorii nu se mai aude nimic. Ei s-au saturat de atitudinea reprezentantilor Guvernului care si-au pus semnatura pe fel de fel de protocoale care, insa, nu au fost respectate, si de declaratiile "incurajatoare si optimiste" ale conducerii sistemului sanitar.

A inceput prin februarie

Si de-a lungul acestui an autoritatile nu au mai stiut cum sa-i plimbe cu vorba pe farmacisti, importatori si distribuitori in ceea ce priveste achitarea datoriilor la medicamente. La jumatatea lunii februarie, farmacistii se temeau ca nu cumva, din cauza datoriilor pe care le aveau la importatori si distribuitori, acestia sa nu le mai livreze medicamente. Prin urmare, au solicitat Ministerului Sanatatii (MS) si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa limpezeasca apele pana la 1 martie a.c. Aceasta, in conditiile in care "la inceputul lunii ianuarie a.c. fusese elaborat un proiect de ordonanta, dar care s-a blocat undeva...".
La vremea respectiva, farmacistii se gandeau ca, incepand cu 1 martie a.c., sa declanseze greva japoneza. Imediat, ministrul Sanatatii de atunci, Mircea Cinteza, le-a promis farmacistilor, importatorilor si distribuitorilor de medicamente ca, din bugetul Sanatatii pe acest an, va fi achitata datoria pe anul 2004 in valoare de 6.800 miliarde de lei. Cinteza nu si-a respectat promisiunea. Astfel, pe parcursul lunilor aprilie si mai, importatorii si distribuitorii de medicamente au amenintat doar cu sistarea livrarilor catre farmacii. Cand acestia erau la un pas de a pune in practica amenintarea, la jumatatea lunii mai a.c., premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut unui grup de lucru format din reprezentanti ai MS, CNAS, Ministerului Finantelor, farmacistilor, importatorilor si distribuitorilor de medicamente sa gaseasca, pana la 1 iunie a.c., solutii pentru achitarea datoriilor la produsele medicamentoase.
Discutiile au durat pana la 20 iunie a.c., data la care, la Guvern, a fost semnat un memorandum care prevedea ca 20 la suta din datorie sa fie platita pana la sfarsitul lunii iulie a.c., cu conditia ca farmacistii, importatorii si distribuitorii sa plateasca o dobanda aferenta de 6,5 la suta, iar restul de 80 la suta sa fie achitat pana la 31 ianuarie 2006. Atunci a fost lansata ideea ca MS si CNAS se vor imprumuta de la o banca sau de la un grup de banci pentru a achita cele 20 la suta din datoriile la medicamente. Din pacate, s-a renuntat la aceasta idee, iar farmacistii, importatorii si distribuitorii de medicamente nu si-au primit aceasta parte din datorie pana la sfarsitul lunii iulie a.c., asa cum era prevazut in protocol. Si astfel, autoritatile i-au dus cu vorba pe cei la care aveau si au datorii. La rectificarea bugetului, MS si CNAS au declarat ca vor aloca 1.500 de miliarde de lei pentru plata a 20 la suta din datorii in perioada jumatatea lunii august - inceputul lunii septembrie. Acest lucru a aparut si intr-o ordonanta de urgenta care prevedea ca "20 la suta din datorii sa fie platite cash in urmatoarele zile, iar pentru restul de 80 la suta, CNAS, cu girul MS si Ministerului Finantelor, sa emita bilete la ordin care vor fi scadentate la plata in perioada 1 septembrie 2006 - 1 decembrie 2007 si in anul 2008, in limita unor plafoane maxime trimestriale".
Farmacistii, importatorii si distribuitorii de medicamente nici nu au vrut sa auda de asemenea termene scadente in conditiile in care memorandumul semnat in 20 iunie a.c. prevedea achitarea restului de 80 la suta pana la 31 ianuarie 2006. Prin urmare, ordonanta a fost scoasa din Monitorul Oficial. In plus, nici pana la data de 12 septembrie farmacistii, importatorii si distribuitorii de medicamente nu au primit 20 la suta din datorii. Importatorii si distribuitorii de medicamente au amenintat ca, incepand cu 13 septembrie, vor sista livrarea de produse catre farmaciile cu datorii mai vechi de 90 de zile. Imediat, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, i-a chemat la masa discutiilor.

Nu se stie la ce banca se va deschide linia de finantare

Ministrul Nicolaescu le-a spus acestora ca plata a 20 la suta din datorii se va face din cele 1.500 de miliarde de lei puse deoparte dupa rectificarea bugetului, iar pentru plata a 80 la suta din datorii, se va deschide o linie de finantare la o banca. "Cele 1.500 de miliarde de lei au ajuns la casele judetene de asigurari de sanatate, iar farmaciile care au dorit sa primeasca 20 la suta din datorii, cu conditia sa suporte o dobanda de 6,5 la suta, au primit banii. Din cate stim, doar 40 la suta dintre farmacii au dorit sa-si primeasca banii in acest mod, astfel ca s-a creat un excedent. In aceste conditii, farmaciile doritoare au avut posibilitatea sa primeasca chiar si peste 20 la suta din arierate", ne-a declarat Valeriu Crangus, purtator de cuvant al Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania. "Problema este restul de 80 la suta, adica aproape 7.000 de miliarde de lei. Exista o ordonanta de urgenta care prevede ca CNAS sa garanteze o linie de finantare ce urmeaza sa fie deschisa la una sau mai multe institutii financiare agreate. Din pacate, ordonanta de urgenta, din cate stim noi, nu a plecat spre Monitorul Oficial din cauza ca nu este semnata de toti membrii Guvernului. Prin urmare, noi ii vom trimite astazi (n.r. ieri) ministrului Nicolaescu o scrisoare in care ii vom semnala intarzierea aparitiei acestei ordonante. Oricum, restul datoriei va putea fi ridicat inainte de 31 ianuarie 2006 doar de farmacii, deoarece doar acestea au contract cu CNAS. Daca vor dori sa ridice acesti bani inainte de 31 ianuarie 2006, vor suporta, credem noi, o dobanda de unu si ceva la suta avand in vedere sumele mari", a adaugat Crangus. Reprezentantii farmacistilor se indoiesc de faptul ca farmaciile vor accepta sa se imprumute de la o banca sau de la un grup de banci in limita a 80 la suta din datoriile pe care statul le are la ele:"Farmacia care va dori sa faca acest lucru trebuie sa incheie contract cu banca de la care se imprumuta inainte de 31 ianuarie 2006. Totodata, farmacia va fi nevoita sa suporte si o dobanda si nici nu are certitudinea ca garantul - CNAS - ii va plati dupa 31 ianuarie 2006 valoarea datoriei care va mai ramane. Deocamdata, pentru deschiderea liniei de finantare se poarta discutii informale cu BCR si CEC".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.