Primele doua zile ale acestei saptamani nu au adus modificari spectaculoase in parcursul actiunilor bancare sau in segmentul petrolier. Astfel, in sedinta de luni, singura modificare a intervenit la titlurile Bancii Transilvania (TLV), care au inregi

Primele doua zile ale acestei saptamani nu au adus modificari spectaculoase in parcursul actiunilor bancare sau in segmentul petrolier. Astfel, in sedinta de luni, singura modificare a intervenit la titlurile Bancii Transilvania (TLV), care au inregistrat o apreciere de 2,0 la suta, incheind la un pret de 1,0400 RON. In sedinta de ieri, titlurile TLV s-au apreciat cu 1,92 la suta, urcand la 1,0600 RON. Titlurile BRD au ramas la nivelul inregistrat vineri (12,900 RON). In ceea ce priveste segmentul petrolier, titlurile SNP au inregistrat, ieri, o crestere de 0,66 la suta, fiind cotate la inchidere la 0,4590 RON, in vreme ce actiunile RRC au scazut cu 0,84 de procente ajungand la 0,1180 lei noi pe titlu.

RRC, noi maxime ale cotatiei

Suspendate de la tranzactionare la mijlocul saptamanii trecute in vederea desfasurarii unei AGA, in care s-a decis majorarea plafonului de garatare a unui credit sindicalizat, actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au atins, imediat dupa reluarea la tranzactionare, o noua valoare maxima. Pretul actiunilor a crescut pana la 0,122 lei noi pe titlu, pentru ca spre sfarsitul saptamanii pretul de cotare sa sufere modificari negative influentate si de scaderea pretului petrolului la nivel mondial. RRC a inchis saptamana la 0,1180 RON pe actiune, cu 0,9 la suta mai sus decat nivelul inregistrat la finele lunii septembrie. Lichiditatea inregistrata de actiunile RRC in prima saptamana din octombrie a fost si ea in scadere, rafinaria situandu-se abia pe locul patru in top. In ceea ce priveste cealalta prezenta din segmentul petrolier, Petrom Bucuresti (SNP) a inchis la un pret de 0,4560 RON pe actiune, cu o crestere de doar 0,7 la suta fata de saptamana anterioara. Potrivit analistilor, in ultimele doua sedinte din saptamana au avut loc mai multe vanzari de actiuni, nu de foarte mare amploare, insa vanzatorii au fost cei care au dominat piata la nivelul celor mai importante actiuni.

Bancile au intrat pe palier

Actiunile bancare au avut aceeasi dinamica modesta ca cele emise in segmentul petrolier. Cotatiile bancilor s-au stabilizat pe volum in zona topurilor atinse la inceputul saptamanii, 13 RON pe actiune pentru BRD-Groupe Société Générale si 1,02 RON pe titlu pentru Banca Transilvania, in acest caz intrandu-se putin in acumulare in zonele actuale de pret. La BRD-GSG a existat o valoare mai insemnata a schimburilor, acest emitent avand o pondere de 8,91 la suta in totalul pietei.
Actiunile bancare nu s-au bucurat de efervescenta de la finele lunii septembrie. Banca Transilvania (TLV) a evoluat pe o plaja restransa, in intreaga saptamana a oscilat intre 1,0100 si 1,0400 RON pe actiune, incheind saptamana cu 1,9% mai jos, la 1,0200 RON. Nici lichiditatea nu a fost deosebita, in medie se tranzactionau circa 3 milioane de actiuni pe zi. Actiunile emise de Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) au crescut la un maxim de 13,3000 RON pe actiune la inceputul saptamanii, insa la fel de rapid a scazut inapoi, in jurul pragului de 13,0000 RON. Desi inregistreaza indicatori de evaluare mai buni, BRD nu s-a bucurat de aceeasi evolutie ca TLV in luna septembrie, cursul a crescut cu 9,3 la suta fata de o crestere de 15,6 la suta in cazul titlurilor TLV. In prima saptamana din octombrie, insa, cursul actiunilor BRD s-a conservat mai bine.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.