Patronii si sindicalistii acuza Guvernul ca a intocmit proiectul de buget pentru anul viitor fara sa dea dovada de transparenta. Reprezentantii mediului de afaceri sustin ca desi nu se cunoaste noua forma a Codului fiscal, Guvernul trimite in Parlame

Patronii si sindicalistii acuza Guvernul ca a intocmit proiectul de buget pentru anul viitor fara sa dea dovada de transparenta. Reprezentantii mediului de afaceri sustin ca desi nu se cunoaste noua forma a Codului fiscal, Guvernul trimite in Parlament proiectul de buget pentru 2006, iar sindicalistii se plang ca Executivul s-a dovedit extrem de secretos in privinta valorii salariului minim pe economie in 2006.

Aurel Cornea, presedintele FSLI: "Fara 6% din PIB nu putem face reforma"

"Guvernul s-a dovedit extrem de secretos in privinta proiectului de buget pentru anul viitor. S-a spus ca printre institutiile care vor beneficia de fonduri suplimentare se numara si Ministerul Educatiei, dar nu stim ce valoare vor avea aceste cresteri. Fara 6% din PIB nu putem reforma invatamantul preuniversitar. Daca Guvernul are impresia ca o crestere de 0,10 sau 0,30% pentru invatamant reprezinta ceva, se insala. Ar fi trebuit, ca inainte sa trimita in Parlament acest proiect, sa se consulte cu partenerii sociali, macar cu ei care fac parte din CES".

Petru Dandea, vicepresedinte Cartel Alfa: "Dialogul social - inexistent"

"Din pacate nu stim mai nimic despre proiectul de buget. Dialogul social a fost inexistent. Proiectia bugetara este facuta pe un salariu minim extrem de mic, iar din cate am auzit noi pe la Ministerul Finantelor, la anul, salariul minim nu va fi majorat cu mai mult de 200 lei noi. Am auzit ca Guvernul estimeaza pentru anul viitor o crestere cu 100.000 a numarului de salariati. Discutand rational, nu vad cum ar putea creste numarul salariatilor romani prin mentinerea salariului minim. Guvernul nu face nimic altceva decat sa incurajeze migrarea fortei de munca calificate, in afara tarii".

Cristian Parvan, secretar general AOAR: "Avem buget fara Cod fiscal"

"Avem un proiect de buget, dar nu am definitivat discutiile privind modificarea Codului fiscal. Pentru anul viitor, Guvernul estimeaza un deficit al bugetului consolidat de 0,5%. La prima vedere pare un obiectiv ambitios, dar ramane de vazut daca va fi atins. Pe de alta parte, daca jumatate din tarile UE inregistreaza anual deficite de peste 3% ma intreb ce e mai bine pentru Romania: un deficit redus sau un deficit mai mare pentru refacerea infrastructurii?".

Stefan Nicolae, presedintele Agrostar: "Contribuabilul, in pierdere"

"Nu avem nici o informatie cu privire la majorarile de fonduri pentru agricultura. Suntem extrem de curiosi sa vedem cat vor reprezenta aceste cresteri, avand in vedere ca din 2006 nu se vor mai acorda subventii pentru agricultura. Ar fi bine ca agricultura sa fie sustinuta de Guvern, dar daca fondurile vor fi indrepate spre zona de subzistenta a agriculturii si nu spre consolidarea acesteia, atunci contribuabilul roman nu va regasi acesti bani in preturi mai mici la produsele agro-alimetare".

Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia: "Guvernul nu va avea motive de bucurie"

"Nu cunoastem care va fi valoarea salariului minim pe economie anul viitor si din acest motiv nu intelegem pe baza caror rationamente se intocmeste bugetul pentru anul viitor. Daca salariul minim va fi intr-adevar majorat doar cu 200.000 lei vechi, asa cum se zvoneste, atunci actualul Guvern nu va avea prea multe motive de bucurie. Consideram ca acest buget a fost facut de pe pozitii de forta, dupa cum au dictat reprezentantii FMI".

Adrian Izvoranu, presedintele CPISC: "Bugetul, un vis frumos"

"Cata vreme nu avem un curs valutar previzibil, iar discutiile pe marginea modificarii Codului fiscal nu sunt finalizate, bugetul pentru anul viitor pare un vis frumos. Cifrele prezentate de Guvern sunt superbe, dar pur teoretice, nevalidate".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.